Θετικός στο να δοθούν αποζημιώσεις για τους αγρότες της Κρήτης, αλλά εφόσον τεκμηριωθούν τα ακριβή αίτια καταστροφής στην ελαιοπαραγωγή, εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη, ο Υπουργός επανέλαβε στην απάντηση του, ότι εφόσον η ζημιά οφείλεται αποκλειστικά στον δάκο δεν μπορεί να υπάρξει καμίας μορφής αποζημίωση.
Ο Υπουργός εκτίμησε ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα, φαίνεται πως εκτελέστηκε σωστά, ωστόσο ενδεχομένως να υπήρξαν ιδιαίτερες συνθήκες που ευνόησαν την εξάπλωση του δάκου. Παρ’ όλα αυτά, ο Μάκης Βορίδης απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τα ακριβή αίτια της ζημιάς, τονίζοντας πως ανάλογα με την επιστημονική τεκμηρίωση θα γίνουν και οι κινήσεις για τις αποζημιώσεις.
“Προτού κάποιος καταλήξει στα αίτια θα πρότεινα τους να μας πουν οι επιστήμονες ποια είναι πραγματικά τα αίτια και να εργαστούμε συνολικά ως προς αυτό” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης από την πλευρά του τόνισε πως μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές εκθέσεις οι παραγωγοί θα έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επόμενη χρονιά.
“Πρέπει να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν” ανέφερε ο κ. Βαρδάκης χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι είναι καθήκον της κυβέρνηση και του Υπουργείου να βρεθεί μια άμεση λύση.
Ο κ. Βαρδάκης απέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής στην κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε έχουν υπάρξει αντίστοιχες συνθήκες με αυτές που παρατηρήθηκαν φέτος, στην Κρήτη.
Στη δευτερολογία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως τα θέματα πλέον δεν λύνονται σε επίπεδο πολιτικής απόφασης, κάνοντας σαφές ότι οποιαδήποτε λύση, ακόμα και η προφανής λύση, απαιτεί τεκμηρίωση.
“Ξέρω τι σημαίνει αυτή η τεκμηρίωση και σε αυτή την κατεύθυνση σας θέλω κοντά μου” τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, εξηγώντας ότι τα ακριβή αίτια της καταστροφής, μπορεί να οδηγήσουν σε αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ, εφόσον υπάρξει αιτιολόγηση κλιματικής συνέπειας.
Όπως πρόσθεσε, εφόσον η κλιματική συνέπεια είναι εκτεταμένη και συνδεθεί με ένα μοναδικό φαινόμενο που δεν έχει ξανασυμβεί, τότε αυτό οδηγεί στην Ευρώπη και σε φάκελο και σε ενδεχόμενη αποζημίωση από εκεί.
Απαντώντας και για τις αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας, ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν εξυπηρετούν τη δεδομένη περίσταση, αφού στοιχειοθετούνται όταν δεν υπάρχει κανένας λόγος εκείνους που οδηγούν σε αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ ή Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχουν χαρακτήρα επικουρικό, οπότε και δεν βοηθούν τους παραγωγούς στο βαθμό που χρειάζεται.