Οι παπούλες είναι ένα είδος φυτού που συναντάται κυρίως στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όμως, πουθενά αλλού δεν λατρεύεται όσο στην Κρήτη. Αυτή την εποχή έχουν όλοι οι κήποι. Οι άνθρωποι φυτεύουν παπούλες κυρίως για να τις τρώνε με λαδολέμονο ή λαδόξιδο, ως σαλάτα. Η απλή σαλάτα αυτή συνοδεύει κάθε φαγητό, αλλά αποτελεί και συνηθισμένο μεζέ, σε αυτοσχέδιες παρέες που “στήνονται” στα γρήγορα για μια ρακή! Πρόκειται για μικρά, τρυφερά φυτά με πράσινα φύλλα. Είναι ένα καλλιεργήσιμο είδος, το οποίο μπορούμε να βρούμε σε λαϊκές αγορές και μανάβικα, συνήθως σε ματσάκια… Είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία. Οι παπούλες θεωρούνται μέρος της Μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι γνωστή για τα οφέλη της. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το φυτό που παράγει τη φάβα! Ένα φυτό πολλά ονόματα! Μετά την ανάρτησή μας, λάβαμε πολλά μηνύματα σχετικά με την ονομασία του φυτού σε άλλες περιοχές. Μάθαμε και πως μαγειρεύονται οι σπόροι του!
Άλλες πληροφορίες:
-Οι παπούλες στο Νομό Χανίων αποκαλούνται “ψαρές”. Το ίδιο και σε τμήμα του Νομού Ρεθύμνου.
-Στη Μεσσαρά λέγονται και “καμπλιές” και “καμπιλιές”.
-Ως “Καμπιλιές” είναι γνωστές και στην Κάρπαθο.
-Στην Όλυμπο της Καρπάθου της λένε “κορφές” και τον σπόρο τον κάνουν φάβα!
-Στην Κεφαλλονιά οι παπούλες λέγονται “πισαρα” και θεωρούνται επίσης σπουδαία σαλάτα.
-Στην Κύπρο οι παπούλες είναι γνωστές και ως “λουβάνες”. Αξιοσημείωτο είναι πως στην Κύπρο δεν τις τρώνε τόσο ως σαλάτα, όσο ως χορτόσουπα, αλλά και το σπόρο τους σε σούπα…
-Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως στην Κρήτη, κατά το παρελθόν, τους σπόρους του φυτού τους μαγείρευαν σαν όσπριο.