ΚΡΗΤΗ

Ραντάρ στη Χρυσή για τα παράνομα σκάφη! Ως το 2025 οι απαγορεύσεις με πλαφόν για να αναγεννηθεί η «ποδοπατημένη» φύση

Εκδόθηκε η απόφαση της γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίας Κοζυράκη για τη συνέχιση της απαγόρευσης της ελεύθερης επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή. Η απόφαση, που είναι αναρτητέα στο διαδίκτυο (“ΔΙΑΥΓΕΙΑ”) από τις 2 Νοεμβρίου, είναι σε συνέχεια της από 14/09/2023 απόφασης Σκυλακάκη για συνέχιση της απαγόρευσης, όπως είχε γράψει το neakriti.gr.

Η νέα απόφαση της Αποκεντρωμένης παρατείνει για ακόμη δύο χρόνια τα μέτρα απαγόρευσης, όπως μέχρι σήμερα είναι γνωστά – δηλαδή δε θα μπορούν να κατέρχονται επισκέπτες, να περπατούν και να κάνουν χρήση ομπρελοκαθισμάτων – θα ισχύσουν ως τις 17 Σεπτεμβρίου 2025. Μέχρι τότε οι επισκέψεις θα γίνονται με τον ίδιο τρόπο που γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή μικρά σκάφη θα πλησιάζουν προς τον προβλήτα και οι επισκέπτες πέφτουν στο νερό και μπορούν κολυμπώντας να βγουν στην παραλία χωρίς να κρατούν μαζί τους πράγματα, ενώ απαγορεύεται να μπουν στο εσωτερικό του νησιού. Τώρα, λόγω του χειμώνα, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να επισκεφτεί το νησί χωρίς ειδική άδεια.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης

xrusi

Σύμφωνα με τον συντονιστή της Επιτροπής για τη Δράση και την Προστασία της Νήσου Χρυσής, Καλούστ Παραγκαμιάν, χρειάζεται να γίνουν έργα υποδομής, όπως τουαλέτες αλλά και ένας οικίσκος για τους φύλακες, αν αποκλειστούν, αλλά και μέσα για τον έλεγχο του νησιού.

Σύμφωνα με τον κ. Παραγκαμιάν, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τη Νικολέτα Σφακιανάκη και τον Μπάμπη Σαββίδη, ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει εξασφαλίσει χρήματα για την προμήθεια ραντάρ, ώστε να ελέγχεται και η θαλάσσια περιοχή σε περίπτωση που κάποιο σκάφος προσεγγίσει παράνομα το νησί, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών καθημερινά θα είναι συγκεκριμένος.

Δύο μελέτες

Ήδη εκπονούνται ταυτόχρονα δύο μελέτες, μία ως προς τη φύλαξη και μία για τη φέρουσα ικανότητα, δηλαδή πόσοι επισκέπτες μπορούν να επισκέπτονται το νησί, πόσους επισκέπτες “σηκώνει” καθημερινά το νησί.

Σύμφωνα με το πρώτο παραδοτέο, προβλέπεται ότι περίπου 900-1.000 άτομα ημερησίως είναι δυνατό να “σηκώσει” ως επισκέπτες το νησί, χωρίς να υποβαθμίζεται το περιβάλλον του. Προβλέπονται και πολλοί περισσότεροι σε συνθήκες χαλαρότερων μέτρων. Ωστόσο, η απαγόρευση στο νησί φαίνεται ότι έχει φέρει αποτέλεσμα, αφού η φύση αναγεννάται, οι άρκευθοι ζωντανεύουν και οι αμμοθίνες είναι πλέον σε εξαιρετική κατάσταση οικολογικά, αφού δεν ποδοπατούνται.

Επίσης, η Δασική Υπηρεσία, που είναι αρμόδια για τη φύλαξ του νησιού, σε συνεργασία με την Πολεοδομία Ιεράπετρας ανάγκασαν τον υπεύθυνο να προβεί σε καθαρισμό της περιοχής βορειοανατολικά του νησιού, όπου είχε δημιουργηθεί ένας σκουπιδότοπος.

Μπορεί να αλλάξει…

Υπενθυμίζεται ότι με νεότερη απόφαση του υπουργείου δόθηκε παράταση δύο ετών στην ισχύ της ΚΥΑ [η υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 (Δ’ 617) Κοινή Υπουργική Απόφαση και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει τη νήσο Χρυσή ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (Β’ 1655/2016), που αφορά τους όρους του διαχειριστικού σχεδίου]. Εξήγησε δε ότι, εφόσον προκύψουν λόγοι, η απόφαση που έχει επιβάλει τους συγκεκριμένους περιορισμούς μπορεί να αλλάξει. Και εξήγησε ότι, εάν καταφέρουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες να εξασφαλίσουν τους προβλεπόμενους όρους φύλαξης του νησιού, δεν υπάρχει λόγος να ισχύει η απαγόρευση ή αυστηρός προσδιορισμός μέγιστου αριθμού επισκεπτών που θα αποβιβάζονται στο νησί.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ