Η πανδημία του κορωνοϊού μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα που δημιούργησε στον πλανήτη, ανέτρεψε και τους οικονομικούς προϋπολογισμούς όλων των κρατών.
Το ίδιο φυσικά συνέβη και στην Ελλάδα, όπου η εκλεγμένη, πριν 10 μήνες, κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλα σχέδια είχε όταν ανέλαβε να κυβερνήσει και άλλα της προέκυψαν λόγω της πανδημίας.
Με τα νέα δεδομένα στην οικονομία, θεωρείται πολύ πιθανόν (σίγουρο για πολλούς) ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να ζητήσει νέα εντολή, αφού τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά.
Λόγω του τελευταίου εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, πράγμα που σημαίνει ότι για να εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, το πλειοψηφούν κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1. Αυτό το ποσοστό θεωρείται πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να επιτευχθεί.
Άρα, αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση θα ξαναπάμε σε νέες εκλογές, όπου θα ισχύει η ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους εδρών. Ακόμη, αν οι επόμενες εκλογές διεξαχθούν εντός χρονικού διαστήματος 18 μηνών από τις προηγούμενες εκλογές, τότε η διεξαγωγή τους θα γίνει με λίστα των υποψηφίων.
Το συγκεκριμένο θέμα, την διεξαγωγή δηλαδή των επόμενων εκλογών με λίστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να το αλλάξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr και του Ράδιο Κρήτη, η κυβέρνηση αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα να φέρει στη Βουλή τροποποίηση του ισχύοντος νόμου περί εκλογής των βουλευτών με λίστα και να ψηφίσει την εκλογή των βουλευτών με σταυρό προτίμησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει τον νόμο γιατί με την εκλογή των βουλευτών με λίστα, στον προεκλογικό αγώνα θα ενεργοποιηθούν εντατικά μόνο όσοι υποψήφιοι περιλαμβάνονται στις πρώτες θέσεις της λίστας.
Οι υπόλοιποι που δεν πρόκειται να εκλεγούν, δεν θα έχουν την ιδιαίτερη διάθεση να συμμετάσχουν ενεργά, αφού δεν θα υπάρχουν πιθανότητες εκλογής τους. Φυσικά, το παραπάνω ισχύει για τους υποψήφιους όλων των κομμάτων. Ένα άλλο ζήτημα που προβληματίζει, για την πιθανότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στον καιρό του κορωνοϊού, είναι το θέμα των συγκεντρώσεων για πολιτικές ομιλίες.
Επειδή είναι άγνωστο ακόμη το πως θα εξελιχθεί η πανδημία τους επόμενους μήνες, στο επιτελείο του Πρωθυπουργού συζητούνται πολλές προτάσεις. Μία απ’ αυτές είναι η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων βουλευτών στα ψηφοδέλτια στο διπλάσιο των εδρών που εκλέγει η κάθε εκλογική περιφέρεια
Παράδειγμα: O Νομός Χανίων εκλέγει 4 βουλευτές, άρα οι υποψήφιοι, σε κάθε κόμμα, θα είναι 8. Με τον τρόπο αυτό, οι περισσότεροι υποψήφιοι θα συσπειρώνουν πιο εύκολα τους φίλους του κόμματος.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δείξει τις προθέσεις του, σχετικά με τις πρόωρες εκλογές αλλά και τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής των βουλευτών.