ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιους αφορούν οι νέες ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό – Πώς θα προστατεύονται οι δανειολήπτες

Το νομοσχέδιο που θα δοθεί προς διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένουν οι παράγοντες της αγοράς για να τοποθετηθούν στις τροποποιήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και την επαναγορά ακινήτων από δανειολήπτες.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος, Δημήτρης Αναστασόπουλος, οι εξαγγελίες, αφορούν οδηγία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η οποία έπρεπε να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, με κάποιες τροποποιήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στον φορέα απόκτησης ακινήτων.

«Ουσιαστικά ρυθμίζεται μία παράλληλη αγορά, που θα λειτουργεί μαζί με το τραπεζικό σύστημα. Για να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα, θα πρέπει να περιμένουμε το νομοσχέδιο, που θα βγει για διαβούλευση στο τέλος του μήνα. Γιατί όλα τελικά, κρίνονται στη λεπτομέρεια, αναφέρει.

«Μέχρι τώρα, υπήρχε ένα κενό στο σημείο αυτό. Για τα δάνεια που είχαν οι τράπεζες, υπάρχει το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο και οι κανόνες, που ισχύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όταν τα δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες, πήγαν στις εταιρείες διαχείρισης και εκεί υπάρχει νομικό κενό. Από το πώς θα λειτουργούν, έως το πώς θα προστατεύονται οι δανειολήπτες», επισημαίνει ο κ. Αναστασόπουλος.

Οι τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τον πτωχευτικό κώδικα θα αφορούν:

  • Κατηγορία οφειλετών, που θεωρούνται «ευάλωτοι οφειλέτες». Θα κριθούν με αντικειμενικά κριτήρια, βάσει εισοδήματος και αντικειμενικής αξίας της περιουσίας τους. Για όσους θα τηρούν αυτό το κριτήριο, θα υπάρξει αλγόριθμος, που θα βγάζει τη ρύθμιση. Αυτή τη ρύθμιση, θα πρέπει να αποδεχθούν, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων. Ευάλωτοι ορίζονται οι οφειλέτες με εισόδημα έως 7.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο, με ανώτατο όριο τις 21.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 15.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.
  • Η κατηγορία δανειοληπτών, που έχουν δάνεια με υποθήκες σε ακίνητα. Και εκεί με κάποιον τρόπο, ακόμα δεν ξέρουμε αν θα είναι υποχρεωτικός, θα βγαίνει κάποιο ποσοστό κουρέματος, ανάλογα με την εμπορική αξία του ακινήτου.
  • Η τρίτη αλλαγή αφορά το πτωχευτικό, όταν δηλαδή θα κάνει κάποιος αίτηση πτώχευσης ώστε να μην «μείνει στο δρόμο», να μπορεί να υποβάλλει μία αίτηση, για να του αγοράζει ο φορέας το σπίτι και να παραμένει στο σπίτι ως ενοικιαστής, για δώδεκα χρόνια. Αυτό που αλλάζει, είναι ότι θα μπορεί να το αγοράζει, πιο νωρίς, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει επιπλέον, τα μισθώματα που υπολείπονται της δωδεκαετίας.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ