Αβέβαιο προδιαγράφεται το μέλλον του εγχώριου τουρισμού: Η σεζόν πήγε πίσω, οι απώλειες ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την ώρα, και οι επιχειρηματίες κάνουν σχέδια… επί χάρτου, ούτως ώστε να είναι έτοιμοι για όλα…
Απ’ τα κυρίαρχα αιτήματά τους, η ενίσχυση της ρευστότητας. Να δοθούν δάνεια εν ολίγοις, με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες, επιδίωξη την οποία μετέφερε στον ραδιοφωνικό “αέρα” της ΕΡΤ Ηρακλείου ο Γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Δημήτρης Διβόλης.
Είναι πολύ πρώιμο για να γίνει η ακριβής αποτίμηση της ζημιάς, καθόλου αργά όμως για να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για το πιθανό άνοιγμα της περιόδου: Βάσει του αισιόδοξου σεναρίου, το οποίο επεξεργάζονται οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες, τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου ίσως σπάσει το… ρόδι! Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πάντα…
«Μια αλυσίδα είναι ο τουρισμός στην Ελλάδα. Εάν ένας κρίκος σπάσει, δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Διβόλη.
Η (ρεαλιστική) συζήτηση λοιπόν για την υποδοχή τουριστών στην χώρα μας, πάει για εντός του καλοκαιριού. Και πάλι όμως, υπό προϋποθέσεις. Το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων και των πελατών, είναι το κυρίαρχο, όπως ορθά τόνισε ο κ. Διβόλης.
Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μία καλή εικόνα στο εξωτερικό από την μέχρι και σήμερα διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού. Αυτό ίσως να λειτουργήσει και υπέρ της πιο βαριάς οικονομικής βιομηχανίας μας. Μπορεί ωστόσο να γυρίσει και… μπούμερανγκ: Εάν δεν γίνονται τα απαραίτητα τεστ στα αεροδρόμια, ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού από τουρίστες θα είναι ορατός…
Και στον βωμό του χρήματος δεν είναι δυνατόν να θυσιάζονται ζωές…
Στα θετικά προσμετράται και το ότι αντί για ακυρώσεις είχαμε αρκετές μεταθέσεις προς… τον Σεπτέμβρη. Στην περίπτωση επικράτησης του αισιόδοξου σεναρίου, η σεζόν μπορεί να “τραβήξει” έως και τον Νοέμβρη, κι αυτό είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα για την πατρίδα μας.