«Οι τιμές από σήμερα ίσως και από αύριο, θα αρχίσουν να ανεβαίνουν διότι τελειώνουν τα αποθέματα των πρατηρίων και έτσι θα δούμε τη σημαντική αυτή άνοδο των 15 λεπτών. Την Παρασκευή η τιμή ήταν κάτω από 1,80, ήταν στο 1,79 ευρώ το λίτρο με μέση πανελλαδική τιμή το 1,83. Σήμερα η μέση πανελλαδική τιμή αγγίζει το 1,87 και αναμένεται συνέχεια», έκανε γνωστό ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας:
«Αρκετοί επαγγελματίες οδηγοί είχαν προμηθευθεί πετρέλαιο κίνησης πριν την άνοδο της τιμής, δηλαδή πήγαιναν στα πρατήρια υγρών καυσίμων και αποθήκευαν πετρέλαιο. Γέμισαν και μπιτόνια για να μπορέσουν όσο μεγαλύτερο διάστημα να αντέξουν αυτή την πίεση της τιμής. Έχει έρθει και μια τιμή αύξηση της τιμής γύρω στα 4 – 5 λεπτά, τόσο στο πετρέλαιο κίνησης όσο και στην αμόλυβδη βενζίνη την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία έχει να κάνει με την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, με την ανακοίνωση από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, το λεγόμενο ΟΠΕΚ για μείωση της προμήθειας στην αγορά. Πρόκειται για μείωση κατά 100.000 βαρέλια σε πρώτη φάση, 500.000 βαρέλια σε δεύτερη και σήμερα συζητάνε για ένα εκατομμύριο βαρέλια. Οποιαδήποτε ανακοίνωση για μείωση της παραγωγής πάνω από 500.000 λίτρα βαρέλια έχει άμεση επίπτωση, άμεση όμως – εντός εικοσιτετραώρου, στην τιμή που πωλούν τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Διότι τα διυλιστήρια, κάνοντας τη δική τους προσαρμογή στην τιμή εντός είκοσι τεσσάρων ωρών, ανεβάζουν και κατεβάζουν την τιμή ανάλογα με τις εξαγγελίες».
«Δεν έχουμε καμία τράπεζα από πίσω μας ή έχουμε τα αποθέματα τα απίστευτα για να μπορούμε να προμηθεύουμε τον κόσμο. Μας είναι λίγα τα χρήματα που διακινούμε πια, μετά από 12 χρόνια μνημονιακής πολιτικής και δέκα μήνες πολέμου» πρόσθεσε ο ίδιος.
Πρόκληση για τις μεγάλες επιχειρήσεις η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας
«Η τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης έχει πλέον ξεπεράσει τα 2 ευρώ γιατί επιβαρύνεται με μεταφορικό κόστος. Και αυτό προκαλεί ακόμα πιο έντονο βάρος στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις. Έτσι ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος και το ενεργειακό κόστος, είτε μιλούμε για τα καύσιμα, είτε μιλούμε για την ηλεκτρική ενέργεια, είναι ψηλά στην ατζέντα όλων», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Έβρου, Χρήστος Γιορδαμλής, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.
«Όλοι προσπαθούμε να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να το περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό, αλλά η βοήθεια της πολιτείας είναι αναγκαία όσο ποτέ. Η πρώτη ενέργεια που οφείλουν να κάνουν όλοι είναι να διαχειριστούν καλύτερα το που αναλίσκεται η ενέργεια αυτή. Γι’ αυτό και πλέον είναι πρώτη προτεραιότητα η εγκατάσταση συστημάτων που μετρούν συνεχώς την κατανάλωση στους ενεργοβόρους καταναλωτές μέσα σε ένα εργοστάσιο, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα λειτουργούν σωστά ρυθμισμένα με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που προτείνεται και για όλους τους καταναλωτές: Η αντικατάσταση των κλασικών λαμπτήρων με led που έχουν το σχεδόν το ένα δέκατο της κατανάλωσης, καθώς και άλλου είδους τέτοιων ενεργειών. Ακόμη, ενέργειες όπως η αυτοπαραγωγή ενέργειας είναι ψηλά στην ατζέντα, έτσι ώστε κάποιος να αντέξει αυτό το τσουνάμι καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Μετά από δύο χρόνια λοιπόν που περάσαμε πολύ δύσκολα και αν δεν υπήρχε πολιτεία θα είχαμε καταρρεύσει φέτος, υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας γιατί υπάρχουν μεγάλες πληρότητες και υπάρχει επισκεψιμότητα στην περιοχή μας», τόνισε ακολούθως ο Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Ιωαννίνων, Σπύρος Σουρέλης.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Βέβαια, είναι μια μεταβατική περίοδος και το “ταμείο” θα γίνει στο τέλος λόγω της αύξησης του κόστους και του ενεργειακού και των πρώτων υλών. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν μετακυλήσει αυτό το κόστος σε μεγάλο βαθμό στους καταναλωτές, οπότε πιθανολογώ ότι στο τέλος της χρονιάς αρκετές επιχειρήσεις είτε θα έχουν ισοσκελισμένους ισολογισμούς είτε ακόμα και “το ταμείο θα είναι μείον”».
«Είδαμε το προηγούμενο διάστημα ότι θα υπάρξει μια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στα 20 λεπτά για τις επιχειρήσεις που θα θέλαμε να είναι παραπάνω. Επιδιώκουμε να υπάρχει επιδότηση και για τα άλλα θερμαντικά μέσα, γιατί δεν χρησιμοποιούν όλα τα ξενοδοχεία πετρέλαιο θέρμανσης – ειδικά στον ορεινό όγκο».
Τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης
«Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι λογικά κάτω από 1,40 ευρώ το λίτρο, εφόσον τηρηθούν τα δεδομένα ως έχουν αυτή τη στιγμή με την επιδότηση. Μιλάμε για την οριζόντια επιδότηση. Από κει και πέρα υπάρχει και επίδομα με τα κοινωνικά κριτήρια» υπογράμμισε σχετικά ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου.
«Είναι λάθος της κυβέρνησης -και το έχω τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν- που δεν κράτησε τουλάχιστον μέχρι τέλος Δεκεμβρίου την οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης. Ο λόγος είναι ότι όταν υπάρχει μεγάλη “ψαλίδα” διαφορά τιμής μεταξύ του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι επαγγελματίες να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης για να μετακινούν τα αυτοκίνητα τους ή να δουλεύουν τα εργοστάσια τους, γιατί είναι μεγάλη διαφορά η τιμής και μεγάλο το κέρδος που σε βάζει σε μια διαδικασία σκέψης», είπε ακόμη.
Πηγή: ΕΡΤ