Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την σεζόν όσο νωρίτερα γίνεται.
Την ώρα που η ΕΕ δείχνει να μην μπορεί να κάνει αλλιώς ετοιμάζοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού, οι χώρες της Μεσογείου κάνουν τα πάντα για να προσελκύσουν τουρίστες και έτσι να μπορέσουν να σώσουν την φετινή σεζόν.
Στον ακήρυχτο αυτό πόλεμο η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα προσπαθούν να ανοίξουν τα σύνορά τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στρέφοντας το βλέμμα τους στην Βρετανία.
Ήδη η Κύπρος έχει ανακοινώσει ότι από την 1η Μαΐου ότι θα δέχεται Βρετανούς τουρίστες αν έχουν κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου και το ίδιο ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν και η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ελπίζει πως θα είναι σε θέση να δέχεται τουρίστες στα Κανάρια Νησιά και στις Βαλεαρίδες από τα μέσα Μαΐου εφόσον έχουν κάνει τεστ και είναι αρνητικό.
Οι ειδικοί του τουρισμού λένε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα ανακοινώσουν σύντομα ότι θα δέχονται τουρίστες από την Βρετανία. Η Γαλλία πάλι είναι φειδωλή στις ανακοινώσεις της.
Αυτό το οποίο περιμένουν όλες αυτές οι χώρες είναι πάντως η ανακοίνωση του οδικού χάρτη από την ίδια την Βρετανία ο οποίος όμως θα γίνει γνωστός τον Μάιο.
Το σχέδιο για τι πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σύμφωνα με το Politico και όπως ανακοίνωσε ή ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής αναμένεται στις 17 Μαρτίου.
Η Επιτροπή θέλει το πιστοποιητικό να μην περιλαμβάνει μόνο αποδεικτικά εμβολιασμού, αλλά και αποτελέσματα τεστ και πληροφορίες σχετικά με την ανάρρωση από τον ιό.
Το σχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.
Θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι;
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα «ομοιόμορφο» και «διαλειτουργικό» πιστοποιητικό εμβολίου για ιατρικούς σκοπούς τον Ιανουάριο. Αλλά εάν η ΕΕ θέλει να τεθεί σε ισχύ ένα πιστοποιητικό εμβολίου έως το καλοκαίρι, θα πρέπει να σπεύσει. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν το πιστοποιητικό στα συστήματα υγείας και στα σύνορά τους, ενώ η Επιτροπή πρέπει να δημιουργήσει μια «πύλη» για τη σύνδεση των εθνικών συστημάτων. Αυτό είναι μια δύσκολη εργασία.
Χρειάζεται να ανταλλάξω το «απόρρητο» μου για διακοπές;
Ένα από τα καυτά ζητήματα σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που προβληματίζει είναι το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων. Η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι τα πράσινα πιστοποιητικά θα σέβονται την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια και το απόρρητο. Ωστόσο, οι ρυθμιστές προστασίας της Ευρώπης δεν φαίνεται να τρελαίνονται για την ιδέα. Η ρυθμιστική αρχή του Βελγίου μιλά για ασάφειες σχετικά με την αποθήκευση των δεδομένων των εμβολιασμένων αλλά και με τις λεπτομέρειες του τρόπου κοινοποίησης των δεδομένων. Ανησυχεί, επίσης, ότι οι αρχές μπορούν να διατηρήσουν αυτά τα δεδομένα για πολύ καιρό.
#pressgreece