Συμβουλές για την αποφυγή αγροτικών ατυχημάτων: Ούτε το αλυσοπρίονο είναι παιχνίδι, ούτε το τρακτέρ θέλει βιασύνες, προειδοποιούν οι ειδικοί ενόψει λιομαζώματος…
Το ράβδισμα με το κλάδεμα των ελαιοδέντρων παράλληλα και ταυτόχρονα με την κοπή των ξύλων για τις ανάγκες θέρμανσης δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, αφού πρόκειται για έναν συνδυασμό που, όσο και αν ο παραγωγός τον θεωρεί ως “τρεις δουλειές σε μία”, μπορεί να γίνει η αιτία ατυχήματος, με το αλυσοπρίονο, από εργαλείο δουλειάς, να μετατρέπεται σε όπλο φονικό σε βάρος του χειριστή ή άλλων ανθρώπων στο λιομάζωμα. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ένωση Αγρινίου, με αφορμή την έναρξη της περιόδου συγκομιδής της ελιάς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, πολλά είναι τα ατυχήματα που συμβαίνουν μέχρι σήμερα με τα τρακτέρ, ενώ αρκετά από αυτά έχουν τραγική κατάληξη. Μάλιστα, πολλά περισσότερα είναι τα ατυχήματα που καταγράφονται, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, από τη χρήση του αλυσοπρίονου. Η Ένωση Αγρινίου, με βάση την εμπειρία απ’ τα προηγούμενα χρόνια, τονίζει κατηγορηματικά ότι η συλλογή του ελαιοκάρπου και το παράλληλο κλάδεμα των δέντρων, αλλά και η κοπή των ξύλων για τις ανάγκες θέρμανσης οδηγούν αρκετούς αγρότες στο νοσοκομείο, με λιγότερο ή περισσότερο σοβαρούς τραυματισμούς.
Το λάθος είναι, όπως αναφέρει, ότι πολλοί θεωρούν το αλυσοπρίονο… παιχνίδι. Και το χρησιμοποιούν χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και χωρίς να προσέχουν φυσικά. Τα περισσότερα ατυχήματα, δε, είναι εντελώς “ανόητα”.
Οι χειριστές τέτοιων μηχανημάτων οφείλουν, λοιπόν, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και να εφαρμόζουν τις οδηγείς που περιλαμβάνονται στα ειδικά έντυπα που συνοδεύουν τα αλυσοπρίονα κατά την αγορά τους. Ο χειρισμός τους κρύβει μεγάλους κινδύνους σε περίπτωση απερίσκεπτης και ακατάλληλης χρήσης. Θα πρέπει, συνεπώς, οι εργασίες να εκτελούνται µε προσοχή και μεγάλες προφυλάξεις για κάθε πιθανό κίνδυνο:
-Η υπερβολική κόπωση και η βιασύνη είναι, σε κάθε περίπτωση, ο χειρότερος σύμβουλος. Όπως και η υπερβολική σιγουριά, η υπερεκτίμηση δυνάμεων και η µη τήρηση των υποδείξεων ασφαλείας.
-Είναι σημαντικό να μην εργάζεται κάποιος υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή φαρμάκων που ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα αντίδρασης.
-Πριν από κάθε χρήση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος.
-Απαραίτητη είναι η τακτική και καλή συντήρηση.
-Εάν χρειαστεί να τοποθετηθούν ανταλλακτικά, αυτά θα πρέπει να είναι γνήσια και, φυσικά, η τοποθέτησή τους να γίνεται από τεχνικό. Οι παρεμβάσεις στα μηχανήματα και η πιθανή τροποποίηση σε υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας και χειριστήρια μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρό τραυματισμό του χειριστή.
-Όταν δε χρησιμοποιείται το μηχάνημα πρέπει να απενεργοποιείται µε ασφάλεια, ώστε να μην κινδυνεύει κανείς.
-Για την αποφυγή τραυματισμών θα πρέπει επίσης οι χειριστές να φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη σωστή ενδυμασία. Απαραίτητα είναι τα γάντια µε αντιολισθητική επιφάνεια και χαλύβδινο κάλυμμα, το παντελόνι µε ένθεµα προστασίας από κοπή και σταθερά παπούτσια µε αντιολισθητική σόλα. Ένα εγκεκριμένο κράνος με προστασία ακοής και ζελατίνα είναι επίσης πολύ σημαντικό.
-Απαγορεύονται τα κασκόλ και άλλα “αξεσουάρ” ενδυμασίας, που μπορεί να πιαστούν στο εργαλείο κοπής. Τα μακριά μαλλιά πρέπει να μαζεύονται. Τέλος, απαραίτητο είναι να υπάρχει στον χώρο εργασίας ένα κουτί πρώτων βοηθειών.
Πέρα όμως από όσα αναφέρει η ΕΑΣ Αγρινίου, πρέπει να υπενθυμίσουμε και τις αρνητικές απόψεις των γεωπόνων ως προς το λιομάζωμα με παράλληλο κλάδεμα των ελαιοδέντρων. Είναι κάτι που στην Κρήτη συνηθίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο παραγωγός κόβει κλαδιά με ελαιόκαρπο και τα ραβδίζει επιτόπου. Πέρα από την επικινδυνότητα της εργασίας αυτής για την ασφάλεια των ανθρώπων, οι γεωπόνοι θεωρούν ότι πρόκειται για εργασία που κάνει ζημιά στο δέντρο. Και κατά γενική ομολογία τονίζουν ότι, αφού ολοκληρωθεί το ράβδισμα, θα πρέπει να ξεκινάει το κλάδεμα ως μια επόμενη εργασία, που να γίνεται μελετημένα, προσεκτικά και στις κατάλληλες καιρικές συνθήκες (ποτέ όταν βρέχει, ή όταν έχουν προηγηθεί βροχές και τα δέντρα δεν έχουν στεγνώσει…
Περισσότερα και από τα εργατικά
Το 2018 δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία της Eurostat/ESAW, που αποκαλύπτουν ότι ο αγροτικός τομέας κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 22 τομείς όσον αφορά στον αριθμό μη θανατηφόρων, αλλά και θανατηφόρων ατυχημάτων. Εξάλλου, σε διάφορες εκδηλώσεις για τα αγροτικά ατυχήματα ή και δυστυχήματα είχε ξεκαθαριστεί ότι είναι πολύ περισσότερα ακόμα και από τα… εργατικά.
Υπάρχουν, δε, και στοιχεία που δείχνουν ότι οι αγροτικές οικογένειες έχουν πολλές και σοβαρές επαγγελματικές ασθένειες. Για παράδειγμα, οι αγρότες με ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών παρουσιάζουν έκπτωση ακοής κατά 50%.
Μαθητές σε αγροτικές περιοχές εμφανίζουν έκπτωση ακοής σε διπλάσιο βαθμό από ό,τι οι μαθητές αστικών περιοχών.
Οι οδηγοί αγροτικών μηχανημάτων πάσχουν από οσφυαλγία σε ποσοστό 10% υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό.
Το 95% των ατυχημάτων με αγροτικά μηχανήματα αφορά άνδρες ηλικίας 30-39 ετών.
Οι αγρότες βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με τους κινδύνους από ηλίαση, θερμική εξάντληση, θερμοπληξία και πολλούς άλλους, ενώ στην ύπαιθρο “θερίζουν” και ασθένειες ψυχολογικής και ψυχιατρικής φύσεως.
ΠΗΓΗ: neakiti.gr