ΚΡΗΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πτυχία χωρίς αντίκρισμα: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων επιστημόνων – Η εικόνα της Κρήτη

Άλλη μία θλιβερή “πρωτιά” έλαβε η χώρα ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης. Αυτή τη φορά, με βάση τα νέα ευρήματα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων παιδιών που βγαίνουν από τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκεται στον “πάτο” σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. 

Η Ελλάδα υπερεκπαιδεύει τους νέους κα τις νέες της, χωρίς να έχει τη δυνατότητα ή το περιθώριο να εκμεταλλευτεί την ειδίκευσή τους. Δε συζητάμε για το περιβόητο brain drain σε αυτό το ρεπορτάζ. Δίνεται ο λόγος στην εγχώρια αγορά και στην αδυναμία της να προσφέρει θέσεις εργασίας που να ανταποκρίνονται στη γνώση, την εξειδίκευση και την κατάρτιση που κατέχουν τα νέα παιδιά. Το παράξενο βέβαια δεν είναι ότι η εργασιακή δύναμη των φοιτητών υποτιμάται, αλλά ότι όσο πιο ειδικευμένος είναι κάποιος στην Ελλάδα, τόσο πιο δύσκολα βρίσκει δουλειά.

Αυτό που πριν από μία 20ετία θα φάνταζε “αστείο”, τώρα είναι πραγματικότητα. Με στοιχεία που παρουσίασε η ΓΣΕΕ στη “Ναυτεμπορική”, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 27η, στην τελευταία δηλαδή, θέση της Ε.Ε. στο θέμα αποκατάστασης των νέων ανθρώπων στον χώρο που ειδικεύτηκε το πτυχίο τους βεβαίως, με 66,2%, απέχοντας 19 ολόκληρες μονάδες από το 85,2% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Παρότι η νεότερη γενιά θεωρείται η καλύτερα εκπαιδευμένη, κατέχοντας τα περισσότερα προσόντα απ’ όλες τις προηγούμενες, τα παιδιά αυτά δεν καταφέρνουν γενικότερα να απασχοληθούν από την ελληνική αγορά εργασίας. Αυτό το φαινόμενο, όπως είπε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Εργασιακού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς, ανταποδίδεται στην προτίμηση ή ακόμη καλύτερα την εξάρτηση της εγχώριας αγοράς σε ανειδίκευτο και κατ’ επέκταση φθηνό εργατικό δυναμικό.

Πτυχία- “φαντάσματα”

Η λογική «πήγαινε παιδί μου να πάρεις ένα πτυχίο» για την Ελλάδα δεν είναι πλέον βιώσιμη. Εκείνοι που μπορούν πολύ εύκολα να βρουν θέση εργασίας είναι μόνο, όπως είπαμε και πριν, οι απόφοιτοι της γενικής εκπαίδευσης, για τους οποίους η Ελλάδα έχει την καλύτερη απόδοση μέχρι τώρα: Η 9η θέση που κατέκτησε η χώρα σε αυτήν την κατάταξη αντιστοιχεί στο 72,7%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 67,2%. Όμως από εκεί τα ποσοστά “παίρνουν την κατηφόρα”: Κατατάσσεται στην 20ή θέση για την απορρόφηση στο πεδίο των πτυχιούχων επαγγελματικής εκπαίδευσης με 66,5%, σχεδόν 15 μονάδες κάτω από το 80,4% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Εξίσου χαμηλά είναι η θέση της χώρας σε όσους έχουν σπουδές ανώτερης δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου με 68% έλαβε την 22η θέση, κρατώντας μία διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι σταθερή σε όλες τις κατηγορίες ανεξαιρέτως.

Εξαιρετικά ενδιαφέρων είναι ο τρόπος που διανέμεται αυτή η απασχόληση των νέων ηλικίας 25-34 ετών, αν και αναμενόμενος. Στην έκθεση επισημαίνεται πως 8 στους 10 εργαζόμενους απασχολούνται στο εμπόριο, τα τουριστικά καταλύματα, την εστίαση και τη γεωργία, ενώ έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σε σχέση με τις θέσεις εργασίας που αξιοποιούνται. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά, και βεβαίως πού βρίσκεται η Κρήτη σε αυτόν τον “βούρκο” της απασχολησιμότητας;

«Σχολές από την Κρήτη έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας»

Μία γενικότερη εικόνα για την αποκατάσταση των τελειόφοιτων στην Κρήτη, έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Ματαλλιωτάκης, όντας ο ίδιος καθηγητής στο ΕΛΜΕΠΑ και ειδικευόμενος στον τομέα διασύνδεσης της περιφέρειας με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα.

«Συνολικά τα πανεπιστήμια της Κρήτης είναι τα πρώτα στην Ελλάδα στο θέμα της απασχολησιμότητας. Μεγάλο κομμάτι των σπουδαστών μας έχουν τη δυνατότητα να βρουν θέσεις εργασίας μετά την αποφοίτησή τους στα θέματα τα οποία σπούδασαν βεβαίως», σημείωσε ο κ. Ματαλλιωτάκης. Από την προσωπική του εμπειρία είπε ότι οι σχολές του Μεσογειακού Πανεπιστημίου φτάνουν μέχρι και το 80% παιδιών που μεταβαίνουν στην αγορά εργασίας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

«Γενικότερα όμως και σχολές απ’ όλη την Κρήτη έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας. Θεωρούμαστε “σταθμός” για τα παιδιά που θέλουν να αποκατασταθούν άμεσα», πρόσθεσε. Παρότι αυτά τα λεγόμενα του κ. Ματαλλιωτάκη είναι καθησυχαστικά, τα ποσοστά που παρουσιάστηκαν παραπάνω είναι απτή πραγματικότητα.

«Το ζούμε καθημερινά», επισήμανε στη δήλωσή του ο κ. Βοργιάς και ανέφερε πως βασική αιτία είναι «η απαξίωση των σπουδών των παιδιών» από τους ίδιους του εργοδότες. «Ειδικά στο Ηράκλειο το φαινόμενο είναι πολύ έντονο. Παρότι τα παιδιά έχουν πτυχίο από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές, οι εργοδότες τούς δίνουν τον βασικό μισθό, χωρίς να κάνουν την προσαύξηση που προβλέπεται για έναν κάτοχο πτυχίου», τόνισε.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ