ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ

Ψυχογενής ανορεξία στους έφηβους: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα – Όμως τα παιδιά στα χωριά της Κρήτης παρουσιάζουν παχυσαρκία

Με ψυχογενή ανορεξία διαγιγνώσκονται ολοένα και περισσότεροι έφηβοι στην Ελλάδα που πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας. Και μπορεί τα προηγούμενα χρόνια η νόσος να αφορούσε ως επί το πλείστων κορίτσια, όμως σήμερα, αγόρια με εσφαλμένη αντίληψη για την εικόνα και το σώμα τους, φτάνουν στο σημείο να νοσηλεύονται σε εξειδικευμένα τμήματα νοσοκομείων της χώρας. Ταυτόχρονα, αυξητικές είναι οι τάσεις στην παιδική παχυσαρκία στην ενδοχώρα της Κρήτης, όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα της ΥΠΕ Κρήτης στα Χανιά για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Η καθηγήτρια Διατροφολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Ανδριάνα Καλιώρα, περιέγραψε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη αντιμετώπισης ασθενών που αντιμετωπίζουν ψυχογενή ανορεξία. Τόνισε ότι «το ποσοστό που έχουμε επίσημα καταγεγραμμένο είναι ένα ποσοστό με αυξητικές τάσεις ,αλλά δεν απευθύνονται όλοι στους ειδικούς. Υπάρχει επίσης ένα πλήθος από άτυπες διαταραχές πρόσληψης τροφής».

Η κ. Καλιώρα εξήγησε ότι τέτοιου είδους προβλήματα ανατέλλουν συνήθως στην εφηβεία. «Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι περισσότερο έφηβοι και κάνει συνεχώς εξάψεις μέχρι την ενήλικη ζωή. Δεν απαντά συνήθως μετά τα 40 έτη, δεν έρχονται συχνά να ζητήσουν βοήθεια και έρχονται όταν η κατάσταση είναι πια οριακή και επικίνδυνη» είπε, σημειώνοντας την ανάγκη οι άνθρωποι να αγαπήσουν τον εαυτό τους και το σώμα τους γιατί «η αξία δεν προέρχεται μόνο από την εικόνα αλλά από πολλά άλλα στοιχεία της προσωπικότητας τους».

Αναφερόμενη στο προφίλ των ασθενών η καθηγήτρια διατροφολογίας του Χαροκόπειου κ. Ανδριάνα Καλιώρα, μίλησε για ανθρώπους που έχουν μια εντελώς εσφαλμένη εικόνα για το βάρος τους και για το σχήμα του σώματος τους. «Είναι δύσκολο επίσης γιατί έχουμε ανθρώπους που μπορεί να εμφανίσουν το σύνδρομο της επανασίτισης που είναι επικίνδυνο για την υγεία» συμπλήρωσε.

Παχύσαρκα τα παιδιά της υπαίθρου της Κρήτης

Ταυτόχρονα, αυξητικοί είναι οι αριθμοί και στην παιδική παχυσαρκία. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη συχνότητα παιδικής παχυσαρκίας έναντι των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, με την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη να κατέχουν την αρνητική πρωτιά σε ποσοστό εμφάνισης της νόσου. Η κ. Θεοδοσία Αρβανιτάκη, υπεύθυνη του Παιδοδιαβητολογικού Ιατρείου του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, τόνισε πως αυτό που διαπιστώνεται είναι πως «ιδίως τα παιδιά των αγροτικών περιοχών, έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος απ’ ότι τα παιδιά των αστικών περιοχών κι αυτό ίσως να αποδίδεται στην έλλειψη δραστηριοτήτων, στην αλλαγή του τρόπου διατροφής, πολλές φορές και το κοινωνικοοικονομικό στάτους επηρεάζει».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, άνθρωποι με οικονομική δυσχέρεια που δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά τρόφιμα και αθλητικές δραστηριότητες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα παχυσαρκίας. Σύμφωνα με την κ. Αρβανιτάκη, «το φαινόμενο έχει να κάνει με τη διατροφική κουλτούρα που υπάρχει στις οικογένειες, με το ότι υποεκτιμούν όσοι φροντίζουν τα παιδιά το σωματικό βάρος, ειδικά όταν είναι εκτός ορίων και όταν θα καταφύγουν στο ειδικό ιατρείο πλέον η παχυσαρκία έχει γίνει νοσογόνος  και επικίνδυνη».

Δυστυχώς, όπως παρατηρεί ο ιατρικός κόσμος, τα περισσότερα περιστατικά δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. «Ακόμα και τα παιδιά που δεν μπορούν να καταφέρουν να χάσουν βάρος, δεν πρέπει να διακόπτουν την παρακολούθηση τους. Πρέπει να είναι συνεχής διότι αυτά τα παιδιά ελέγχονται και για άλλες νοσηρότητες. Ίσως είναι ο φόβος των επιπλοκών της παχυσαρκίας που τους τρομάζει» τόνισε η υπεύθυνη του Παιδοδιαβητολογικού Ιατρείου του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων κ. Γιώργος Μπέας υπενθύμισε ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα των Χανίων έχει εξειδικευμένο προσωπικό μέσω του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και της κινητής μονάδας που κάνει την πρώιμη ανίχνευση των προβλημάτων και την αντιμετώπιση αν τα αίτια είναι ψυχογενή. Αν έχουν εξελιχθεί σε παθολογικό πρόβλημα, υπάρχει το παιδοδιαβητολογικό ιατρείο και το διαβητολογικό.

Τα προβλήματα πάντως της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολυσύνθετα και η αντιμετώπιση τους απαιτεί διεπιστημονικές ομάδες, αποτελούμενες από παιδιάτρους, διατροφολόγους και ψυχιάτρους, τόνισαν οι ομιλητές στην ημερίδα της 7ης ΥΠΕ για τις διαταραχές από την πρόσληψη τροφής.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ