Απανωτές καταγγελίες για αυθαιρεσίες στις παραλίες είτε μέσω της πλατφόρμας mycoast, είτε τηλεφωνικά έχουν κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και των δήμων.
Οι κυριότερες καταγγελίες αφορούν στην κατάληψη του χώρου ενώ άλλες αφορούν στους όρους της σύμβασης εκμίσθωσης στις οργανωμένες παραλίες. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν μέχρι και εντολές για κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις με τσουχτερά πρόστιμα και στην Ανατολική Αττική αλλά και στην επαρχία.
Μεικτά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με αστυνομικούς και υπαλλήλους δήμων πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους προκειμένου να εντοπίσουν αν όντως ισχύουν οι καταγγελίες πολιτών ή όχι.
Τις πρώτες μέρες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 14 παραλίες. Μάλιστα, 3 επιχειρήσεις, όπως ανακοινώθηκε, σφραγίστηκαν επειδή δεν διέθεταν σύμβαση παραχώρησης.
Το μεγαλύτερο πρόστιμο μέχρι στιγμής που έχει αναφερθεί, είναι σε επιχείρηση στην παραλία Θυμάρι στον δήμο Σαρωνικού, ύψους 220.000 ευρώ. Ειδικότερα, οι κυριότερες καταγγελίες εξετάστηκαν στις περιοχές:
Παραλία Θυμάρι στον Δήμο Αναβύσσου στην Ανατολική Αττική. Εξετάστηκαν 4 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast αλλά και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών. Έγινε σφράγιση της επιχείρησης λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας και της επιβλήθηκε πρόστιμο αξίας 220.000 ευρώ.
Παραλία Σχοινιά και Ζούμπερι στην Ανατολική Αττική. Εξετάστηκαν 30 καταγγελίες πολιτών. Στις 4 επιχειρήσεις στον Σχοινιά εντοπίστηκε μία 1 επιχείρηση, που κατέλαβε επιπλέον χώρο για ομπρελοκαθίσματα. Στην παραλία στο Ζούμπερι δεν διαπιστώθηκε παράβαση από τις 6 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.
Παραλία Αγία Μαρίνα – Μικρολίμανο του Δήμου Λαυρεωτικής (Λαύριο) Εξετάστηκαν 32 καταγγελίες πολιτών. Διαπιστώθηκε αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού και παράνομες κατασκευές από την επιχείρηση που δραστηριοποιείται εκεί. Οι αρχές προχώρησαν στην σφράγιση της επιχείρησης καθώς και στην επιβολή προστίμου ύψους 30.764 ευρώ.
Παραλία Κλήμα στην Αίγινα. Εξετάστηκαν 43 καταγγελίες πολιτών, δεν εντοπίστηκε ωστόσο καμία παράβαση.
Παραλία Κρυονέρι στον Δήμο Πάργας. Εξετάστηκαν 169 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες που αφορούσαν 13 επιχειρήσεις. Σε όλες διαπιστώθηκε αυθαίρετη χρήση επιπλέον τμήματος της παραλίας που υπερέβαινε την συμφωνημένη έκταση.
Παραλία Βάλτος στον Δήμο Πάργας. Είναι από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Ηπείρου. Εξετάστηκαν 50 καταγγελίες πολιτών και επιβλήθηκαν 2 πρόστιμα αυθαίρετης χρήσης επιπλέον τμήματος της παραλίας που υπερέβαινε την συμφωνημένη έκταση. Τα ομπρελοκαθίσματα απομακρύνθηκαν άμεσα από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.
Παραλία Λαγονήσι στον Δήμο Σιθωνίας στην Χαλκιδική. Εξετάστηκαν 49 καταγγελίες και διαπιστώθηκε υπέρβαση στην κατάληψη τμήματος της παραλίας από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, τα οποία και απομακρύνθηκαν άμεσα.
Παραλία Μασούρι στην Κάλυμνο. Εξετάστηκαν 47 καταγγελίες όπου εντοπίστηκαν παραβάσεις και στις 8 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλία. Διαπιστώθηκε αυθαίρετη χρήση επιπλέον τμήματος της παραλίας που υπερέβαινε την συμφωνημένη έκταση και σε κάποιες περιπτώσεις κατασκευές εντός αιγιαλού.
Παραλία ΝΑΟΚ στην πόλη της Κέρκυρας. Εξετάστηκαν 10 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών. Εντοπίστηκαν παράνομα ομπρελοκαθίσματα τα οποία και απομακρύνθηκαν άμεσα.
Νέα Ηράκλεια στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Εξετάστηκαν 41 καταγγελίες. Στις 6 από τις 8 επιχειρήσεις όπου δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις, ενώ στις υπόλοιπες διαπιστώθηκε αυθαίρετη χρήση τμήματος της παραλίας που υπερέβαινε την συμφωνημένη έκταση.
Παραλία μέσα στην πόλη της Ρόδου. Εξετάστηκαν 40 καταγγελίες. Διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές σε επιχείρηση της περιοχής και μάλιστα εκδόθηκαν γι΄ αυτήν πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Παραλία στη θέση «Νερών Καλλιθέας» στο Φαληράκι Ρόδου. Εξετάστηκαν 21 καταγγελίες πολιτών μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες, ενώ ήδη έχει σχηματιστεί φάκελος δικογραφίας. Εντοπίστηκαν 8 επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν καταλάβει παράνομα επιπλέον έκταση παραλίας με ομπρελοκαθίσματα και κατασκευές.
Παραλία Λούρου στο Μεσολόγγι. Εξετάστηκαν 33 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast και δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες. Έγινε αυτοψία στην επιχείρηση όπου διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές, υπερβάσεις του χώρου μίσθωσης και αλλοιώσεις του χώρου μορφολογίας. Η επιχείρηση σφραγίστηκε και της επιβλήθηκε πρόστιμο 36.566 ευρώ.
Παραλίες Γλάρων, Αγίας Φωτεινής και Καρφά στην Χίο. Συνολικά εξετάστηκαν 35 καταγγελίες πολιτών. Σε σύνολο 22 παραχωρήσεων διαπιστώθηκαν 6 παραβάσεις που αφορούσαν στην κατάληψη από ομπρελοκαθίσματα επιπλέον έκτασης παραλίας πέρα απ΄ όλα όσα είχαν συμφωνηθεί.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και drones στις πιο πολυσύχναστες ακτές στα νησιά του Αιγαίου, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.