Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες με αποτέλεσμα πολίτες να πέφτουν θύματα επιτήδειων που με διάφορα προσχήματα κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και υποκλέπτουν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής, στοιχεία χρεωστικών/ πιστωτικών καρτών και χρηματικά ποσά.
Τα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Κίσαμο, τα Χανιά αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη.
Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, δίνουν μερικές πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για την προστασία των πελατών από άτομα που προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα και πρόσβαση στα τραπεζικά τους στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα:
Κάρτες
*Η κάρτα σας είναι απολύτως προσωπική. Μην τη δανείζετε και μην κοινοποιείτε τα στοιχεία της ποτέ σε τρίτους
*Μην αποκαλύπτετε το PIN σας ποτέ και σε κανέναν, ακόμα και αν ισχυριστεί ότι είναι υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς. H Τράπεζα Πειραιώς δεν πρόκειται ποτέ να σας το ζητήσει
ΑΤΜ
*Κατά την πληκτρολόγηση του PIN, φροντίστε να καλύπτετε το χέρι σας, ώστε να μη γίνεται ορατό από τρίτους
*Μην αποκαλύπτετε ποτέ το PIN σας και μη δίνετε την κάρτα σας σε τρίτους, που προσφέρονται να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της συναλλαγής σας, ακόμα και αν αντιμετωπίζετε δυσκολία
*Σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος, επικοινωνήστε με την Τράπεζα Πειραιώς στο 210-3288000
Τηλεφωνικές απάτες
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται σε κλήσεις από άγνωστα νούμερα ή με απόκρυψη, όπου άτομα προσποιούμενοι τους Διευθυντές Τραπεζών πείθουν τα θύματα να καταθέσουν τα χρήματά τους σε συγκεκριμένο λογαριασμό, προκειμένου να τους βοηθήσουν στην εκταμίευση κάποιου δανείου, επιδότησης ή συμμετοχής σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (π.χ. ΕΣΠΑ).Έκτοτε και αφού γίνει η κατάθεση των χρημάτων, οι δράστες εξαφανίζονται.
Όπως σημειώνουν στελέχη της Τρ. Πειραιώς, κανένας υπάλληλος δε θα ζητήσει την πραγματοποίηση συναλλαγών τηλεφωνικά, ενώ και οι πελάτες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί και επιφυλακτικοί, να μην αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία, να μην εμπιστεύονται άτομα που πιθανώς γνωρίζουν στοιχεία της ταυτότητάς τους ή γνωρίζουν τα ονόματα συγγενικών τους προσώπων (συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους) και να επικοινωνούν με την Τράπεζα ή την Αστυνομία άμεσα.