Κανονικά χωρίς προβλήματα θα εκτελεστεί το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, όπως ξεκαθάρισε κατά την παράδοση-παραλαβή της νέας διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.
Έτσι, ανακοίνωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης να δοθεί γύρω στις 20 Δεκεμβρίου και να μπορούν όλοι οι αγρότες να εισπράξουν τα χρήματά τους έως τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου.
Προανήγγειλε, μάλιστα, απλοποίηση των διαδικασιών ενεργοποίησης δικαιωμάτων μέσω ΟΣΔΕ, ενώ την ίδια ώρα τόσο ο ίδιος με τις ανακοινώσεις του στα ΜΜΕ όσο και ο προηγούμενος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που διαφαίνονται ως προς τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών!
Όπως τονίστηκε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, το χρονοδιάγραμμα πληρωμών δεν επηρεάζεται από την αλλαγή διοίκησης και αυτή την εβδομάδα (στο τέλος της) θα πληρωθούν τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα.
Η δεύτερη δόση ενιαίας ενίσχυσης θα πληρωθεί γύρω στις 20 του μήνα. Η δεύτερη δόση αποτελείται από το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης συν το “πρασίνισμα” και αποτελεί το 55% του συνολικού ποσού. Παράλληλα, θα πληρωθεί το Εθνικό Απόθεμα και το ποσό προς τους Νέους Αγρότες.
Η εξισωτική αποζημίωση του 2019 θα γίνει μία μέρα μετά την πληρωμή της β’ δόσης ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον πρόεδρό του, αναπληρωτή καθηγητή δρ Γρηγόρη Βάρρα, στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο προχθές Τρίτη το μεσημέρι.
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών να γίνουν πιο φιλικές και εύχρηστες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την απλοποίησή τους», χωρίς όμως να χαθεί η συγκεντρωτική παροχή πληροφοριών από αυτές για οτιδήποτε αφορά τον αγροτικό κόσμο.
Επίσης ευχαρίστησε θερμά την απερχόμενη, υπό τον κ. Αθανάσιο Καπρέλη, διοίκηση του Οργανισμού, τονίζοντας ότι η συνεργασία μαζί τους υπήρξε άψογη. Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος δρ. Βάρρας ευχαρίστησε τον κ. Βορίδη, τονίζοντας ότι με την ομαλή αλλαγή της διοίκησης αποδεικνύεται στην πράξη η συνέχεια του κράτους.
Η νέα ΚΑΠ
Στη δέσμευση ότι η κυβέρνηση με στοχευμένες ενέργειες και μέσω της δημιουργίας ισχυρών συμμαχιών με άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα προασπίσει δυναμικά και αποτελεσματικά τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών, ενόψει των προκλήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προχώρησε πρόσφατα μέσα από δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Όπως προέκυψε από την ομιλία του στις Σέρρες, το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την ελληνική αγροτική παραγωγή, καθώς οι σημαντικές χρηματοδοτήσεις που λάμβανε η χώρα τις προηγούμενές δεκαετίες κατά πάσα πιθανότητα θα περιοριστούν από τη νέα ΚΑΠ, ενώ, αν θέλουμε να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, θα πρέπει η χώρα να συμβάλλει πιο έντονα στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Μεγάλη ανησυχία εξέφρασε όμως, μιλώντας σχετικά στη “Νέα Κρήτη”, και ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης. Απάντησε, μάλιστα, στη σχετική μας ερώτηση, λέγοντας ότι «οι συνδεδεμένες ενισχύσεις μέχρι σήμερα βοηθούν περισσότερο τη βιομηχανία παρά τον ίδιο τον παραγωγό. Κι εδώ θα σας πω ότι παρά το ότι οι ενισχύσεις πάνε στη βιομηχανία…».
Και συνέχισε λέγοντας ότι «έχει πάει πίσω η συζήτηση. Η νέα ΚΑΠ θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο, ο μεγάλος μας φόβος είναι το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης. Δηλαδή, αν θα εξισωθούν οι επιδοτήσεις σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., παλιές και καινούργιες, και θα παίρνουν την ίδια στρεμματική απόδοση, αυτό θα είναι καταστροφικό για μας. Ως παράδειγμα να σας αναφέρω: όταν ο μέσος όρος επιδότησης στην Ελλάδα είναι στα 56 ευρώ το στρέμμα και στην Πολωνία ο μέσος όρος είναι κάτω από 20 ευρώ το στρέμμα και γίνει η εξίσωση, θα φτάσουμε να παίρνουμε όλοι γύρω στα 27 με 28 ευρώ. Σχεδόν μιλάμε για τις μισές επιδοτήσεις. Και εύχομαι η νέα κυβέρνηση να το καταλάβει και να το αντιπαλέψει όσο είναι νωρίς. Θα είναι καταστροφικό. Και, μάλιστα, ο νέος επίτροπος που έρχεται ανήκει και στη δεξιά οικογένεια, που ανήκει και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση»…
Ο ιδιωτικός τομέας στις αγροτικές ασφαλίσεις
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλειας στην αγροτική παραγωγή, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, κατά την παράδοση-παραλαβή της διοίκησης του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).
«Σήμερα, για το πέραν του 4% των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ που αντιστοιχούν στην κάλυψη συγκεκριμένων ζημιών από τον Οργανισμό, ο παραγωγός είναι ελεύθερος να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα και να ασφαλίσει για επιπλέον κινδύνους την παραγωγή του», είπε ο αρμόδιος υπουργός, και πρόσθεσε πως «το θέμα είναι πώς μέσα σε αυτό το 4% θα ενταχθεί η ιδιωτική ασφάλιση».
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, έχουν γίνει συζητήσεις με δύο εταιρείες, μία από τη Γερμανία και μία από τη Γαλλία, ενώ τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον και από εγχώριες εταιρείες.
«Αναλαμβάνουμε μια σημαντική αποστολή», υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, και δεσμεύτηκε πως «θα αντεπεξέλθουμε στις προσδοκίες των αγροτών». Τάχθηκε υπέρ της εισόδου της ιδιωτικής ασφάλισης για την κάλυψη των αγροτικών ζημιών, τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε την κυβερνητική πολιτική στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας».
Τον δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης υπερασπίστηκε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού, Θανάσης Κουρεμπές. «Μόνο ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να είναι δίπλα στον αγρότη», ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας ωστόσο «ότι χρειάζονται αλλαγές».
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και στην εφημερίδα μας ο Σταύρος Αραχωβίτης, λέγοντας πως «δεν είναι από κάποια ιδεοληψία, αλλά ρωτάμε τον κ. Βορίδη: Πόσο θα ανέβει το ασφάλιστρο με τη συμμετοχή του ιδιώτη; Γιατί δεν τον ρωτάει;». Ο κ. Αραχωβίτης δηλώνει βέβαιος ότι στην περίπτωση εκείνη το ασφάλιστρο θα είναι για τους παραγωγούς δυσβάσταχτο.
Αγωνία στην Κρήτη για τις αποζημιώσεις
Βέβαια, πέρα από τα θέματα των ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που απασχολεί έντονα σήμερα τους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς είναι οι ενισχύσεις υπό τη μορφή των αποζημιώσεων, για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι μετά την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής από δάκο και μύκητες.
Ο Σταύρος Αραχωβίτης έρχεται την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί στο Ηράκλειο και το μεσημέρι θα μεταβεί στο Ρέθυμνο. Στο Ηράκλειο θα έχει το πρωί συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΑΣΗ και στο Ρέθυμνο θα συναντηθεί με ελαιοκομικούς φορείς και με κτηνοτροφικούς συλλόγους για ελαιόλαδο, κρέας και γάλα.
Σήμερα το πρωί ο Μάκης Βορίδης θα απαντήσει σε ερωτήσεις των Σταύρου Αραχωβίτη, Σωκράτη Βαρδάκη και Παύλου Πολάκη σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν στο συγκεκριμένο ζήτημα των αποζημιώσεων. Ο δε Μάκης Βορίδης έχει απαντήσει, μάλιστα, ότι θα βρίσκεται στο Ηράκλειο την ερχόμενη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου για να δει από κοντά τις ζημιές στον ελαιόκαρπο και να συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς σε μεγάλη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης. Το ενδιαφέρον του υπουργείου μετέφερε με την κάθοδό του στα Χανιά, άλλωστε, και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Στρατάκος.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr