Το ψάρι και τα θαλασσινά είναι οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού και το σκηνικό «ταβέρνα-κύμα-ούζο» είναι ελλιπές χωρίς το κατάλληλο ψάρι. Οι επιλογές είναι πολλές, ωστόσο το Taste Atlas έφτιαξε μια λίστα με τα 8 κορυφαία ψάρια και θαλασσινά στην Ελλάδα και στην κορυφή βρίσκονται τα μπαρμπούνια.
Το ερυθρωπό αυτό ψάρι είναι αγαπημένο στην ελληνική κουζίνα και είναι ιδιαιτέρως αγαπητό τηγανητό, αλλά το απολαμβάνουμε και ψητό στο φούρνο και με ζυμαρικά και σαβόρο, μεταξύ άλλων.
Το μπαρμπούνι έχει τρυφερή και νόστιμη σάρκα, ενώ παραλλαγή του είναι η κουτσομούρα (Mullus barbatus), η οποία είναι πιο ανοιχτόχρωμη κι έχει πιο κοφτό σχήμα ρύγχους.
Προτού το αγοράσετε, προσέξτε να έχει καθαρό δέρμα χωρίς ανοίγματα και έντονο χρώμα.
Τα υπόλοιπα ψάρια και θαλασσινά της λίστας είναι ο τόνος Αλοννήσου, η σουπιά, ο ξιφίας, ο αχινός, ο αστακός, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και τα σαφρίδια. Λείπουν, βέβαια, πολλά δημοφιλή ψάρια της ελληνικής κουζίνας, όπως ο γαύρος, η γλώσσα, ο κολιός, ο μπακαλιάρος, το φαγκρί, το λαβράκι, το λιθρίνι και πολλά ακόμα, που δεν χωρούν σε 8 θέσεις.