Για τις 10 το πρωί της Δευτέρας έχει οριστεί ραντεβού του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με τους μεγαλομετόχους της Creta Farms τους κ.κ. Μάνο και Τάκη Δομαζάκη, για να συνυπογράψουν το “MOU” και να προχωρήσει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της εταιρείας.
Οι τράπεζες έχουν υπογράψει ήδη το “MOU”, το οποίο εξασφαλίζει τη συνέχιση και σωτηρία της εταιρείας “Creta Farm”, αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Και η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει: “όποιος εκ των δύο αδερφών δεν υπογράψει, θα αναλάβει και την ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει για την εταιρία “Creta Farm”.
Το ραντεβού της Δευτέρας αποφασίσθηκε, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο υπουργός για την εξεύρεση λύσης στην Κρητική αλλαντοβιομηχανία η οποία βρίσκεται σε δεινή θέση. Νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός είχε επικοινωνία με τον κ Μάνο Δομαζάκη και τη δέσμευση του ότι θα υπογράψει το “Memorandum of Understanding” (MOU) μεταξύ της εταιρείας “Creta Farm” και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Στη συνέχεια υπήρχε συνάντηση μεταξύ του υπουργού και του κ Τάκη Δομαζάκη και εκπροσώπους των τεσσάρων τραπεζών.
Οι Τράπεζες έχουν δανείσει την κρητική αλλαντοβιομηχανία με περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.
Σε μια προσπάθεια να “πείσουν” τους βασικούς μετόχους της αλλαντοβιομηχανίας να συναινέσουν στην έλευση επενδυτή και στην παράδοση της εταιρείας σε αυτόν έχουν κλείσει τις γραμμές πίστωσης, ενώ έχουν μεταφέρει τα δάνειά της στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αδυναμία τροφοδοσίας με πρώτη ύλη, μείωση της παραγωγής στο 50% τουλάχιστον και απώλεια βασικών πελατών, όπως είναι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και βιομηχανίες τροφίμων. Ήδη παρατηρούνται ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ, σε κάποιους κωδικούς, ενώ εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών στο χοιρινό εκτιμάται ότι οι πιέσεις θα ενταθούν περαιτέρω. Προβλήματα εντοπίζονται και στην εκτροφή των χοίρων της στις εγκαταστάσεις της στην Κρήτη λόγω έλλειψης τροφής. Αλλά και στην καταβολή της μισθοδοσίας των 800 και πλέον εργαζομένων της, αναφέρουν πηγές από την εταιρεία. Σύμφωνα με εργαζόμενους στην εταιρεία τα αποθέματά της έχουν περιοριστεί σε 190 τόνους ενώ πλέον απαιτούνται πάνω από 7 εκατ. ευρώ άμεσης ρευστότητας, προκειμένου να αρχίσει να αποκαθιστά τη λειτουργία της και άλλα 4 εκατ. ευρώ, ώστε να ξεκινήσει να αποκαθίσταται η ομαλότητα, αναφέρουν στο Capital.gr τραπεζικές πηγές.
Η αδυναμία πάντως κάλυψης της αγοράς δεν αποτελεί κάτι καινούργιο για την εταιρεία. Σύμφωνα με Τραπεζικά στελέχη πέρυσι έχασε πωλήσεις 6,2 εκατ. ευρώ ή το 5,2% των συνολικών της πωλήσεων, εξαιτίας αυτού του γεγονότος.
Το σύνολο των δανείων της εταιρείας την 31η Δεκεμβρίου ήταν 109,53 εκατ. ευρώ από 106,879 εκατ. ευρώ το 2017. Η εταιρεία την 11/5/2016 υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). H συμφωνία αφορά σε χρηματοδότηση ειδικού σκοπού για την ανάπτυξη των R&I έργων (Research & Innovation) της εταιρείας και την επέκτασή της στις διεθνείς αγορές. Μέχρι την 31/12/2017 έχει εκταμιευτεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό 5 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκε σε δύο δόσεις, στις 7 Ιανουαρίου του 2019 ποσό 3,5 εκατ. ευρώ και στις 15 Απριλίου 2019 εκταμιεύτηκε το υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρώ. Πέρυσι οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 117,8 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 9% σε σχέση με τη χρήση του 2017 με τη λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 13,5 εκατ. ευρώ, υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο όμιλος επιβαρύνθηκε με απομειώσεις.
Πηγή: capital.gr