Να αρχίζουν να καθαρίζουν τα οικόπεδα και τα χωράφια τους από τα χόρτα, διαφορετικά προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις σε βάρος τους, καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες, ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου που θα ξεκινήσει από την Πρωτομαγιά και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου. Βέβαια, από την πλευρά τους έχουν και οι Δήμοι την ευθύνη καθαρισμού όλων των κοινόχρηστων χώρων και των δρόμων από τα κλαδιά, και ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά φαίνεται πως η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη σε σχέση με πέρυσι, λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας.
Μιλώντας στο neakriti.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Κρήτης Γιάννης Λεονταράκης κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και το επίσημο κράτος να στηρίξει το έργο των κατά τόπους δασικών και πυροσβεστικών Αρχών, για να είμαστε όσο γίνεται πιο “δυνατοί” αυτό το καλοκαίρι, στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Συγκεκριμένα, μια σειρά από Δήμους της χώρας ήδη έχουν εκδώσει ανακοινώσεις, με τις οποίες καλούν όλους τους δημότες τους που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά και σκουπίδια μέχρι τις 30 Απριλίου, διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Ως «καθαρισμός» ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δέντρων και κλαδιών, ξερών χόρτων, φύλλων κ.λπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο Δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πάνω στο οποίο υπάρχει προσαύξηση, εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο Δήμος. Εάν πρόκειται για εγκαταλελειμμένους χώρους ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο Δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.
Τι ισχύει κάθε χρόνο
Κάθε χρόνο ισχύει η αντιπυρική περίοδος, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπεται το κάψιμο ξερών χόρτων. Σκοπός της αντιπυρικής περιόδου είναι να προστατευτούν τα δάση μας. Το δάσος αποτελεί φυσική κληρονομιά, αστείρευτη φυσική πηγή ζωής και έμπνευσης, που ταυτίζεται με την ύπαρξη, την πορεία και την πρόοδό μας στο πέρασμα των αιώνων και πρέπει να το σώσουμε, απαγορεύοντας έτσι το κάψιμο ξερών χόρτων.
Ο άνθρωπος, ως κύριος εκμεταλλευτής και βασικός υπαίτιος της καταστροφής του, υποχρεούται να συμβάλει στη διάσωσή του με την αντιπυρική περίοδο. Για τον λόγο αυτό ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς και ακολουθούμε απλές οδηγίες τόσο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών όσο και για την αυτοπροστασία μας, όπως αυτές που προτείνονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βέβαια απαγορεύεται το κάψιμο των ξερών χόρτων.
Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται το κάψιμο ξερών χόρτων, δηλαδή άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, και η καύση των αγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
«Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία»
Αναλυτικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Λεονταράκης τόνισε στο neakriti.gr ότι «λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών, υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη στην Κρήτη. Θα πρέπει, λοιπόν, να έχουμε μία κοινή στρατηγική, βάσει της οποίας να εξοπλιστούν οι υπηρεσίες κατάλληλα και σε μέσα και σε προσωπικό σε ό,τι αφορά κυρίως την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Την ίδια ώρα, και οι υπηρεσίες των ΟΤΑ θα πρέπει να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν. Και θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Μετά τις εκλογές, αν φύγουν οι συμβασιούχοι, θα έχουμε πρόβλημα στην Περιφέρεια, διότι το τελευταίο διάστημα όλους όσους είχαμε προσλάβει λόγω COVID τους πήραμε στην Πολιτική Προστασία. Και αυτοί οι συμβασιούχοι έχουν βγάλει μεγάλο όγκο δουλειάς, όπως για παράδειγμα στις πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου».
Στο μεταξύ, ο Γιάννης Λεονταράκης, ως προς τις ευθύνες που έχουν και οι Δήμοι στους καθαρισμούς των δρόμων, επισήμανε: «Δε νομίζω ότι είναι θέμα αδιαφορίας. Δεν υπάρχει περίπτωση ένας αιρετός να περνάει και να βλέπει τα ξερόχορτα και να μην πράττει τα δέοντα. Θεωρώ ότι είναι θέμα στελέχωσης και καμιά φορά ιεράρχησης των προτεραιοτήτων των δημοτικών Αρχών».
«Βέβαια, η ευθύνη είναι ευθύνη. Τώρα, αν ο Δήμος δεν έχει τα μέσα, τότε αυτό είναι μια άλλη ιστορία», κατέληξε.
Πηγή: neakriti.gr