Άκρως ανησυχητικές είναι οι διαστάσεις του προβλήματος με τους πληθυσμούς του λαγοκέφαλου στις θάλασσες της Κρήτης, όπως πολλές φορές έχει αναδείξει το Cretalive μέσα από τα ρεπορτάζ του. Μάλιστα, κάθε τόσο το πρόβλημα εντείνεται, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους επαγγελματίες ψαράδες που βλέπουν την περιουσία τους να ζημιώνεται μέρα με τη μέρα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Επαγγελματιών Αλιέων του Ηρακλείου, Γιάννη Ανδρουλάκη, σε καθημερινή πλέον βάση η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη.
“Σε λίγο δεν θα μπορεί να κολυμπήσει ούτε τουρίστας στις θάλασσές μας. Πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Οφείλουν να επιδοτήσουν την αλιεία του λαγοκέφαλου , να μας δώσουν κίνητρα με ειδικά εργαλεία. Χρειαζόμαστε ειδικά δίχτυα και παραγάδια με συρματόσχοινο, αλλιώς ξεφεύγουν και δεν πιάνονται”, τόνισε για άλλη μία φορά στο Cretalive, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Όπως είναι γνωστό, πλέον, το πρόβλημα θεωρείται αποτέλεσμα και της κλιματικής αλλαγής, οπότε στη συνολική διαχείρισή του εμπλέκεται και το Υπουργείο Περιβάλλοντος- εκτός από το Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, είναι πολλά τα περιστατικά με ατυχήματα, περίπου 200 περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί από λουόμενους τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας. Ο ίδιος αναφέρει με νόημα: Είναι ένα φαινόμενο που διαρκώς πολλαπλασιάζεται και ο πληθυσμός τους αυξάνεται. Δυστυχώς, θα έρθει μέρα που δεν θα μπορεί να κολυμπήσει ούτε… τουρίστας”.
Να σημειωθεί πάντως, ότι με βάση μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, η συνολική αποζημίωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με οικονομικά κίνητρα ανά επαγγελματία αλλά και αποζημίωση για τις ζημιές στα δίχτυα, φθάνει τις 6.500 – 7000 ευρώ.
Σήμερα, πάντως, συνεδρίασε η Επιτροπή Αλιείας της Περιφέρειας Κρήτης, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη, με αντικείμενο και το Σχέδιο δράσης για τον λαγοκέφαλο, μεταξύ των άλλων.
Σε αυτό το τρίτο περιφερειακό συμβούλιο αλιείας, όπως δήλωσε ο κ. Τζεδάκης, αναφέρθηκαν τα προβλήματα των αλιέων στα οποία η Περιφέρεια δίνει την ίδια σημασία όπως και στα ζητήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
“Θεωρούμε την αλιεία εξίσου σημαντικό επάγγελμα που μπορεί να δώσει πάρα πολλά στην τοπική οικονομία”, ανέφερε.
Ο κ. Τζεδάκης σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι εν αναμονή του Σχεδίου Δράσης από το Υπ. Περιβάλλοντος για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος.
“Η Περιφέρεια Κρήτης έστειλε τα αιτήματά της, έγκαιρα. Σχεδιάζουμε να κινηθούμε με τον ίδιο τρόπο, όπως γίνεται στην Κύπρο. Προβλέπεται αποζημίωση των ψαράδων ανά κιλό αλιεύματος, με στόχο την αλίευση του λαγοκέφαλου και τη μείωση του πληθυσμού. Χρειάζονται ψυκτικοί θάλαμοι στα αλιευτικά καταφύγια όπου θα μπαίνουν οι λαγοκέφαλοι. Εν συνεχεία, θα τους παραλαμβάνει συγκεκριμένη εταιρεία. Έχουμε κλίβανο και για πρώτη φορά είμαστε κοντά στο σχέδιο δράσης για το θέμα. Νομίζω μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε νεότερα από το Υπουργείο”, σημείωσε.