ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Κανόνι” από την FTI: “Ξεκρέμαστοι” 4.000 τουρίστες που βρίσκονται στην Κρήτη και άλλοι 80.000 που είχαν κλείσει διακοπές – Χάνεται 1,2 εκατ. €

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση για το “κανόνι” που ακούστηκε από τον τρίτο κατά σειρά κορυφαίο ευρωπαϊκό tour operator FTI στην αρχή μάλιστα της τουριστικής περιόδου, από εκείνες που απεύχονται οι τουριστικοί παράγοντες, όμως κανείς δεν μπορεί ούτε να προβλέψει αλλά ούτε και να σταματήσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το “κανόνι” ακολουθείται από χρέη της εταιρείας σε συνεργάτες της στην Κρήτη, τα οποία έως πέρυσι ανέρχονταν στα 1.200.000 ευρώ και υπό αυτές τις εξελίξεις… δεν προβλέπεται να καταβληθούν. Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στα οποία οφείλει περί τα 1,8 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη χρονιά! Αυτή τη στιγμή, στο νησί μας μέσω του εν λόγω πρακτορείου βρίσκονται 4.000 ξένοι επισκέπτες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν αναμένονται 80.000 επισκέπτες, για τους οποίους γίνονται προσπάθειες να απορροφηθούν από άλλα τουριστικά γραφεία και να μην ταλαιπωρηθούν, ενώ σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται γενικά στη χώρα μας μέσω του συγκεκριμένου πρακτορείου ταξιδίων, για τους οποίους στόχος είναι να μη διαταραχθούν οι διακοπές τους.

Όπως έγινε γνωστό, ο γερμανικός όμιλος FTI κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στις δικαστικές Αρχές του Μονάχου και από την εταιρεία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, με το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης να αναλαμβάνει, όπως τονίστηκε, να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν.
Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η τουριστική βιομηχανία και το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα φροντίσουν για τον επαναπατρισμό και την υποστήριξη των τουριστών που επηρεάζονται από την εξέλιξη αυτή, καθώς και ότι θα παράσχει προξενική υποστήριξη εάν χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών, κάνοντας λόγο για τραγική εξέλιξη.

Σε πλήρη εγρήγορση όμως βρίσκεται και ο μηχανισμός του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, με βασικό του μέλημα να είναι η ασφαλής επιστροφή των ξένων ταξιδιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν έλθει με τον γερμανικό tour operator. Το γραφείο του ΕΟΤ στη Γερμανία βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται επίσης σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους. Να σημειωθεί πάντως πως οι περισσότεροι Έλληνες ξενοδόχοι που συνεργάστηκαν και φέτος με τον FTI έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI, καθώς φαίνεται να είχαν υποψιαστεί από πέρυσι ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν πολύ καλά με τον συγκεκριμένο οργανωτή ταξιδίων.

Είχε προβλήματα πριν τον κορωνοϊό 

H FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας. Τον Απρίλιο η διάσωση της εταιρείας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια.

Η διαδικασία καθυστέρησε, και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να “βγάλει” το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες της “BILD”, η διοίκηση της FTI βρισκόταν καθ’ όλο το σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά την Κυριακή το βράδυ το αίτημα της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι στον όμιλο φαίνεται να ενημερώθηκαν μόλις χθες το πρωί για την τροπή των πραγμάτων και μάλιστα μέσω τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο, τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν εκτός λειτουργίας λόγω… τεχνικού προβλήματος. Την ίδια στιγμή, απενεργοποιημένη ήταν από χθες το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στη FTI.

Να σημειωθεί πως ο όμιλος FTI απασχολεί 11.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας τουριστικά πακέτα για περισσότερους από 40 προορισμούς μέσω των 10.000 συνεργαζόμενων πρακτορείων του στη Γερμανία.

«Κακό για τον τουρισμό»: Μνήμες από το “κανόνι” της Τhomas Cook

«Τέτοιου είδους περιστατικά οδηγούν στο να χάνουν την εμπιστοσύνη τους οι πελάτες και κατά συνέπεια οι συνεργάτες μεταξύ τους, όπως είναι τα πρακτορεία, τα ξενοδοχεία, οι αεροπορικές εταιρείες, όταν υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί. Επίσης χάνονται αρκετά χρήματα από χρέη που δημιουργήθηκαν. Μετά από όλο αυτό, καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε πελάτες που βρίσκονται ήδη στο νησί μας και πρέπει να γυρίσουν πίσω χωρίς προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης και αντιπρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, Μιχάλης Βλατάκης, σχετικά με τη δυσάρεστη κατάσταση που προκαλεί η ξαφνική αυτή είδηση στη φετινή τουριστική περίοδο.

Το όλο ζήτημα ξύπνησε μνήμες και από το “κανόνι” της Thomas Cook, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη να σημειώνει πως «είναι κακό να κλείνουν μεγάλα τουριστικά γραφεία» για να καταλήξει ότι «τέτοιες εξελίξεις μόνο κακό κάνουν στον τουρισμό».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ