ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πτώση του τζίρου στον τουρισμό της Κρήτης κατά 80%

Τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξαιρετικής δύσκολης επόμενης μέρας για τον τουρισμό αναθέτουν σε εξειδικευμένο γραφείο οι ξενοδόχοι μετά το σχετικό κονδύλιο 25.000 ευρώ που ενέκρινε η Περιφέρεια Κρήτης.

Το αύριο είναι δυσοίωνο και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό χώρο.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε στην “Π” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης ότι θα ανοίξουν πολύ λίγα ξενοδοχεία, πιθανόν τον Ιούλιο αν το επιτρέψουν οι συνθήκες και εκτιμάται ότι η πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι θα είναι μεταξύ 70%-80%.

Ο ίδιος σημείωσε: “Για να σας δώσω να καταλάβετε τη δραματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε προσωπικά έχω προγραμματίσει να ανοίξω ένα από τα 5 ξενοδοχεία ιδιοκτησίας μας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας με το καλό σενάριο θα έχουμε πληρότητα της τάξης του 65%-70%.

Αυτή είναι η κατάσταση

Για το 2021 έχει ήδη μεταφερθεί μεγάλος όγκος τουριστικών κρατήσεων, όπως αναφέρουν στο Capital.gr παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς που δραστηριοποιούνται σε προορισμούς με σημαντική εξάρτηση από tour operators και οργανωμένα γκρουπ.

Παρά το γεγονός πως υπάρχει πιθανότητα κάποια ξενοδοχεία να ξεκινήσουν να λειτουργούν από τον Ιούλιο και σταδιακά στα μέσα του καλοκαιριού να αποκατασταθεί μέρος των αεροπορικών συνδέσεων, το “ρίσκο” από σημαντική μερίδα πελατών, όπως λένε οι ξενοδόχοι, θεωρείται ακόμη πολύ μεγάλο. Με την “επόμενη ημέρα” για τον τουρισμό και τις μετακινήσεις να παραμένει επί της ουσίας άγνωστη, η μετάθεση των διακοπών προτιμάται.

Σημειώνεται πως οι περισσότερες μεταθέσεις παρατηρούνται σε ταξιδιώτες άνω των 65 ετών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αποτελούν δε και βασική κατηγορία τουριστών που προτιμούν το early booking.

Πέρα όμως από το πότε θα καταστούν ασφαλείς οι μετακινήσεις, η πιθανότητα για ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού από το Σεπτέμβριο και ενώ ακόμη δεν έχει εγκριθεί εμβόλιο, προβληματίζει ακόμη περισσότερο τους τουρίστες.

Σε κάθε περίπτωση, φορείς του χώρου αναφέρουν πως σημαντική μερίδα των ξενοδοχείων δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν φέτος, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Η δυνατότητα παροχής voucher διάρκειας 18 μηνών αντί επιστροφής των προκαταβολών από τουριστικές επιχειρήσεις, που περιλήφθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πάντως μια θετική εναλλακτική και για να μην χαθούν κρατήσεις, αλλά και για να διασφαλιστεί η ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ: patris.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ