Μετά από πολλές δεκαετίες που στη χώρα μας εν γένει αλλά και στην Κρήτη, επικράτησαν τα αμερικανικά πρότυπα διατροφής, κάτι φαίνεται πλέον να αλλάζει στον τομέα της διατροφής με «στροφή» προς τα παραδοσιακά και πιο υγιεινά προϊόντα.
Στην Κρήτη γίνεται μία συνολικότερη προσπάθεια οι Κρητικοί παραγωγοί και οι παραδοσιακοί μεζέδες μέσα από εκλεπτυσμένες σύγχρονες συνταγές να μπουν ακόμα και σε χώρους γρήγορου φαγητού όπως οι καφετέριες και τα ξενοδοχεία.
Μετά, λοιπόν από το σήμα της «Κρητικής κουζίνας» στο Μαρίνα café, δύο ακόμα καφετέριες της ΔΕΠΑΝΑΛ αποκτούν το σήμα “Κρητικό δεκατιανό” σε αγαστή συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Πρόκειται για το αναψυκτήριο που βρίσκεται μέσα στο πάρκο Γεωργιάδη και το Πολύκεντρο Νεολαίας στην Ανδρόγεω τα οποία πλέον θα προσφέρουν κρητικό δεκατιανό από πιστοποιημένους παραγωγούς της Κρήτης με συγκεκριμένα προϊόντα.
«Η κρητική διατροφή πια έχει εξαπλωθεί. Παράγονται πλέον παραδοσιακά προϊόντα όπως το απάκι ή το λουκάνικο και μπαίνουν στην καθημερινότητα εντός και εκτός Κρήτης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τα Χριστούγεννα όπως συνέβαινε μέχρι πριν μερικά χρόνια. Ο καταναλωτής δοκιμάζει, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για κάτι εξαιρετικό, το “αγκαλιάζει” και το προτιμά» ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η αντιδήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ, κ. Στέλλα Αρχοντάκη.
Σημειώνεται ότι το «Κρητικό δεκατιανό» είναι μια καινοτόμα ιδέα, μία προδιαγραφή με “δικλείδες” ασφαλείας. Αφορά σε φούρνους, καφετέριες και όλα τα καταστήματα που προσφέρουν take away υπηρεσίες.
Αξίζει να επισημανθεί ότι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό τουλάχιστον το 30% των προϊόντων που πουλάει μια επιχείρηση να προέρχεται από κρητικές πρώτες ύλες.
Ήδη, υπάρχει θετική ανταπόκριση με 9 επιχειρήσεις και 25 καταστήματα τα οποία έχουν εντάξει το κρητικό δεκατιανό στο μενού τους.
Πρόκειται για μία καινοτομία της “Αγροδιατροφικής σύμπραξης”, η οποία περιλαμβάνει μία σειρά συνταγών βασισμένες στην κρητική διατροφή όπως το κρητικό σάντουιτς με τη γραβιέρα, το ανθόγαλο και το απάκι, παραδοσιακές πίτες, σαλάτες κ.α. Θέση σ’ αυτές τις συνταγές έχουν βασικά προϊόντα της Κρήτης όπως το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τα λαχανικά κτλ.
«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γιατί στόχος μας είναι ο καταναλωτής να μπορεί να βρει τα προϊόντα της Αγροδιατροφικής σύμπραξης παντού καθώς έχουν άλλη υπεραξία, άλλη ποιότητα και είναι σημαντικό να αποτελούν επιλογή των καταναλωτών μας» επισήμανε ο κ. Σταύρος Τζεδάκης, αντιπεριφερειάρχης στον αγροδιατροφικό τομέα και πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης.
Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας ότι «συνεχίζουμε τη συνεργασία με την ΔΕΠΑΝΑΛ γιατί στόχος μας είναι να μπορέσουμε να συνδέσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα με τον τουρισμό, να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες της Κρήτης αλλά κυρίως στα εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται στο νησί μας να δοκιμάσουν τα προϊόντα μας, να μάθουν για τη διατροφική τους αξία και είναι πάρα πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων γιατί είναι το ζητούμενο ώστε να αποκτήσουν μια διαχρονική υπεραξία προς όφελος των καταναλωτών, των μεταποιητών και των παραγωγών μας».
Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Ριζικιανάκης, Διευθυντής Επιχειρηματικού τομέα της ΔΕΠΑΝΑΛ τόνισε ότι «η συνεργασία ξεκίνησε στο Μαρίνα στο οποίο το 70% των προϊόντων του μενού, προέρχεται από την Κρητική ύπαιθρο, από τα προϊόντα που παράγουμε στην Κρήτη».
Όλοι τόνισαν ότι ο κόσμος έχει “αγκαλιάσει” την προσπάθεια που συνεχώς διευρύνεται με νέες συνεργασίες και νέα καταστήματα να προσθέτουν στο μενού τους το κρητικό δεκατιανό.
«Σήμερα τρία από τα έξι καταστήματα της ΔΕΠΑΝΑΛ έλαβαν αντίστοιχες πιστοποιήσεις οι οποίες έχουν ως άξονα τον παραγωγό, τον μεταποιητή. Έχουν στόχο την κυκλική οικονομία και την ανταποδοτικότητα στην οικονομία του νησιού και την ανάπτυξη της τοπικής κουζίνας» κατέληξε ο κ. Ριζικιανάκης.
ΠΗΓΗ: cretalive.gr