Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο αποτέλεσε ουσιαστικά την ολική επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς οι αναφορές του στα ταξίδια σε ΗΠΑ και Νταβός είχαν τον χαρακτήρα απολογισμού. Η κυβέρνηση, είτε οι εκλογές γίνουν του χρόνου είτε φέτος το φθινόπωρο, βρίσκεται ούτως ή άλλως σε προεκλογική περίοδο, έχοντας να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι το ενεργειακό, ο μεγάλος πληθωρισμός και η ακρίβεια, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα που υπό κάποιες συνθήκες μπορεί να φέρει ένα δύσκολο καλοκαίρι.
Στο πλαίσιο της άτυπης, αλλά ουσιαστικής έναρξης του προεκλογικού αγώνα, η κυβέρνηση εστιάζει σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες που μπορεί να κρύβουν παγίδες, αλλά και σε κοινωνικές ομάδες που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοδυναμία, η οποία είναι πάντα ο κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου.
Τα βαρόμετρα
Η Μακεδονία αποτελεί μια κομβική περιοχή διαχρονικά για τη Νέα Δημοκρατία. Παραδοσιακά «γαλάζιο κάστρο» έδωσε στις τελευταίες εκλογές τεράστια ποσοστά στην κυβέρνηση, που σε πολλούς νομούς ξεπερνούσαν το πανελλαδικό ποσοστό της κατά πολύ. Τρία χρόνια μετά η Ν.Δ. κρατάει δυνάμεις στην περιοχή, αλλά παγίδες υπάρχουν. Η μεγάλη ενεργειακή κρίση πλήττει εντόνως την αγροτική εργασία, που με εξαίρεση την αστική Θεσσαλονίκη αποτελεί βασική απασχόληση στη Μακεδονία. Επιπλέον η περιοχή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως φάνηκε την περίοδο του εμβολιαστικού προγράμματος, όπου σε περιοχές της Μακεδονίας υπήρχαν μερικά από τα πιο χαμηλά ποσοστά πανελλαδικά, ενώ έντονο είναι και το φιλορωσικό στοιχείο. Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτυπώνονται στα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά που λαμβάνει ο Κυριάκος Βελόπουλος σχεδόν στο σύνολο της Μακεδονίας, κάτι που η Ν.Δ. οφείλει να προσέξει, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με πάνω από 2,5 εκατομμύρια πληθυσμό.
Η Κρήτη είναι ακόμα μία περιοχή που χρειάζεται τη μεγάλη προσοχή της Ν.Δ. Με πληθυσμό πάνω από 600.000 κατοίκους αποτελούσε πάντα προπύργιο της Κεντροαριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό πως στις εκλογές του 2019, που η Ν.Δ. κέρδισε σχεδόν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, στην Κρήτη δεν κέρδισε ούτε έναν νομό. Τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει άρδην, καθώς ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, λόγω εντοπιότητας, έχει μεγάλη δύναμη στο νησί. Αυτό μπορεί να έχει δύο αποτελέσματα, ένα θετικό και ένα αρνητικό για τη Ν.Δ. Το θετικό είναι το ΠΑΣΟΚ να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να «σπάσει» στα δύο η Κεντροαριστερά, χαρίζοντας ακόμα και την πρωτιά σε κάποιους νομούς στη Ν.Δ. Το αρνητικό σενάριο είναι οι διαρροές να είναι από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση να χάσει περαιτέρω εκλογική δύναμη στην περιοχή, κάτι που λόγω του μεγάλου πληθυσμού μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο. Ενδεικτικό της κρισιμότητας του αποτελέσματος σε Μακεδονία και Κρήτη είναι πως οι δύο περιοχές μαζί έχουν πληθυσμό πάνω από 3 εκατ., πλησιάζοντας σχεδόν τον αριθμό του Λεκανοπεδίου.
Κοινωνικές ομάδες
Η Νέα Δημοκρατία ρίχνει το βάρος της και σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που θα κρίνουν την αυτοδυναμία. Οι νέοι αποτελούν μία από αυτές, καθώς στις εκλογές του 2019 ήταν η μόνη κοινωνική ομάδα που η Ν.Δ. δεν κατάφερε να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις επόμενες εκλογές θα προστεθούν ακόμα 400.000 (αν γίνουν το 2023) ή 320.000 (αν γίνουν το 2022) νέοι ψηφοφόροι, κάνοντας ακόμα πιο ρευστό το αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. στις ηλικίες 25-34 βρίσκεται σε ποσοστά πέριξ του 25%, ενώ πιο υψηλά είναι τα ποσοστά της στις ηλικίες 17-24 που κινούνται γύρω στο 29%-30%. Και στις δύο περιπτώσεις όμως είναι χαμηλότερα από το πανελλαδικό της, κάτι που σημαίνει πως χρειάζεται πολλή δουλειά για να αποφευχθούν οι εκπλήξεις.
Οι αγρότες που αριθμούν πληθυσμό πάνω από 500.000 σε όλη την Ελλάδα αποτελούν ακόμα μία κρίσιμη κοινωνική ομάδα. Στις εκλογές του 2019 η νίκη της Ν.Δ. στον αγροτικό κόσμο ήταν σαρωτική, με το τεράστιο 47% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα τα πράγματα είναι επίσης ρευστά, καθώς η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση των τιμών στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα έχουν δημιουργήσει δυσκολίες που είναι άγνωστο πώς θα μεταφραστούν στην κάλπη. Η Ν.Δ. με μπόνους, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις κρατάει σταθερή την επαφή της με αυτό το κοινό, και ακόμα κι αν υπάρξει μια φυσιολογική κάμψη θεωρεί πως θα κρατήσει τις κρίσιμες δυνάμεις της στον αγροτικό κόσμο.
Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η μεσαία τάξη είναι για τη Ν.Δ. αναμφίβολα εκείνη που θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό την αυτοδυναμία. Στην Αττική, αλλά και όπου υπάρχουν μεγάλες πόλεις με μεσαία στρώματα, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Η γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ αποτελεί την εμβληματικότερη απόφαση για τη Ν.Δ. υπέρ της μεσαίας τάξης και αυτό περιμένει να το δει στην κάλπη.
Τι δείχνουν τα γκάλοπ
Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν πολύ προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος κάνοντας αναλύσεις επί χάρτου. Οι μετρήσεις, τόσο αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όσο και εκείνες που δεν κοινοποιούνται, δείχνουν τα εξής στοιχεία:
Πρώτον, το πολιτικό σκηνικό φαίνεται να έχει παγιωθεί. Η Ν.Δ. δεν χάνει την πρώτη θέση και το στοίχημα είναι η αυτοδυναμία. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει κάτι από όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον κόσμο και αρκείται σε μία μικρή αύξηση των ποσοστών του που προκύπτει από τη λογική αύξηση της συσπείρωσής του.
Δεύτερον, παρατηρείται αύξηση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού που έχει να κάνει και με το τελευταίο του ταξίδι στις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι πολίτες στην πλειονότητά τους δείχνουν να αναγνωρίζουν πως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να δώσει λύσεις σε εξωγενείς κρίσεις -όπως το ενεργειακό- που δεν οφείλονται στη διακυβέρνησή του. Τρίτον, στο Μαξίμου βλέπουν πως η ανοδική τάση που κατέγραφε το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοπεί, δίνοντας μία δεξαμενή από την οποία μπορεί να επιτευχθεί η αυτοδυναμία.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr