Η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης (Χανιά-Πελοπόννησος) έρχεται από τα τέλη της χρονιάς, όταν και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και να δώσει “ανάσα” στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού μας, μαζί της όμως φέρνει και ανακατατάξεις στον χάρτη των ΑΠΕ. Και συγκεκριμένα φέρνει ένα μεγάλο “κύμα” νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 200 μεγαβάτ!
Με το μικρό καλώδιο, το οποίο με βάση τα χρονοδιαγράμματα του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να ηλεκτριστεί στα τέλη Νοεμβρίου, η Κρήτη παύει πια να θεωρείται αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα και ως εκ τούτου αίρεται ο περιορισμός που έχει τεθεί για ένα “πλαφόν” διείσδυσης των ΑΠΕ στο σύστημα μέχρι 30% του ηλεκτρικού φορτίου!
Με τη διασύνδεση επιτρέπεται πλέον μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, κάτι που σε πρώτη φάση οριοθετείται από τον ΑΔΜΗΕ σε μια πρόσθετη ισχύ της τάξης των 180 μεγαβάτ.
Με βάση τα νέα δεδομένα αναμένεται να αλλάξει προσεχώς ο χάρτης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως τον γνωρίζαμε. Ήδη μάλιστα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σκέφτεται να διενεργήσει δημοπρασία για την εγκατάσταση επιπλέον ΑΠΕ συνολικής ισχύος 200 μεγαβάτ και συγκεκριμένα πρόσθετων αιολικών ισχύος 100 μεγαβάτ και πρόσθετων φωτοβολταϊκών ισχύος, ομοίως, 100 μεγαβάτ. Μια εξέλιξη που κάποιους μεν μπορεί να τους χαροποιεί, καθώς είναι θιασώτες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, άλλους, δε, τους προβληματίζει άρδην, καθώς θεωρούν ότι προλειαίνεται το έδαφος για να μετατραπεί το νησί σε ένα απέραντο “δάσος” από ανεμογεννήτριες…
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο κεντρικών δημοσιευμάτων.
«Η ΡΑΕ προσανατολίζεται στο να διεξάγει δημοπρασία για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ στην Κρήτη, καθώς αναθεωρείται το προηγούμενο όριο ισχύος τους μέσω των νέων διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό σύστημα. Σύμφωνα με γνωμοδότησή της, προσανατολίζεται να δημοπρατήσει 100 μεγαβάτ αιολικών και 100 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, με κατώτατη τιμή προσφοράς στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα», αναφέρει το energypress.gr και συνεχίζει:
«Συγκεκριμένα, σε σχετική απόφαση της ΡΑΕ αναφέρεται ότι η ευρύτερη περιοχή της Κρήτης χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό δυναμικό ΑΠΕ στο σύνολό του (ιδίως αιολικό και ηλιακό), δεδομένο που επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ με το μικρότερο δυνατό κόστος και με τη χαμηλότερη επιβάρυνση προς τον καταναλωτή.
Η ΡΑΕ επανειλημμένως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει επισημάνει την ανάγκη λήψης μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι η εξεύρεση λύσεων σχετικά με την επάρκεια του δυναμικού παραγωγής των ηλεκτρικών συστημάτων των ΜΔΝ (Μη Διασυνδεδεμένων Νήσων) θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην επικράτεια, δεδομένου ότι το κόστος του δυναμικού παραγωγής για έκτακτες ανάγκες προστίθεται στο συνολικό κόστος παραγωγής των ΜΔΝ και μετακυλίεται μέσω των επιβαρύνσεων ΥΚΩ στους καταναλωτές», προσθέτει ακόμη το energypress.gr.
«Κορεσμένο δίκτυο»
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, το δίκτυο της Κρήτης έχει χαρακτηριστεί ως «κορεσμένο για τις τεχνολογίες των αιολικών και των φωτοβολταϊκών με την απόφαση 96/2007 της ΡΑΕ».
Σύμφωνα με το energypress.gr, «σε απαντητική επιστολή του ΑΔΜΗΕ σε κατεπείγον αίτημα της ΡΑΕ για προσδιορισμό των ορίων ασφαλούς απορρόφησης σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο της Κρήτης, διαπιστώνεται η δυνατότητα αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος μονάδων ΑΠΕ, δεδομένης και της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με το ΕΣΜΗΕ.
Ειδικότερα, ορίζεται ότι “η θέση σε λειτουργία της διασύνδεσης ΕΡ-Κρήτης- Πελοποννήσου τερματίζει την περίοδο αυτόνομης λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης, κατά την οποία η διείσδυση ΑΠΕ περιορίζεται σε ποσοστά που δεν υπερβαίνουν το 30% του φορτίου[…], επιτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ και την περαιτέρω ανάπτυξη ισχύος που προέρχεται από μονάδες ΑΠΕ στην καθημερινή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος”.
Συγκεκριμένα, στην εν λόγω επιστολή οι Διαχειριστές προσδιόρισαν την ικανότητα υποδοχής πρόσθετης ισχύος από μονάδες ΑΠΕ στα 180 MW σωρευτικά.
Επίσης, η ΡΑΕ αναφέρει ότι κρίνεται σκόπιμη η συμπλήρωση του δευτερογενούς θεσμικού πλαισίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για νέα ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την εν λόγω περιοχή από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Επιπρόσθετα, κρίνεται σκόπιμος ο προσδιορισμός και κατώτατης επιτρεπόμενης τιμής προσφοράς για τη συγκεκριμένη ανταγωνιστική διαδικασία, προκειμένου η ηλεκτρονική δημοπρασία να λάβει μειοδοτικά χαρακτηριστικά και να ενθαρρυνθούν οι υποψήφιοι επενδυτές».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr