Ο ασθενής έχει τα συμπτώματα της γρίπης, είναι όμως σίγουρο ότι έχει προσβληθεί από
γρίπη; Χάρη σε ένα μοριακό τεστ που χρησιμοποιείται πανελλαδικά μόνο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου η απάντηση δίνεται σε 14 λεπτά και βοηθάει στην άμεση και σωστή διαχείριση των περιστατικών.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Εργαστηριακού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Νότα, εδώ και περίπου 1 εβδομάδα στο ΤΕΠ που είναι διευθυντής ο κ. Παναγιώτης Αγγουριδάκης, ο μοριακός έλεγχος της γρίπης γίνεται με ρινοφαρυγγικό δείγμα σε ασθενείς με ισχυρές ενδείξεις ότι έχουν νοσήσει από γρίπη, αλλά πρέπει να αποδειχθεί.
Σε λιγότερο από 15 λεπτά οι γιατροί γνωρίζουν την απάντηση και το ποσοστό επιτυχίας του τεστ είναι άνω του 98%. Σύμφωνα με τον κ. Νότα το 50% των δειγμάτων είναι θετικά.
Γιατρός με γρίπη εκτός εφημερίας
Μάλιστα, χθες το έκανε και γιατρός του νοσοκομείου που αποδείχθηκε ότι έχει γρίπη και τέθηκε εκτός εφημερίας.
“Είναι πολύ χρήσιμο, κυρίως για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς υψηλού κινδύνου που δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα, αλλά τους ενημερώνουμε ότι πρέπει να έρθουν άμεσα στο νοσοκομείο αν η κατάσταση της υγείας τους χειροτερέψει. Επιπλέον, γνωρίζοντας πόσοι έχουν γρίπη, μπορούμε να κάνουμε καλύτερους χειρισμούς στη διαχείριση των κρεβατιών για τους ασθενείς”.
Στο ερώτημα γιατί το ΠΑΓΝΗ είναι το μόνο νοσοκομείο που έχει στην διάθεσή του το μοριακό τεστ της γρίπης, είπε ότι στο δύσκολο γραφειοκρατικό κομμάτι καθοριστική ήταν η βοήθεια του καθηγητή Γιώργου Σουρβίνου, ο οποίος διευθύνει το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας.
Στο έγγραφο για τη σκοπιμότητα εξέτασης για ταχεία ανίχνευση γρίπης Α και Β από ρινοφαρυγγικά επισρίσματα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ΠΑΓΝΗ μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
“Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική, οξεία ιογενής λοίμωξη της αναπνευστικής οδού. Μεταδίδεται εύκολα μέσω του βήχα και του φταρνίσματος, καθώς απελευθερώνονται σταγονίδια που περιέχουν ζωντανό ιό. Τα κρούσματα της γρίπης εμφανίζονται κάθε χρόνο από το φθινόπωρο έως και την αρχή της άνοιξης, ιδιαίτερα από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο. Οι ιοί τύπου Α είναι συνήθως πιο διαδεδομένοι από τους ιούς τύπου Β και σχετίζονται με τις πιο σοβαρές επιδημίες γρίπης, ενώ οι λοιμώξεις τύπου Β είναι συνήθως ηπιότερες.
Το τεστ της γρίπης είναι απαραίτητο κάθε φορά που υπάρχουν τα συμπτώματα της γρίπης: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, συνάχι, ρινική συμφόρηση, ξηρός βήχας, πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις, τους μυς και τα μάτια, αδυναμία, εμετός ή διάρροια, ιδιαίτερα στα παιδιά.
Η ταχεία ανίχνευση της γρίπης A+B και μάλιστα με μοριακές μεθόδους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη στοχευμένη έναρξη της θεραπείας, την αποφυγή άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών, εισαγωγής σε νοσοκομείο και σωστής διαχείρισης του ασθενούς. Η εφαρμογή τέτοιων νέων μοριακών τεστ είναι πλέον απολύτως χρήσιμη τόσο για εξωτερικούς όσο και νοσηλευόμενους ασθενείς”
Πηγή: Πατρίς