ΚΡΗΤΗ

Παρουσιάστηκε ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας & Προστασίας – Τι ισχύει για την Κρήτη

Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη του κορωνοϊού παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πρόκειται για ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής για όλη την Ελλάδα.

Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας. Εντάσσει δηλαδή τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Πιο συγκεκριμένα, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται στα εξής επίπεδα: επίπεδο ένα: ετοιμότητας, επίπεδο δύο: επιτήρησης, επίπεδο τρία: αυξημένες επιτήρησης και στο επίπεδο τέσσερα: αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις.

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και θα επικαιροποιείται άνα 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής επιδημιολόγων και λοιμοξιογώνων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς ή επιδημιολογικούς δείκτες.

Το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Τι ισχύει στις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης

Τρεις Περιφερειακές Ενότητας της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι, βρίσκονται στο Επίπεδο 1. Ετοιμότητας:, το οποίο είναι χαμηλό, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου βρίσκεται στο επίπεδο 3. Επιτήρησης, το οποίο είναι Υψηλό.

«Εσωτερικές» διαφορές που εντοπίζονται ανά την Κρήτη

Από τις διαφορές που εντοπίζονται στα επίπεδα ασφάλειας ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, προκύπτουν και μεγάλες αποκλίσεις σε καταστάσεις της καθημερινότητας.

Επί παραδείγματι, στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασίθι που ανήκουν στο πρώτο επίπεδο επικινδυνότητας, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα λειτουργούν μέχρι την μια τα ξημερώματα, ενώ στο Ηράκλειο που ανήκουν στο τρίτο επίπεδο επικινδυνότητας, τα αντίστοιχα καταστήματα θα κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα, σε χώρους συγχρωτισμού, στις περιοχές που ανήκουν στο πρώτο επίπεδο υπάρχει όριο 100 ατόμων με μάσκες, ενώ πχ στο επίπεδο τρία που βρίσκεται το Ηράκλειο, το όριο είναι 9 άτομα με μάσκες.

Στα νοσοκομεία παρατηρείται η διαφορά ότι ενώ σε Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι πραγματοποιούνται χωρίς κώλυμά οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, στο Ηράκλειο υπάρχει περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 40%, πλην τα ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών.

Αυτό που ισχύει για όλα τα επίπεδα είναι πως οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους, σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συγχρωτισμό.

Δείτε παρακάτω τα μέτρα που περιλαμβάνουν κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξηχωριστά:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Επίπεδο 3. Υψηλό

ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίπεδο 1. Χαμηλό

ΧΑΝΙΑ

Επίπεδο 1. Χαμηλό

ΛΑΣΙΘΙ

Επίπεδο 1. Χαμηλό



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ