O πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου μίλησε στην τηλεόραση του ANT1 για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του γιου του στην Ομόνοια.
“Είναι καθαρή δολοφονία την οποία έχει δει χιλιάδες κόσμος στις κάμερες και δεν ιδρώνει κανενός το αυτί. Από εκεί και πέρα για τι κράτος δικαίου να μιλήσουμε, για τι δημοκρατία να μιλήσουμε, για τι δικαιοσύνη; Εγώ δεν βλέπω κάτι. Τους υπόσχομαι ότι θα το πάω μέχρι εκεί που μου δίνει το δικαίωμα ο νόμος. Δεν θα το αφήσω έτσι. Θα το πολεμήσω με κάθε νομική δυνατότητα που έχω”, δήλωσε.
“Δεν έχω εμπιστοσύνη στο σύστημα γιατί δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως. Δεν έχει κάνει τίποτα με την ΕΔΕ για τους αστυνομικούς, δεν έχει ορίσει δικάσιμο, την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο κοσμηματοπώλης με τον άλλον δεν μας έχει δώσει. Δεν μας έδωσε οπτικό υλικό από την γύρω περιοχή, δεν έχει κάνει κάτι», σημείωσε και πρόσθεσε:
“Πώς να έχω εμπιστοσύνη; Είμαι διπλά θυμωμένος, διπλά απελπισμένος. Αν δεν βρω δικαιοσύνη θα απευθυνθώ στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και εκεί πιστεύω ότι μπορώ να βρω δίκιο. Εδώ πια τα πράγματα δεν βαδίζουν όπως θα έπρεπε να βαδίσουν σε μία δημοκρατική χώρα”.
Ως προς την υπόθεση, η ανακριτική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί εδώ και πέντε μήνες, ωστόσο η δικάσιμος ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμα. Πλέον η οικογένεια ζητά δικαιοσύνη και να οριστεί δικάσιμος.
Σήμερα στις 14:00, διοργανώνεται συγκέντρωση στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο Ζακ Κωστόπουλος, στην οδό Γλάδστωνος, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.
Ανάλογες εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Κάλεσμα για συμμετοχή απευθύνει και η Διεθνής Αμνηστία, που σε ανακοίνωσή της στο Facebook ενημερώνει ότι πάρα πολλά τμήματα σε όλο τον κόσμο θα διοργανώσουν παρεμβάσεις και δράσεις με αφορμή την επέτειο, καλώντας στην υπογραφή της έκκλησης προς τα ελληνικά Υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.
«Έναν χρόνο μετά, και ενώ η ποινική διερεύνηση για την υπόθεση έχει ολοκληρωθεί, η ημερομηνία έναρξης της δικαστικής διαδικασίας δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, ενώ υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για ανεπάρκειες στη διερεύνηση, στο πλαίσιο των ευρύτερων επίμονων συστημικών αποτυχιών σε διερευνήσεις που αφορούν περιπτώσεις αστυνομικής βίας στην Ελλάδα», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.