ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Πρόκληση για την Κρήτη ο Αγροτουρισμός – Τα τρία βασικά ερωτήματα

Αγροτουρισμός είναι μια οργανωμένη βιωματική τουριστική δραστηριότητα που απαιτεί δύο εμπλεκόμενες πλευρές: από τη μια τους επιχειρηματίες του νησιού που έχουν τα χρήματα για να επενδύσουν σε μια τέτοια μορφή τουρισμού και από την άλλη πλευρά το κράτος, το οποίο θα παρέχει ένα πλαίσιο παροχής πιστοποιήσεων.

Γενναία πολιτική πρωτοβουλία, σύνδεση τουρισμού και αγροτικού κόσμου και προβολή της γεωφυσικής ομορφιάς της Κρήτης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηριχτεί ο αγροτουρισμός στην Κρήτη. Όπως υποστηρίζουν φορείς του τουρισμού και του αγροτικού κόσμου, ο αγροτουρισμός είναι μια σημαντική εναλλακτική από τον μαζικό τουρισμό, που μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της τοπικής και περιφερειακής μας οικονομίας, ενδυναμώνοντας περισσότερο το εθνικό μας ΑΕΠ.

Ωστόσο, χρειάζονται ορισμένες παρεμβάσεις καίριας και καθοριστικής σημασίας, όπως τη συνεννόηση τουριστικών παραγόντων και αγροτικού κόσμου για την προβολή των εύγευστων πιάτων κρητικής προέλευσης. Ταυτόχρονα, όμως, είναι αναγκαίο και επιτακτικό αίτημα να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης όσο και σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η Κρήτη να αναπτύξει αυτήν την ιδιαίτερη μορφή τουρισμού που θα της δώσει πελάτες όχι μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του τουριστικού έτους.

Αναμφισβήτητα, η Κρήτη είναι μια γεωγραφική περιοχή με ένα μοναδικό πολιτισμικό και γεωλογικό αποτύπωμα στον χάρτη της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας, αλλά και το πράσινο της υπαίθρου που της δίνει τη μοναδικότητα. Σε μια ιδιαίτερη εποχή όπως η σημερινή, με τον πληθωρισμό να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη και τη φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών να αποτελεί μια απτή πραγματικότητα, η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου τουρισμού, και συγκεκριμένα του αγροτουρισμού, παράλληλα με τον μαζικό τουρισμό όπως τον γνωρίζει και τον έχει αξιοποιήσει η Κρήτη εδώ και χρόνια, θα λειτουργούσε θετικά για την περιφερειακή της οικονομία και για τους ανθρώπους της, αφού θα δημιουργούταν πληθώρα θέσεων εργασίας.

Ο αγροτουρισμός αποτελούσε πάντοτε μια πρόκληση για την Κρήτη, αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Η εκάστοτε περιοχή θα πρέπει να αξιοποιήσει την τουριστική επιχειρηματικότητα και σε συνδυασμό με φορείς του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, να συγκροτήσει ένα βιώσιμο σχέδιο όπου θα παραχθεί υπεραξία. Για την Κρήτη, είναι ένα ζητούμενο… Μέχρι και τη δεδομένη στιγμή, ο αγροτουρισμός επαφίεται στη βούληση ορισμένων ιδιωτών, οι οποίοι έχουν τη διάθεση και την όρεξη να επενδύσουν στον λεγόμενο αγροτουρισμό. Η «ΝΚ» επιχείρησε να πραγματοποιήσει μια έρευνα γύρω από τον αγροτουρισμό και πιο συγκεκριμένα να απαντήσει σε τρία ερωτήματα: ποια είναι η πραγματική κατάσταση σήμερα στην Κρήτη, τι πρέπει να γίνει ώστε να εξελιχθεί και κυρίως πόσο θετικός είναι…

«Ανύπαρκτος»

Ο έμπειρος τουριστικός παράγοντας και ξενοδόχος Μιχάλης Βαμιεδάκης μίλησε στη «ΝΚ», όπου τόνισε τις προκλήσεις που θέτει ο αγροτουρισμός στην Κρήτη. Όπως είπε, ο αγροτουρισμός είναι μια οργανωμένη βιωματική τουριστική δραστηριότητα που απαιτεί δύο εμπλεκόμενες πλευρές: από τη μια τους επιχειρηματίες του νησιού που έχουν τα χρήματα για να επενδύσουν σε μια τέτοια μορφή τουρισμού και από την άλλη πλευρά το κράτος, το οποίο θα παρέχει ένα πλαίσιο παροχής πιστοποιήσεων.

«Ο αγροτουρισμός είναι ανύπαρκτος στην Κρήτη. Αγροτουρισμός είναι η παραμονή του επισκέπτη στην ύπαιθρο σε συνδυασμό με οργανωμένες βιωματικές εμπειρίες και συμμετοχή στην αγροτική εργασία. Αγροτουρισμός δεν είναι να παραμείνει κάποιος σε μια αγροτική περιοχή, αλλά να είναι δρων και εμπλεκόμενος σε μια τυποποιημένη αγροτική εργασία, όπως ο τρύγος ή η ελαιοκομιδή, στη μαγειρική. Στην Κρήτη δόθηκαν αρκετά κονδύλια για να γίνουν αγροτουριστικές μονάδες και βλέπουμε τώρα πως δημιουργήθηκαν αξιόλογες μονάδες υπαίθρου εκτός παραλίας, οι οποίες δεν είχαν το κομμάτι των αγροτικών δραστηριοτήτων. Φυσικά και χρειάζεται πολιτική παρέμβαση. Απλά, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να μπουν σε μια λογική να τυποποιήσουν και να χρηματοδοτήσουν το βιωματικό σκέλος των εμπειριών, ώστε να τις παρέχουν μαζί με τη διαμονή. Αυτό που μπορεί να κάνει το κράτος είναι να παράσχει ένα πλαίσιο πιστοποίησης των υπηρεσιών, γιατί κανένας επισκέπτης δεν μπορεί να έρθει να συμμετάσχει στον τρύγο. Πρέπει να είναι μια οργανωμένη δραστηριότητα. Το κράτος πρέπει να δίνει την απαραίτητη πιστοποίηση σε όλες τις εναλλακτικές μορφές του τουρισμού. Από εκεί και πέρα, πρέπει οι επιχειρηματίες συγκεκριμένων κλάδων να εμπλακούν ώστε να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες», υποστήριξε ο κ. Βαμιεδάκης.

«Δεν το επιδίωξαν…»

«Ο αγροτουρισμός ασφαλώς θα έφερνε κέρδη για την Κρήτη. Απλά, δεν είναι υπόθεση των ξενοδόχων ή των τουριστικών παραγόντων αλλά των ίδιων των αγροτών. Οι αγρότες δεν το έχουν επιδιώξει. Η κοινή γνώμη υποστηρίζει πως αγροτουρισμός είναι να νοικιάσει ένας ιδιοκτήτης καταλύματος ένα διαμέρισμα σ’ έναν αγρό. Δεν είναι όμως έτσι. Ο αγροτουρισμός απαιτεί ορισμένες άλλες δραστηριότητες. Δηλαδή ο τουρίστας που θα έρθει να κάνει τουρισμό της συγκεκριμένης μορφής πρέπει να μάθει δραστηριότητες του αγρού: δηλαδή πώς να μαζεύει ελιές, πώς να παράγει ρακή, πώς να μελισσοκομεί κ.τ.λ. Υπάρχουν πρωτοβουλίες, αλλά δεν υπάρχει στόχευση μέχρι και αυτή τη στιγμή. Το ζήτημα είναι τα αγροτικά δάνεια, όπως τα έχουν προμηθευτεί οι επιχειρηματίες, να στοχεύσουν στην προσέλκυση πελατών. Και αυτή η προσέλκυση θα είναι ωφέλιμη για τα τοπικά μαγαζιά αλλά και για τους αγρότες και την Περιφέρεια Κρήτης… Θα έχει ρόλο αναζωογονητικό», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης.

Νέα προϊόντα

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, υποστήριξε πως ο αγροτουρισμός, σε περίπτωση που ευοδωθεί το εγχείρημα της συγκρότησης ενός βιώσιμου σχεδίου, θα προσφέρει στην Κρήτη και ευρύτερα στη χώρα μας πελάτες που δεν τους έχει. Η Κρήτη φέρνει επισκέπτες κυρίως τους θερινούς μήνες. Οι τουρίστες ωστόσο που έχουν την επιθυμία να συμμετάσχουν σε αγροτικές εργασίες μπορούν να επισκεφτούν τη χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Πρέπει να αναζητήσουμε νέα προϊόντα. Ο αγροτουρισμός έχει τους πελάτες τους οποίους τώρα δεν τους έχουμε. Το να έχεις διαμερίσματα σε κάποιο χωριό δεν είναι αγροτικός τουρισμός. Αγροτικός τουρισμός σημαίνει να έχεις όλο το project και τους πελάτες, οι οποίοι θα ψάξουν και θα το αναζητήσουν. Εμείς δεν το έχουμε αξιοποιήσει, πέρα από κάποιες αγροτικές περιοχές. Πρόκειται για μια διαφορετική μορφή πελατών. Αυτοί οι πελάτες δε θέλουν ούτε ήλιο ούτε θάλασσα. Είναι πελάτες που θα έρθουν όλο τον χρόνο. Μάλιστα, η πανδημία κατέδειξε ότι αυτό που θέλουν οι πελάτες-επισκέπτες είναι η εμπειρία. Ο πελάτης πρέπει να βιώσει μια μοναδική εμπειρία. Η Περιφέρεια Κρήτης μπαίνει σε αυτή τη φιλοσοφία του τουρισμού και είναι μια θετική είδηση και εξέλιξη αυτή», υποστήριξε ο κ. Βλατάκης.

«Καλή εναλλακτική»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, τονίζει από την πλευρά του πως ο αγροτικός τουρισμός, σε περίπτωση που ευοδωθεί το εγχείρημα για την πλήρη ανάπτυξή του, είναι καλή μια εναλλακτική πρόταση για τον τουρισμό γενικότερα. «Η δημιουργία ενός συγκροτημένου και άμεσα βιώσιμου σχεδίου για τον αγροτουρισμό είναι μια αρκετά καλή εναλλακτική ώστε η Κρήτη να έχει εισόδημα αρκετά καλό και να δημιουργηθούν νέοι εργασιακοί κλάδοι που θα ωφελήσουν το εργασιακό δυναμικό του νησιού – και όχι μόνο – αλλά και την τοπική και περιφερειακή οικονομία. Ο αγροτουρισμός είναι ένας κλάδος που μπορεί να προσφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ του νησιού μας. Η επένδυση σε τέτοιες υπηρεσίες που αφορούν τους τριτογενείς τομείς οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, σημαίνει επένδυση και στο εργασιακό προσωπικό», υποστήριξε ο κ. Βοργιάς.

Η κρητική διατροφή στο προσκήνιο

Την ανάγκη να υπάρξει κρατική παρέμβαση, ώστε ο αγροτουρισμός να πάρει «σάρκα και οστά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης. Όπως είπε, η κρατική παρέμβαση πρέπει να εστιάσει σε δύο τομείς: αφενός στον διαχωρισμό του αγροτουρισμού σε ζώνες ώστε να είναι διακριτή η συμμετοχή του κάθε παραγωγού στην παραγωγική διαδικασία, με πνεύμα ωστόσο συνεργασίας και ομόνοιας, και αφετέρου η συνεργασία του τουρισμού με τη γαστρονομία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χιλετζάκης υποστήριξε πως ο αγροτουρισμός είναι ένα δυναμικό πεδίο οικονομικής δράσης, όπου πρέπει να συνεργαστεί ο κατεξοχήν τουρισμός, που αποτελεί τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας, με τη γαστρονομία. Ο συνδυασμός αυτός παράγει διατροφική κουλτούρα και παιδεία, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης από το εξωτερικό κατά την επιστροφή του να αποτελέσει τον μεγαλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας. Την ίδια στιγμή, ο κ. Χιλετζάκης υποστήριξε πως πρέπει το κράτος να διαχωρίσει τον αγροτουρισμό σε ζώνες και ο κάθε παραγωγός να είναι σε συνεργασία με τους άλλους παραγωγούς ή αλλιώς εμπλεκόμενα μέρη.

«Ο αγροτουρισμός για να αναπτυχθεί στην Κρήτη χρειάζεται μια σοβαρή και δυνατή κρατική επιχορήγηση. Όταν λέω κρατική επιχορήγηση, αυτό για μένα σημαίνει πως είναι επιτακτικό αίτημα να συνδυαστεί η γαστρονομία με τον τουρισμό. Όταν έρχονται οι άνθρωποι με σκοπό να επισκεφτούν τα διάφορα μέρη της χώρας μας, πρέπει να τους προσφέρουμε και διατροφική κουλτούρα. Η διατροφική κουλτούρα μπορεί να αναδειχθεί μόνο μέσω του αγροτουρισμού. Και στην Κρήτη υπάρχουν καταλύματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως παραδείγματα προς μίμηση», ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης, ενώ συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή, έχει ψηφιστεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος επιδοτεί τον αγροτουρισμό σε ξενοδοχεία από τεσσάρων αστέρων και πάνω. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί επαρκώς ο αγροτουρισμός. Δραστηριότητες του αγροτουρισμού είναι να μάθει ο επισκέπτης να μαζεύει ελιές ή να πάει σε ένα ελαιοτριβείο. Εκεί το κράτος πρέπει να κάνει παρεμβάσεις και να δημιουργήσει ζώνες: ελαιοκομικές, αμπελουργίας, κτηνοτροφικές… Θα πρέπει οι ζώνες να είναι διακριτά χωρισμένες. Αυτό σημαίνει πως θα είναι η διαφορετική η ζώνη του επισκέπτη εκείνου που επιθυμεί να μάθει την αμπελουργία και διαφορετική θα είναι εκείνη η ζώνη του ανθρώπου που θέλει να μάθει να τυροκομεί. Στην πρώτη περίπτωση, θα πάμε στην αμπελουργική, ενώ στη δεύτερη θα πάμε στην κτηνοτροφική ζώνη. Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των εμπλεκόμενων παραγωγών».

«Αργοπεθαίνει η ύπαιθρος»

Το μέλλον της Κρήτης είναι η στροφή της σε μια εναλλακτική μορφή τουρισμού όπως είναι ο αγροτουρισμός. Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Όπως τόνισε, το διακύβευμα είναι να υπάρξει ένα σχέδιο συγκρότησης του αγροτουρισμού, πράγμα που απαιτεί την εμπλοκή πολλών υπουργείων. Με αυτόν τον τρόπο, οι τουρίστες θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του κρητικού πολιτισμού. «Το μέλλον για την Κρήτη είναι ο αγροτουρισμός. Ειδάλλως, η ύπαιθρος θα πεθάνει. Εδώ και είκοσι χρόνια μιλάμε για τη συγκρότηση ενός βιώσιμου σχεδίου για τον αγροτουρισμό, αλλά στην πράξη δε γίνεται τίποτα. Δεν υπάρχει στρατηγική από τα ανάλογα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Οικονομικών. Εμπλέκονται πολλά υπουργεία. Έχουν γίνει επενδύσεις, βέβαια, στον αγροτουρισμό, αλλά γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει; Γιατί ο τουρισμός στην Κρήτη αναπτύσσεται τα τελευταία είκοσι χρόνια φθηνά και μαζικά. Δεν αφήνει κέρδη, όμως, ο μαζικός τουρισμός για την τοπική οικονομία. Τα φθηνά πακέτα στη βάση των οποίων έρχονται τουρίστες δεν ωφελούν στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, καθώς οι πελάτες δεν απολαμβάνουν τις γεύσεις των κρητικών προϊόντων. Όσο καλές και να είναι οι προθέσεις της Περιφέρειας Κρήτης και η επιθυμία κυρίως αγροτών και τουριστικών παραγόντων να αναπτυχθεί ο αγροτικός τουρισμός, δυστυχώς ο μαζικός τουρισμός τούς δίνει πολύ φθηνά προϊόντα», υποστήριξε ο κ. Ιερωνυμάκης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιερωνυμάκης τόνισε στη “Ν.Κ.” πως «ο αγροτουρισμός θα φέρει μόνιμους πελάτες. Γιατί θα δοκιμάσουν τη μοναδικότητα των αγροτικών προϊόντων και αργότερα θα γίνουν πρεσβευτές του κρητικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Τα αγροτικά προϊόντα έχουν μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, από τη γεύση μέχρι και το άρωμα, και θα διαφημίσουν τον τόπο μας. Εάν λοιπόν οι τουρίστες έρχονται εδώ και δεν απολαμβάνουν τις γνήσιες κρητικές γεύσεις, τότε καταλαβαίνουμε πως το μοντέλο του σημερινού τουρισμού πρέπει να αλλάξει άρδην».

Σε κάθε περίπτωση, ο αγροτουρισμός έχει προϋποθέσεις και μια σημαντική δυναμική να αναπτυχθεί στο νησί μας. Η συζήτηση γύρω από ένα βιώσιμο μοντέλο αγροτουρισμού είναι πιο επιτακτική από ποτέ, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν καίριες παρεμβάσεις.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ