Επιβεβαιώθηκε και στην Κρήτη η παρουσία επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda.
Το εν λόγω έντομο, προτιμά κυρίως τα αγρωστώδη φυτά ενώ σημαντικές ζημιές προκαλεί και σε καλλιέργειες όπως τα κολοκυνθοειδή, τα κρεμμύδια τα φασόλια, οι ντομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές). Η ζημιά μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν αυξημένοι πληθυσμοί.
Όπως αναφέρει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) τα δείγματα του επιβλαβούς οργανισμού προέρχονται από συλλήψεις σε φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.
Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη, το έντομο εντοπίστηκε σε φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.
Επιβεβαιώθηκε η παρουσία του στην ΠΕ Ηρακλείου σε υπαίθριες καλλιέργειες σολανωδών του Δήμου Μαλεβιζίου, στην περιοχή Φόδελε, αλλά και στην ΠΕ Λασιθίου σε καλλιέργειες στην Ιεράπετρα.
Στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κρήτης δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα η παρουσία του εντόμου.
Ωστόσο, η κ. Χουδετσανάκη προέτρεψε τους παραγωγούς να είναι σε εγρήγορση και εάν διαπιστώσουν το οτιδήποτε να ενημερώσουν αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού το έντομο έχει ικανότητα πτήσης μέχρι και 100 χιλιομέτρων την ημέρα… κάτι που σημαίνει ότι είναι δυνατόν να μετακινηθεί και σε άλλες περιοχές διανύοντας μεγάλες αποστάσεις μέσω των αερίων μαζών.
Τέλος όπως ανέφερε η κ. Χουδετσανάκη τις επόμενες ημέρες θα γίνουν από τις κατά τόπου Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, ενημερωτικές ημερίδες σε όλη την Κρήτη, ανά Περιφερειακή Ενότητα, ενώ είπε ότι είναι σημαντικό οι παραγωγοί να εγγραφούν σε μητρώο για να γίνεται ευκολότερα ο έλεγχος των προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή.