Ως «γεωλογικό» φαινόμενο χαρακτηρίζουν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες τους παράξενους και άκρως ενδιαφέροντες σχηματισμούς λόφων στο χωριό Ποταμίδα που θυμίζουν αρχαίες πυραμίδες.
Οι Κωμόλιθοι ή Κομόλιθοι, όπως λέγονται, είναι λόφοι που αποτελούνται από μαλακό άργιλο στον οποίο με την πάροδο του χρόνου η διάβρωση έχει δώσει αυτούς τους μοναδικούς σχηματισμούς.
Πριν από την ανακάλυψη του τσιμέντου, το φυσικό αυτό «κοίτασμα» είχε μεγάλη αξία, καθώς οι κάτοικοι των γύρω χωριών το χρησιμοποιούσαν για τη στεγανοποίηση των ταρατσών. Το τοπίο βρίσκεται περίπου 35 χλμ δυτικά των Χανίων στον Κίσαμο και θυμίζει κάτι από Καππαδοκία ή Αριζόνα, αλλά είναι ξένο προς την συνηθισμένη εικόνα των ελληνικών βουνών. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συναντήσει κανείς μόνο στο Κουφονήσι Σητείας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι υπολείμματα αρχαίου βυθού και μάλιστα μέσα στους λόφους έχουν ανακαλυφθεί πολλά θαλάσσια απολιθώματα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ανακάλυψαν ότι περιέχουν μεταξύ άλλων σιδηροπυρίτη και ίχνη χρυσού. Ολλανδοί ερευνητές που έκαναν μελέτες στην περιοχή, υποστηρίζουν ότι ο σχηματισμός χρονολογείται πριν από 7,2 εκ. χρόνια.
Οι Κωμόλιθοι (ή Κομόλιθοι) ξεπροβάλλουν πάνω από τα πράσινα χωράφια του κάμπου, λίγα μόνο μέτρα μακριά από τα σπίτια του χωριού, προκαλώντας εντύπωση. Οι λόφοι είναι παντελώς γυμνοί από βλάστηση στα πλάγια, αλλά έχουν θάμνους στις κορυφές, δημιουργώντας μια μοναδική αντίθεση. Κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί αρκετές φωτογραφίες του σχεδόν εξωπραγματικού για την Kρήτη τοπίου, ωστόσο τον Ιούνιο του 2016 η φωτογραφία του Χανιώτη αστροφωτογράφου Χρήστου Κοτσαύτη από τους Κωμόλιθους, επιλέχθηκε από τη NASA και αποτέλεσε τη φωτογραφία της ημέρας, η οποία εντάχθηκε στην κατηγορία «Earth Science Picture of the Day (EPOD)».
H φωτογραφία συνοδεύτηκε από το εξής σχόλιο: «Οι παραπάνω παράξενης όψης μικροί λόφοι βρίσκονται στην περιοχή Κωμόλιθοι (ή Κομόλιθοι) κοντά στην Ποταμίδα. Είναι εντελώς άγονοι, εκτός από τούφες βλάστησης στις κορυφές τους. Αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πηλό, χρόνια διάβρωσης από τον άνεμο και το νερό έχει σμιλεύσει τα χαρακτηριστικά κωνικά τους σχήματα».
To βίντεο drone είναι του εικονολήπτη Νίκου Σαράντου: