Αύξηση του πληθυσμού των πελαργών παρατηρείται στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα.
Όπως καταγράφει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το συγκεκριμένο είδος πτηνού επιλέγει το νησί μας είτε για να αναπαραχθεί, είτε για να τραφεί.
Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία πελαργών τη Δευτέρα στην Φοινικιά Ηρακλείου, όπου η κάμερα ενός πολίτη, κατέγραψε ζευγάρι πελαργών να έχει προσγειωθεί σε οικόπεδο και να τρέφεται.
Το θέμα αυτό ανέλυσε, ο Βιολόγος και Ορνιθολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Μιχάλης Δρετάκης.
(Πελαργοί τρέφονται στη Φοινικιά)
Όπως είπε δεν έχει δει ποτέ πελαργούς να κάθονται στη Φοινικιά και έκανε λόγο για αύξηση του πληθυσμού. Σχολίασε επίσης ότι λίγα ζευγάρια έχουν επιλέξει την Κρήτη για να αναπαραχθούν και πως αυτήν την περίοδο, υπάρχουν δύο σταθερά ζευγάρια στο Οροπέδιο Λασιθίου και στα Πραιτώρια της Μεσαράς.
Στα Πραιτώρια μάλιστα, οι πελαργοί έρχονται συνήθως τον Μάρτιο και φεύγουν ξανά τον Σεπτέμβριο κάτι που κάνουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Επίσης υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη για δύο με τρία νέα ζευγάρια στην Κρήτη ωστόσο όλα αυτά είναι υπό διερεύνηση και τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αναμένεται να εκδράμει σε περιοχές της Κρήτης ώστε να καταγραφεί ο πληθυσμός.
Όπως συμπληρώνει Ορνιθολόγος, η μόνη ένδειξη που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και έχει να κάνει με τον πληθυσμό των πελαργών στην Κρήτη είναι ότι επιλέγουν να μένουν στο νησί ακόμα και τον χειμώνα και συνήθως πρόκειται όπως είπε για ανώριμα άτομα του συγκεκριμένου είδους πτηνού.
Πέραν όμως από τους πελαργούς και άλλα είδη πουλιών έχουν επιλέξει την Κρήτη όπως για παράδειγμα ο Μαυροσκούφης ο οποίος πλέον έχει και μόνιμο πληθυσμό στο νησί και αναπαράγεται.
Μάλιστα το συγκεκριμένο είδος πουλιού εκτοπίζει άλλα είδη για να παραμείνει.
Τέλος σύμφωνα με τον κ. Δρεττάκη, υπάρχει και έντονη η εισαγωγή ενός νέου είδους Δεκαοχτούρας και έκλεισε κάνοντας λόγο για μία “εισβολή” από ορισμένα είδη πτηνών στην Κρήτη.
Πηγή: ekriti.gr