Γεύση - Ψυχαγωγία

Πέντε συνταγές μαγειρίτσας – Εσείς επιλέγετε!

Αν και η μαγειρίτσα αποτελεί το πλέον παραδοσιακό φαγητό της Λαμπρής, δεν έχει φανατικούς θαυμαστές. Οι περισσότεροι δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα εντόσθια κι έτσι αντικαθιστούν τη μαγειρίτσα με φρικασέ. Ψάξαμε και βρήκαμε συνταγές απ’ όλη την Ελλάδα και για όλα τα γούστα.
Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις, φέτος έχετε να διαλέξεις ανάμεσα σε 5 συνταγές. Προσοχή! Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας, οπότε αν νηστεύετε καταναλώστε φειδωλά, μην τρέχετε στα νοσοκομεία πασχαλιάτικα.

Μαγειρίτσα η κλασσική
Υλικά: 1 συκωταριά αρνίσια, λίγα εντεράκια (προαιρετικά), 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, 1-2 μαρούλια, μισό ματσάκι άνηθο, μισό φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα, 4 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 αυγό, χυμό από 1 ή 2 λεμόνια, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
-Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, το άνηθο και τα μαρούλια.
-Ζεματάτε τη συκωταριά και τα εντεράκια (αφού τα πλύνετε καλά μέσα και έξω) για 5 – 10 λεπτά και τα ψιλοκόβετε.
-Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και καβουρδίζετε τη συκωταριά και τα εντεράκια. Προσθέτετε 4 – 5 κούπες ζεστό νερό και σιγοβράζετε για 15 – 20 λεπτά.
-Προσθέτετε τα λαχανικά και το ρύζι, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε μέχρι να ψηθεί το ρύζι. Απομακρύνετε από τη φωτιά.
-Χτυπάτε το αυγό, προσθέτετε σιγά – σιγά το χυμό των λεμονιών και στη συνέχεια λίγο – λίγο ζωμό από το φαγητό. Όταν το αυγολέμονο ζεσταθεί αρκετά το ρίχνετε στην κατσαρόλα και ανακατεύετε. Σερβίρετε ζεστό.

Μαγειρίτσα με ρύζι
Υλικά: 1 αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά, το λεπτό έντερο από ένα αρνί ή ένα κατσίκι, 1 μπουκάλι ξίδι, 2 μαρούλια, 3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, 600 γραμμάρια ξερά κρεμμύδια, 2 πράσα, 1 ματσάκι άνηθο, 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο, 1 νεροπότηρο κρασί μαυροδάφνη, το χυμό ενός πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι μαύρο, 6 λίτρα νερό, 150 γραμμάρια ρύζι καρολίνα, 3 αυγά, 4 λεμόνια, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Εκτέλεση:
-Πλένετε και καθαρίζετε από τα ορατά λίπη, τη συκωταριά και τα εντεράκια. Τα τοποθετείτε σε μία λεκάνη, τα ραντίζετε με αρκετό ξίδι και τα αφήνετε μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.
-Πλένετε τα μαρούλια, τα ραντίζετε με ξίδι και τα ξεπλένετε πάλι με νερό. Τα ψιλοκόβετε χωρίς να τα στύψετε ή να τα λιώσετε.
-Ψιλοκόβετε τα εντεράκια και τα αφήνετε μέσα σε χυμό 2 λεμονιών.
-Καθαρίζετε, πλένετε, κόβετε και πολτοποιείτε τα ξερά κρεμμύδια. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα και το άνηθο.
-Βγάζετε τα αυγά από το ψυγείο.
-Σε μία κατσαρόλα βάζετε 3 λίτρα νερό και το αφήνετε να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει έντονα, προσθέτετε τη συκωταριά και την αφήνετε να ζεματιστεί για 3 λεπτά.
-Αφαιρείτε τη συκωταριά από την κατσαρόλα, την στραγγίζετε και την ψιλοκόβετε. Πετάτε το νερό, πλένετε την κατσαρόλα και την ξαναβάζετε στην εστία της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, όλων των ειδών τα κρεμμύδια, τα πράσα, αλάτι, λίγη ζάχαρη και ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα, για 5 λεπτά.
-Στο μεταξύ το μίγμα των κρεμμυδιών βράζει. Σβήνετε με λίγο κρασί, προσθέτετε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια και τα αφήνετε να βράσουν με τα υγρά τους για 15 λεπτά περίπου, σε υψηλή θερμοκρασία χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα. Σβήνετε με το υπόλοιπο κρασί και το χυμό πορτοκαλιού, αλατίζετε, προσθέτετε πιπέρι και αφήνετε με σκεπασμένη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, για ακόμη 10 λεπτά.
-Στη συνέχεια δυναμώνετε τη θερμοκρασία, προσθέτετε 3 λίτρα νερό, τα μαρούλια και το άνηθο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μόλις το υγρό κοχλάσει έντονα, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήνετε τη σούπα να βράσει για μία ώρα.
-Πλένετε το ρύζι και το στραγγίζετε.
-Στη συνέχεια δυναμώνετε τη θερμοκρασία και ρίχνετε το ρύζι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μόλις το υγρό αρχίσει πάλι να βράζει, χαμηλώνετε σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνετε για 20 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το αυγολέμονο, όπως στη προηγούμενη συνταγή που σας έχω δώσει.
Αφού προσθέσετε το αυγολέμονο, αφήνετε τη σούπα για 10 λεπτά και στη συνέχεια σερβίρετε.

Μαγειρίτσα με γιαούρτι
Υλικά: 2 συκωταριές και μια σακούλα εντεράκια, 1 κρεμμύδι ξερό, 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα, 1 ματσάκι μάραθο, 1 ματσάκι άνηθο, 2,5κουταλιές πελτέ, 5 κουταλιές της σούπας λάδι, αλάτι, πιπέρι, 1 δοχείο γιαούρτι στραγγιστό.

Εκτέλεση:
-Πλένετε καλά τα εντεράκια, τα τρίβετε με λεμόνι και αλάτι να ασπρίσουν , τα ξεπλένετε και τα βάζετε μαζί με τις συκωταριές σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα που να τα σκεπάζει. Τα αφήνετε να ζεματιστούν αλλά να μην βράσουν.
-Ψιλοκόβετε τα μυρωδικά (τα φρέσκα κρεμμυδάκια με και με το πράσινο τους).
-Σουρώνετε την συκωταριά και τα εντεράκια, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα κόβετε σε μικρά κομματάκια.
-Βάζετε σε μια βαθιά κατσαρόλα το λάδι, τα τσιγαρίζετε, ρίχνετε την ντομάτα, το αλατοπίπερο και τα μυρωδικά και νερό τόσο ώστε να βράσουν μεν αλλά να μην γίνει η μαγειρίτσα νερουλή (ούτε καν να τα σκεπάζει δηλαδή).
-Καλύτερα είναι να ξεκινήσετε με λιγότερο νερό και αν χρειαστεί να συμπληρώσετε κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
-Λίγο πριν την σερβίρετε, και αφού την έχετε βγάλει από την φωτιά, προσθέτετε το γιαούρτι το οποίο πρέπει να το έχετε βγάλει αρκετή ώρα νωρίτερα από το ψυγείο για να έχει πάρει την θερμοκρασία του δωματίου και να μην κόψει όταν πέσει μέσα στο ζεστό φαγητό (περίπου τον μισό κεσέ – θα το δείτε με το μάτι έτσι ώστε να πήξει όσο σας αρέσει).

Μαγειρίτσα για χορτοφάγους
Υλικά: Μισό κιλό μανιτάρια πλευρώτους, 1/4 κούπα λάδι, 1 κούπα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, 1/4 κούπας ψιλοκομμένο άνηθο, 1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό, 1/3 κούπας ρύζι καρολίνα, αλάτι, πιπέρι, 1 ασπράδι αυγού, 1/4 κούπας χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση
-Πλένετε τα μανιτάρια και τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα κόβετε με ψαλίδι σε κομματάκια και σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα μανιτάρια, ώσπου να μαραθούν.
-Ρίξτε τα κρεμμυδάκια και συνεχίστε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμη.
-Προσθέστε τον άνηθο, το μαϊντανό, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Όταν η σούπα φτάσει στο σημείο βρασμού, ρίξτε το ρύζι.
-Σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα μανιτάρια και το ρύζι.
-Σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά το ασπράδι, ρίξτε το χυμό λεμονιού κ συνεχίζοντας το χτύπημα ρίξτε μερικές κουταλιές από το ζουμί της σούπας. Αδειάστε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα ανακατεύοντας ζωηρά και κατεβάστε την από την φωτιά.

Μαγειρίτσα με κοτόπουλο
Υλικά: 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο, 2 μεγάλα μαρούλια, 2 ματσάκια άνηθο, 2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι, 1 φύλλο δάφνη, 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ, 1 αυγό και 1 ασπράδι, 1 λεμόνι, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση
-Αρχικά κόβετε τα φιλέτα σε δυο κομμάτια.
-Τα βάζετε σε αλατισμένο νερό, μαζί με το φύλλο δάφνης να βράσουν για 15 λεπτά.
-Κόβετε τα μαρούλια σε μικρά κομμάτια το κρεμμυδάκι σε ροδέλες και τον άνηθο.
-Βγάζετε το κοτόπουλο από το νερό και το κόβετε μικρά κυβάκια.
-Σε μια κατσαρόλα βάζετε λίγο λάδι, σοτάρετε το κρεμμυδάκι και το κοτόπουλο για λίγο και σβήνετε με το κονιάκ.
-Προσθέτετε τα μαρούλια και τον άνηθο σιγά- σιγά βάζοντας και λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν, ανακατέβετε και ρίχνετε λίγο ακόμα νερό.
-Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
-Χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 20 λεπτά.
-Φτιάχνετε το αυγολέμονο και το ρίχνετε στην κατσαρόλα.
-Σερβίρετε ζεστή.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ