ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Τσουχτερό” το τραπέζι των Χριστουγέννων – Πόσο θα κοστίσει με βάση εκτιμήσεις που καταγράφηκαν

Από 10% έως και 15% πιο “τσουχτερό” εκτιμάται – με βάση τα στοιχεία που καταγράφηκαν – ότι θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε σχέση με πέρυσι, καθώς η ακρίβεια μπορεί να μην είναι στους ρυθμούς της περυσινής χρονιάς, αλλά σίγουρα έχει για άλλη μια χρονιά χτυπήσει “κόκκινο” και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και κατά πόσο θα έχει συνέχεια και μέσα στην επόμενη χρονιά.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, εξαιτίας της κρίσης των καυσίμων, το τραπέζι των Χριστουγέννων εκτιμήθηκε πως ήταν ακριβότερο κατά 20% με 25% σε σχέση με το 2021. Επομένως, βλέπουμε ότι από χρόνο σε χρόνο οι τιμές σε βασικά είδη αυξάνονται, όταν η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται ραγδαία!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρο της ΕΣΕΕ, Μπάμπη Λεκάκη, ανέφερε ότι αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται και πάλι η Συνομοσπονδία, ώστε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του κόστους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τις μέσες τιμές που καταγράφει. Πάντως, ο ίδιος, με βάση τα στοιχεία που ήδη διαθέτει, εκτιμά ότι το συνολικό κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού φέτος θα είναι σε σχέση με πέρυσι ακριβότερο κατά 10% με 15%.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία της, λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση ο Μπάμπης Λεκάκης μπορεί να πει ότι «η διαφορά των ποσοστών αύξησης της περυσινής χρονιάς και της φετινής έχει να κάνει με το γεγονός ότι πέρυσι είχαμε την κρίση των καυσίμων, όπου τώρα έχουν ομαλοποιηθεί οι τιμές. Αλλά και πάλι, παρότι έχουμε συγκρατημένες τιμές στην ενέργεια στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, συνεχίζουμε και έχουμε αυξήσεις σε όλα τα είδη. Βλέπουμε για παράδειγμα στα οπωροκηπευτικά μια τεράστια αύξηση, που οφείλεται κυρίως στην καταστροφή στη Θεσσαλία, που χάθηκαν τόσο στρέμματα. Και μειώθηκε η εγχώρια παραγωγή. Δηλαδή τα οπωροκηπευτικά σε σχέση με πέρυσι μπορεί να έχουν και 30% και 40% αύξηση», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα είδη που, λόγω των ελλείψεων, “τσιμπάνε” διαρκώς.

Στο μεταξύ, στον τομέα του κρέατος, μέχρι στιγμής, τα στοιχεία της ΟΕΒΕΝΗ δείχνουν ότι οι τιμές σε σχέση με πέρυσι δεν έχουν διαφοροποιήσεις. Ωστόσο, θεωρείται νωρίς ακόμη για τη δημοσιοποίηση των τιμών στο κρέας.

«Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που δεν έχει μόνο γαλοπούλα, αλλά πολλά είδη, δεν είναι όπως το Πάσχα. Έχουμε χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, γουρουνάκι μικρό γάλακτος. Δεν είναι ανάγκη να επικεντρωθεί κάποιος στη γαλοπούλα αφενός μεν και αφετέρου δε γνωρίζουμε ακόμα για τις τιμές της γαλοπούλας. Είναι νωρίς ακόμα», είπε ο γραμματέας κρεοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, Γιώργος Ευρυπιώτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πάντως, ξεκαθάρισε πώς «οι τιμές είναι οι ίδιες με τις περσινές στη Βαρβάκειο Αγορά. Τώρα, εάν μας ανεβάσουν τις τιμές, αυτές θα αυξηθούν», συμπλήρωσε.

Οι ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά

Ακόμη, σύμφωνα επίσης με έναν πολύ παλιό πρόεδρο των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου από τα “καλά χρόνια” των μαγαζιών αυτών, που στεγάζονταν ακόμα τότε στην οδό 1866 και πραγματικά τέτοιες μέρες έκαναν “χρυσές” δουλειές. Ο Μπάμπης Στρατάκης, που είναι εδώ και χρόνια συνταξιούχος, τόνισε ότι σε κάποια είδη οπωροκηπευτικών δε θα μπορούσε να μην υπάρχουν αυξήσεις από πέρυσι, αφού το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σε μεγάλα ποσοστά.

Παρακολουθώντας τις τιμές, λοιπόν, μέσα από το μανάβικο του γιου του, ο Μπάμπης Στρατάκης είπε στo neakriti.gr: «Δε μιλάμε όμως για τεράστιες αυξήσεις. Έτσι, για παράδειγμα, το μαρούλι είχε πέρυσι τέτοια περίοδο 0,70 ευρώ το τεμάχιο και έχει σήμερα 0,80 ευρώ. Τα αγγουράκια μέχρι τώρα είναι στο 1,60 έως 2 ευρώ το κιλό. Και οι ντομάτες το ίδιο, από 1,60 έως 2 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα. Οι τιμές στα αγγούρια και τις ντομάτες σήμερα είναι στις τιμές τις ίδιες με πέρυσι. Τα κολοκύθια έχουν ακριβύνει λίγο γιατί έχουμε ελλείψεις και έχουν φτάσει γύρω στα 3 ευρώ το κιλό. Και πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν γύρω στα 2,50 ευρώ το κιλό. Στα λάχανα οι τιμές είναι 0,80 με 1 ευρώ το κιλό, όπως και πέρυσι. Το μπρόκολο και το κουνουπίδι πωλούνται στα 2,20 ευρώ το κιλό και πέρυσι ήταν στα 2 ευρώ το κιλό. Όσο για τα φρούτα, αν δούμε τα μήλα και τα αχλάδια έχουμε 2 και 2,50 ευρώ αντίστοιχα και δεν είχαμε αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι. Μέχρι στιγμής, δηλαδή, τουλάχιστον στο Ηράκλειο, οι αυξήσεις στα βασικά είδη οπωροκηπευτικών δεν ξεπερνούν σε σχέση με πέρυσι ένα 10%. Θα δούμε όμως τις παραμονές των γιορτών αν θα έχουμε μεγαλύτερες ανατιμήσεις».

Στο μεταξύ, στην αγορά η τροφοδοσία γίνεται κανονικά. Όπως λέει όμως ο Μπάμπης Στρατάκης, «αυτό που δεν υπάρχει είναι οι πελάτες. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και προσπαθούμε να βρούμε πελάτες. Όλοι ζορίζονται, τόσο οι αγρότες όσο και οι καταναλωτές»…

Στο μεταξύ, στη λαϊκή των Πατελών το περασμένο Σάββατο υπήρξε παραγωγός που πουλούσε κολοκυθάκια με… 4,20 ευρώ το κιλό!

Μεγάλες οι αυξήσεις στα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά

Την ίδια ώρα, μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις στα είδη που εμπορεύονται οι φούρνοι. Όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος των αρτοποιών Βασίλης Δαφέρμος, «οι τιμές θα είναι ανεβασμένες συνολικά στα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τα χριστόψωμα και τη βασιλόπιτα, της τάξεως του 10% με 15%. Κι αυτό έχει να κάνει με την αύξηση του κόστους του ελαιολάδου, που σε σχέση με πέρυσι είναι τουλάχιστον δύο φορές πάνω, και των αλεύρων, όπου το κόστος παρουσιάζει αύξηση κατά τουλάχιστον 18%. Έχουμε αυξήσεις και στα βούτυρα, κυρίως τα ζωικά. Και φυσικά και στις μαργαρίνες υπάρχουν αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι. Γενικά σε όλα τα βούτυρα έχουμε αυξήσεις κατά 10 με 15%. Μόνο στη ζάχαρη δεν έχουμε αυξήσεις. Ενώ στα άλευρα μάς ενδιαφέρει περισσότερο το σκληρό αλεύρι, όπου έχουμε αύξηση 18% και επειδή το αναμειγνύουμε με μαλακό αλεύρι, βγάζουμε μία μέση ανατίμηση και για τα δύο της τάξεως του 15%».

Καταλήγοντας, ο Βασίλης Δαφέρμος κάνει λόγο για μία πιο υποτονική κίνηση στην αγορά του άρτου σε σχέση με πέρυσι.

«Είναι πεσμένη φέτος η αγοραστική δύναμη του κόσμου. Είναι μουδιασμένος ο κόσμος. Ελπίζουμε ότι τις μέρες των γιορτών θα δουλέψουμε. Πάντως, η μείωση της αγοραστικής κίνησης κατά τη χρονιά της πανδημίας κατά 25% δεν έχει επανέλθει».

Το “Καλάθι των Χριστουγέννων”

Στο μεταξύ, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το “καλάθι των Χριστουγέννων”, που έχει ως στόχο να συγκρατηθούν οι τιμές σε δημοφιλή χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Μιλώντας στην ΕΡΤ χθες το πρωί, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος αποκάλυψε πότε θα ξεκινήσει, ποια προϊόντα έχουν “κλειδώσει”, αλλά και ποια είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πιο πιθανή ημερομηνία είναι να ξεκινήσει το “καλάθι των Χριστουγέννων” την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου (αν και “παίζει” η Πέμπτη 14/12) και θα περιέχει σοκολάτες, τσουρέκι, γαλοπούλα, χοιρινό και μοσχάρι.

Για την ώρα, τα προϊόντα που δεν έχουν “κλειδώσει” είναι τα μελομακάρονα, κουραμπιέδες, το αρνί και το κατσίκι, καθώς, όπως εξήγησε ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, «συνήθως τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία είναι καλύτερες πηγές γι’ αυτού του είδους τα προϊόντα και πολλές φορές πετυχαίνουν και πολύ καλύτερες τιμές από ένα σούπερ-μάρκετ».

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ζήτησε από τον κόσμο να κάνει πρώτα έρευνα αγοράς, προτού αποφασίσει να αγοράσει τα προϊόντα.

«Επειδή υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποιότητες και πολλά διαφορετικά καταστήματα, οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν πολύ προσεκτική έρευνα αγοράς» τόνισε και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν γλυκά για όλα τα βαλάντια, ομοίως και στα σούπερ-μάρκετ».

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ