Η δημόσια υγεία μαζί με την υγεία των ζώων κινδυνεύουν ανά την Ελλάδα από τη διακίνηση των παράνομων κτηνιατρικών φαρμάκων, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη να ανακοινώνει εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, αυστηροποίηση του ακυρωτικού πλαισίου και εξέταση του ενδεχόμενου δημοσιοποίησης των στοιχείων των παραβατών λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.
Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες δήλωσε απολύτως σύμφωνος με όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός, καθώς όπως είπε η διακίνηση κτηνιατρικών φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους, κάτι που θα πρέπει να θέσει σε συναγερμό όλους τους εμπλεκόμενους φορείς!
«Το παράνομο φάρμακο απ’ όποια μεριά και να το δούμε – είτε είναι γεωπονικό, είτε είναι κτηνιατρικό, είτε είναι φάρμακο για τους ανθρώπους – είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά το κτηνιατρικό φάρμακο, το οποίο έχει άμεση σχέση με την υγεία των ζώων, αποτελεί και χημικό κίνδυνο για τον άνθρωπο. Γιατί τα κτηνιατρικά φάρμακα περνούν μέσα από τα τρόφιμα στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου», τονίζει κατηγορηματικά στη “Νέα Κρήτη” ο Αλέκος Στεφανάκης.
«Είναι ένα τεράστιο θέμα και κανονικά όλα αυτά πρέπει να κινούνται μέσα από μια διαδικασία κτηνιατρικών συνταγών και ελέγχου. Αυτό ορίζει η νομοθεσία, αυτό απαιτεί και η κοινή λογική. Κι ενώ πιέζει η Ε.Ε. να τηρηθεί όλη αυτή η νομοθεσία, νομίζω ότι είναι ένα θέμα στο οποίο πάμε πίσω. Βέβαια, το κτηνιατρικό φάρμακο των μικρών ζώων δεν έχει άμεση σχέση με τη δημόσια υγεία. Όμως, η συνταγή έχει τεράστια σημασία στα παραγωγικά ζώα. Έτσι, η χρήση των κτηνιατρικών φαρμάκων θα έπρεπε να συνοδεύεται από κτηνιατρική συνταγή και να γίνεται υπό την επίβλεψη κτηνιάτρου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.
«Αυτό όμως πολλές φορές δε γίνεται. Πάρα πολλές φορές, οι ίδιοι οι παραγωγοί αυτοσχεδιάζουν. Πάνε στα καταστήματα και αγοράζουν ό,τι βρουν. Και κάνουνε χρήση όπως το βρούνε και όπως νομίζουν. Αυτό έχει τεράστιους κινδύνους, γιατί αν δε γίνεται κτηνιατρική παρακολούθηση στη χρήση του φαρμάκου, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε προβλήματα στα ίδια τα ζώα. Να δημιουργήσουμε αντοχές στα αντιβιοτικά ιδιαίτερα, και από πολύτιμα εργαλεία που είναι τα κτηνιατρικά φάρμακα, να τα ανενεργοποιήσουμε και να μη “δουλεύουν” ή να κάνουμε κακή χρήση και να δημιουργήσουμε κακές εντυπώσεις. Δηλαδή, ξέρετε, παίρνει ένας παραγωγός ένα αντιβιοτικό και το χρησιμοποιεί. Δεν είναι και το κατάλληλο αντιβιοτικό για την κατάλληλη αρρώστια και βγάζει λανθασμένα συμπεράσματα. Δηλαδή, γίνεται δυσφήμηση και του ίδιου του φαρμάκου»…
Την ίδια ώρα, μέσα απ’ όλα αυτά τα προβλήματα, υπάρχει και ένα οργανωμένο κύκλωμα που διακινεί παράνομα κτηνιατρικά φάρμακα σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές των νόμιμων φαρμάκων, σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη.
«Οι παραγωγοί πολλές φορές ψάχνουν φτηνότερα φάρμακα σε μεγάλες μονάδες. Και τα πιο φτηνά είναι τα παράνομα. Το κάνουν λοιπόν αυτό, αγνοώντας τους κινδύνους», επισήμανε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.
ΚΥΑ
Πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων
Στο μεταξύ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις). Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται: Οι επείγουσες παρεμβάσεις εξάλειψης των ασθενειών των ζώων, όπως αυτές καθορίζονται από τις ισχύουσες εθνικές και ενωσιακές κτηνιατρικές διατάξεις ως ακολούθως:
– του αφθώδους πυρετού όλων των ευαίσθητων ειδών ζώων, της πανώλης των βοοειδών,
– της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών,
– του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου,
– της ευλογιάς των αιγοπροβάτων,
– του πυρετού της κοιλάδας του Rift,
– της λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών,
– της λοιμώδους πλευροπνευμονίας των βοοειδών,
– της αφρικανικής πανώλης των χοίρων,
– της κλασικής πανώλης των χοίρων,
– της επιζωοτικής αιμορραγικής νόσου των ελαφιών,
– της φυσαλιδώδους νόσου των χοίρων,
– της ασθένειας Teschen των χοίρων,
– της γρίπης των πτηνών,
– της ψευδοπανώλης των πτηνών,
– της επιζωοτικής αιμοποιητικής νέκρωσης των ιχθύων (EHN),
– της λοίμωξης από Bonamia exitiosa των δίθυρων μαλακίων,
– της λοίμωξης από Perkinsus marinus των δίθυρων μαλακίων,
– της λοίμωξης από Mikrocytos mackini των δίθυρων μαλακίων,
– του συνδρόμου Taura των καρκινοειδών,
– της νόσου (συνδρόμου) της κίτρινης κεφαλής των καρκινοειδών,
– της παρασιτικής προσβολής των μελισσοσμηνών από τα ακάρεα του γένους Tropilaelaps spp.,
– της παρασιτικής προσβολής των μελισσοσμηνών από το μικρό κάνθαρο των κυψελών Αethina tumida, της λύσσας,
– της ιογενούς αιμορραγικής σηψαιμίας των ιχθύων (VHS),
– της λοιμώδους αιμοποιητικής νέκρωσης των ιχθύων (IHN),
– της λοιμώδους αναιμίας του σολομού (ISA), της λοίμωξης από ερπητοϊό των κυπρίνων (KHV),
– της λοίμωξης από Bonamia ostrea των δίθυρων μαλακίων,
– της λοίμωξης από Marteilia refrigens των δίθυρων μαλακίων,
– του συνδρόμου των λευκών κηλίδων των καρκινοειδών,
– της φυσαλιδώδους στοματίτιδας,
– της πανώλης (αφρικανική πανώλη) των ιπποειδών.