Η Μάχη της Κρήτης, που εξελίχτηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη του 1941, δεν ήταν για όλους μια ηρωική σελίδα που έγραψε ο κρητικός λαός, αμυνόμενος με σκαπέτια και αυτοσχέδια όπλα απέναντι στην τελειότερη πολεμική μηχανή της εποχής.
Για τους φίλους των κατακτητών και τον τύπο τους, ήταν μια σελίδα ντροπής! Χαρακτηριστικό είναι ότι το ελεγχόμενο από τους κατακτητές «Ελεύθερον Βήμα» έγραφε στην 1η σελίδα του στο φύλλο της 29ηςΜαΐου, ημέρα που οι Γερμανοί έμπαιναν στο Ηράκλειο:
«ΑΙΣΧΟΣ!
Ως ανακοινούται εξ αρμοδίας πηγής, κατά τας μάχας εν Κρήτη διεπιστώθη στενοτάτη συνεργασία του ελληνικού αμάχου πληθυσμού μετά του αγγλικού στρατού. Ο πληθυσμός επολέμησεν εν μέρει με πολιτικάς ενδυμασίας και εν μέρει μάλιστα με στολάς Γερμανών αλεξιπτωτιστών εναντίον των Γερμανικών Στρατευμάτων. Παρά το Καστέλλι και εις Κάνδανος (sic) Γερμανοί αλεξιπτωτισταί και ορειβάται ηκρωτηριάσθησαν φρικωδώς. Κατόπιν των ως άνω άλλων απιστεύτων κρουσμάτων , η Ανωτάτη Διοίκησις των Γερμανικών στρατευμάτων απηύθυνε προς τον πληθυσμόν της Κρήτης την κατωτέρω προειδοποίησιν της».
Και ακολουθούσε η ανακοίνωση της γερμανικής διοίκησης για αμείλικτη τιμωρία, σε άνδρες και γυναίκες, για όσους θα «κακοποιούσαν» Γερμανούς. Και μάλιστα αν αυτό συνέβαινε κοντά σε χωριά, θα τα πυρπολούσαν οι γερμανικές δυνάμεις.
Στο ανάλογο ύφος ήταν τα κατευθυνόμενα «ρεπορτάζ» των εφημερίδων που κυκλοφορούσαν τις ημέρες εκείνες. Όλες οι εφημερίδες ήταν στο πλευρό των Γερμανών, σα να ήταν μια δική τους υπόθεση η κατάκτηση της Κρήτης!
Χαρακτηριστικά τα «Αθηναϊκά Νέα» έγραφαν στις 7 Ιουνίου 1941, μετά δηλαδή την πτώση της Κρήτης: «Η μεγάλη νίκη των στρατευμάτων του Άξονος εις Κρήτην». Χρησιμοποιούσαν μάλιστα για τα ρεπορτάζ τους Γερμανούς πολεμικούς ανταποκριτές, όπως το έκανε, για παράδειγμα, η «Βραδυνή».
Παρουσιάζουμε μερικές από τις εφημερίδες των ημερών που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα (δεν μπορούμε προφανώς να τις προσδιορίσουμε ως «ελληνικές») αλλά και στο εξωτερικό, περιγράφοντας τα γεγονότα της Κρήτης.
Η Μάχη στο νησί ήταν το κεντρικό θέμα επί μέρες για τις περισσότερες. Οι εφημερίδες αυτές έχουν φυσικά μεγάλη ιστορική αξία.