Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελαιολάδου (Olive Oil World Congress, OOWC) στη Μαδρίτη (26-28 Ιουνίου), που συμμετείχαν πάνω από 300 εμπλεκόμενοι στον ελαιοκομικό τομέα από 30 χώρες συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την καλλιέργεια της ελιάς σε συνθήκες κλιματικής κρίσης και το ελαιόλαδο. Πάνω από 40 διακεκριμένοι επιστήμονες σε θέματα καλλιέργειας και ελαιολάδου υπό το συντονισμό του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) παρουσίασαν προτάσεις για την προσαρμογή της καλλιέργειας της ελιάς στη κλιματική κρίση, την βελτίωση και πιστοποίηση της ποιότητας του ελαιολάδου, την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της βιομηχανίας του ελαιολάδου, τη εμπορία του, τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου, την χρήση στην εστίαση αλλά και τον ελαιοτουρισμό.
Η Κρήτη με τον Γιώργο Κουμπούρη και τον Κων/νο Χαρτζουλάκη, που ήταν προσκεκλημένοι ομιλητές στην ενότητα ‘Ελαιοκαλλιέργεια και κλιματική αλλαγή’ εκπροσώπησαν την Ελλάδα. Ο κ. Κουμπούρης παρουσίασε την εισήγηση ‘Προσαρμογή στην κλιματική κρίση των ελαιώνων’, ενώ η παρουσίαση του κ. Χαρτζουλάκη αφορούσε την ‘Αύξηση της αποτελεσματικότητας της άρδευσης σε συνθήκες έλλειψης νερού’. Η συμμετοχή τους αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της σημαντικής δουλειάς που γινόταν και γίνεται στο Ινστιτούτο Ελιάς στα Χανιά.
Στο συνέδριο φάνηκε το βάρος και η στήριξη του ελαιοκομικού τομέα από την κυβέρνηση αλλά και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα της Ισπανίας Εκτός από το επιτελείο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) με επικεφαλείς τον πρόεδρο Javad Mirarab Razi (Ιράν) και τον εκτελεστικό διευθυντή Jaime Lillo (Ισπανία), παρόντες ήταν ο διευθυντής του IAM Zaragosa Raul Lopez, η πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου της Ισπανία Tereza Perez, ο πρόεδρος του Ισπανικού Οργανισμού Εξαγωγών και Εμπορίας Ελαιολάδου Antonio Callego, εμπειρογνώμονες του FAO και ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Louis Planas.
Ήταν ένα παραγωγικό συνέδριο που καθόρισε στόχους, προτεραιότητες και δράσεις για μια βιώσιμη ελαιοκαλλιέργεια σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Το τι θα υλοποιηθεί θα το δείξει το άμεσο μέλλον.
Στα πλαίσια του συνεδρίου οι Έλληνες επιστήμονες μεταξύ των άλλων είχαν εποικοδομητικές συναντήσεις με τον διευθυντή του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου της Σαραγόσας R. Lopez και τον πρόεδρο της Golestan Olives του Ιράν J. Αrab.
Την σημαντική συμμετοχή των Ελλήνων επιστημόνων αναγνώρισε η Ελληνική Πρεσβεία στην Ισπανία και επικοινωνία μαζί τους, πράγμα που συνέβη πρώτη φορά στα 30 χρόνια συνεργασίας ερευνητών του Ινστιτούτο με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας. Στην συνάντηση που είχαν στην Ελληνική πρεσβεία συζητήθηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης των ενεργειών που κάνει η χώρα για την στήριξη της ελληνικής ελαιοκομίας σε διεθνές επίπεδο, αλλά και την ενεργό συμμετοχή ελλήνων στο οργανωτικό-διοικητικό επίπεδο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.