Συνήθως στο δικό μου σπίτι δεν περισσεύει τίποτα από αυτά!!!Αν όμως σας περισσέψουν ,σας έχω τη λύση!!!
Περίσσεψαν Μελομακάρονα;
Smoothie με μελομακάρονο
Βάζεις στο μπλέντερ 2 μπανάνες, 1 ξεφλουδισμένο μήλο και 1 ξεφλουδισμένο αχλάδι, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι, 1 ποτήρι νερό, λίγη κανέλα και 2 μελομακάρονα.
Χτυπάς και σερβίρεις σε 2-3 ποτήρια.
Σημείωση: Γίνεται καλύτερα με μπανανόμηλο, ώριμη μπανάνα και αχλάδι.
Ρόφημα σοκολάτα με μελομακάρονο
Βάζεις στο μπλέντερ 2 ποτήρια ζεστό γάλα, 2 μελομακάρονα, 5 μουλιασμένα φιστίκια κάσιους και 2 κουταλιές κακάο.
Χτυπάς μέχρι να ενωθούν και σερβίρεις.
Σημείωση: γίνεται και με φυτικό γάλα από ρύζι, σόγια ή αμύγδαλο.
Εύκολο Μηλογλυκό με Μελομακάρονα
Ξεφλουδίζεις 4 ώριμα κόκκινα μήλα, τα κόβεις σε κύβους και τα βάζεις σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι ανακατεύοντας με 6 θρυμματισμένα μελομακάρονα.
Προσθέτεις κανέλα και ψήνεις στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά.
Γιούρτι με μελομακάρονα.
Αδειάζεις ένα κεσεδάκι γιαούρτι σε ένα μπολ και θρυμματίζεις από πάνω ένα μελομακάρονο.
Προσθέτεις μερικές σταφίδες, μερικά κομματάκια καρυδόψιχας και αν θες μερικά κομματάκι μήλου.
Ανακατεύεις και τρως επί τόπου.
Σημείωση: Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.
Cheesecake με βάση από μελομακάρονα.
- 10-12 μελομακάρονα ανάλογα με το πόσο παχιά θέλετε τη βάση
- 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο προαιρετικά
- 1 σαντιγί τενεκεδάκι (εγώ βάζω morfat creamy)
- 1 κουτί τυρί κρέμα light
- 1 γιαούρτι στραγγιστό
- 2-3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1-2 κ.γ. χυμό λεμόνι
- λίγη τρούφα για διακόσμηση
Αρχικά θρυμματίζουμε τα μελομακάρονα. Αν είναι κάπως στεγνά, τα ανακατεύουμε με λίγο βούτυρο να γίνουν μια ενιαία μάζα.
Τα στρώνουμε σε φόρμα με τσέρκι.
Χτυπάμε κανά πεντάλεπτο στο μίξερ τη σαντιγί να αφρατέψει καλά.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και χτυπάμε 1-2 λεπτά ακόμα.
Στη συνέχεια βάζουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε λίγο ακόμα. Μπορούμε σε αυτό το σημείο να δοκιμάσουμε τη κρέμα για να δούμε πόσο γλυκιά τη θέλουμε.
Ρίχνουμε τη κρέμα πάνω στη βάση, πασπαλίζουμε με τρούφα και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή και περισσότερο.
Παγωτό Μελομακάρονο
Αυτή είναι μία πολύ πρωτότυπη και ιδιαίτερη ιδέα.
Υπάρχουν 2 τρόποι να το κάνεις.
Ο δύσκολος αλλά πολύ πιο καλός είναι να φτιάξεις παγωτό κρέμα από το μηδέν, κατά προτίμηση με παγωτομηχανή και να προσθέσεις στο μίγμα σου 1 κουταλιά μέλι και προς το τέλος της διαδικασίας να προσθέσεις μερικά χοντροκομμένα κομμάτια από μελομακάρονα.
Συνολικά 5 περίπου μελομακάρονα για κάθε κιλό παγωτού.
Ο εύκολος τρόπος είναι να πάρεις παγωτό βανίλια του εμπορίου, να το αφήσεις για 105 λεπτά εκτός ψυγείου και μόλις αρχίσει να λιώνει να μπήξεις μέσα κομμάτια μελομακάρονο σε μέγεθος ζαριού.
Μπορείς επίσης να προσθέσεις και μερικά καρύδια.
Στη συνέχεια βάλτο στην κατάψυξη για να ξαναπήξει. Όταν τρως το παγωτό σου θα βρίσκεις τα κομμάτια ανάμεσα από την κρέμα.
Σφολιατάκια Μελομακάρονου
Πάρε μία έτοιμη σφολιάτα, κόψτη σε κομμάτια, κάνε τρύπες με ένα πιρούνι στο κέντρο από κάθε κομμάτι για να μη φουσκώσει και τοποθέτησε εκεί ένα μείγμα από θρυμματισμένα μελομακάρονα.
Πασάλειψε τις άκρες με ένα χτυπημένο κρόκο αβγού για να ροδίσει όμορφα και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Γλυκά τυροπιτάκια με μελομακάρονο
Βρες μία συνταγή για γλυκά μυζηθροπιτάκια και στη γέμιση με το τυρί πρόσθεσε και 3 θρυμματισμένα μελομακάρονα.
Ακολούθησε πιστά την υπόλοιπη συνταγή και θα έχεις ένα γευστικότατο αποτέλεσμα που θα σε εντυπωσιάσει.
Περίσσεψαν κουραμπιέδες;
Τάρτα σοκολάτας από κουραμπιέδες
Τι χρειαζόμαστε:
Ζύμη τάρτας:
- 8-10 κουραμπιέδες(ανάλογα το μέγεθος τους)
- 150 γρ. βούτυρο
Κρέμα σοκολάτας:
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος
- 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- κακάο
Πώς το κάνουμε:
Φτιάχνουμε πρώτα την τάρτα. Βάζουμε στο multi τους κουραμπιέδες και τους κάνουμε σκόνη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα τρίμματα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα γιατί καίει.
Στρώνουμε σε ταρτιέρα πιέζοντας πολύ με τα χέρια. Πρέπει να στρωθεί καλά στον πάτο αλλά και στα τοιχώματα.
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να βράσει. Κόβουμε τη σοκολάτα σε ενα μπώλ και περιχύνουμε με την καυτή κρέμα. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρεμά
Αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά και γεμίζουμε την τάρτα, πασπαλίζουμε με λίγο κακάο.
Βάζουμε ψυγείο για 2-3 ώρες να πήξει η κρέμα.
Τρουφάκια σοκολάτα από κουραμπιέ
Συστατικά
- 10 μεγάλους κουραμπιέδες τριμμένους
- 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια τριμμένα
- 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
- 2 κ. σ κακάο σε σκόνη
- 250 γρ. Τρούφα σοκολάτας (προαιρετικά)
- 1 βανίλια
Χτύπα στο μίξερ τους κουραμπιέδες και πρόσθεσε το κονιάκ, το κακάο, τη βανίλια και τα καρύδια
Αν δεις πως το μείγμα σου δεν είναι αρκετά υγρό ώστε να ομογενοποιηθεί μπορείς να προσθέσεις 50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο ή λίγο γάλα
Άφησε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα
Πλάσε μικρά μπαλάκια και πέρασε τα επάνω από την τρούφα σοκολάτα ή ακόμη κακάο
Περίσσεψε βασιλόπιτα;
Σαλάμι σοκολάτας με Βασιλόπιτα
Τι χρειαζόμαστε:
- βασιλόπιτα, γύρω στα 400 γραμμάρια
- 200 γρ σοκολάτα για λιώσιμο
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 260 γρ γλάσο σοκολάτας (προαιρετικό, έτοιμο ή δικό σας)
- 80 γρ φουντούκια
- 50 γρ σταφίδα σουλτανίνα
Πώς το κάνουμε:
Σε ένα ευρύχωρο μπολ ρίχνουμε τη πίτα κομμένη σε κομμάτια (ανάλογου μεγέθους και λίγο πιο μεγάλου με τα κομμάτια του μπισκότου που χρησιμοποιείτε στο παραδοσιακό σοκολατένιο σαλάμι σας).
Βάζουμε τις σταφίδες σε λίγο χλιαρό νερό να μουλιάσουν και να μαλακώσουν
Χτυπούμε την κρέμα γάλακτος να γίνει μία ΟΧΙ σφικτή σαντιγί. Δεν πρέπει να γίνει αφρός, θέλουμε μόνο να “ανέβει” λίγο και να δέσει η κρέμα αλλά να παραμένει παχύρρευστη.
Την αδειάζουμε στο μπολ με τα κομμάτια της πίτας, να τα καλύψει από πάνω. Αφήνουμε να κυλήσει ανάμεσά τους και κατόπιν την ανακατεύουμε να νοτίσουν καλά όλα τα κομμάτια.
Προσθέτουμε και τις σταφίδες. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για ένα τέταρτο με εικοσάλεπτο (όσο πιο φρέσκια και αφράτη είναι η ακόμη η πίτα, τόσο ο χρόνος είναι λιγότερος).
Προσθέτουμε κατόπιν την σοκολάτα, λιωμένη σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε και πάλι καλά. Εάν ΔΕΝ θα χρησιμοποιήσουμε γλάσο εξωτερικά, είναι η ώρα να προσθέσουμε στο μείγμα μας και τα φουντούκια, χοντροκομμένα.
Και βέβαια, μπορείτε και να το αρωματίσετε και να το κάνετε πιο μεθυστικό, προσθέτοντας κάποιο ποτό (λικέρ ή κονιάκ), ακριβώς όπως ακριβώς και στο συμβατικό σοκολατένιο σαλάμι.
Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και πάνω σε αυτό ένα κομμάτι λαδόκολλας. Τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα το μείγμα και διπλώνοντας τα δύο φύλλα του δίνουμε το κυλινδρικό σχήμα που θέλουμε. Το αλουμινόχαρτο θα κάνει αυτή τη δουλειά πιο εύκολη και η λαδόκολλα θα αποκλείσει την άμεση επαφή του με το γλυκό.
Βάζουμε το σαλάμι μας στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Εάν θέλετε να κάνετε το σαλάμι ακόμη πιο λιχούδικο, όταν το βγάλετε από το ψυγείο ακουμπήστε το πάνω σε μία σχάρα (με ένα πιάτο από κάτω της) και περιχύστε το με ένα γλάσο σοκολάτας, περιστρέφοντας το για να καλυφθεί ολόκληρο.
Σε αυτή τη περίπτωση, ΔΕΝ έχουμε βάλει τα φουντούκια μέσα στο μείγμα (ή έχουμε βάλει μόνο ένα μικρό μέρος τους) και τα χρησιμοποιούμε (πιο ψιλοκομμένα τώρα) για την επικάλυψη, πασπαλίζοντας τα πάνω από το γλάσο της σοκολάτας.
Αφήνουμε για άλλη μισή ώρα, να στεγνώσει το γλάσο, και σερβίρουμε.. Η φετινή σας βασιλόπιτα δεν θα πάψει να σας ενθουσιάζει.