ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Πώς να αποφεύγετε πρόσθετες χρεώσεις και τα… κόλπα των παρόχων – «Τρέμουν» οι Κρητικοί με την κατάργηση επιδοτήσεων

“Τρέμουν” στην Κρήτη οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, με την έντονη ανησυχία να εκφράζεται τόσο από τους κοινωνικούς φορείς όσο και από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για την εξέλιξη των λογαριασμών, μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων από το κράτος, βάσει εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο όνομα της υποτιθέμενης “αποκατάστασης της κανονικότητας”. Ποια όμως θα είναι η νέα κανονικότητα; «Μήπως θα “βαφτίσουμε” ως κανονικότητα την αύξηση της κιλοβατώρας κατά 35% με 40% σε σχέση με το 2019;», διερωτώνται οι εκπρόσωποι των φορέων, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, με αφορμή καταγγελίες καταναλωτών, προχώρησε στην έκδοση μιας σειράς συμβουλών προς τους καταναλωτές για την αποφυγή πρόσθετων χρεώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας!

Μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2023 οι εντολές στην Κρήτη για να “κατέβουν οι διακόπτες” σε σπίτια και επιχειρήσεις που είχαν συσσωρευμένους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος ξεπέρασαν τις 20.000. Όπως έχουμε επίσης γράψει, το 2022 οι εντολές για διακοπές ρεύματος στη χώρα μας έφτασαν στο “αστρονομικό” νούμερο των 430.000. Και εκτιμάται πως η Κρήτη “παίζει” πάντα γύρω στο 5% με 10% επί του συνόλου των εντολών. Από αυτές, εκτελέστηκε ένα 45%, αφού στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι οφειλέτες προχώρησαν σε ρυθμίσεις. Υπολογίζεται, δηλαδή, πως στην Κρήτη έκοψαν το ρεύμα σε περίπου 22.000 νοικοκυριά στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. Αν αυτά τα νούμερα ισχύουν ενώ ίσχυαν ακόμα οι κρατικές επιδοτήσεις, τι θα γίνει από τώρα και στο εξής, που αυτές θα σταματήσουν;

“Τα μάτια σας δεκατέσσερα”

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων με αφορμή τις καταγγελίες των καταναλωτών προχώρησε στην έκδοση μιας σειράς συμβουλών προς τους καταναλωτές για την αποφυγή πρόσθετων χρεώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Αρχή εφιστά συγκεκριμένα την προσοχή των καταναλωτών σε πέντε ζητήματα με στόχο, όπως αναφέρει, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, τα οποία έχουν ως εξής:

– Εκπτώσεις συνέπειας (εμπρόθεσμης εξόφλησης λογαριασμών). Η Αρχή έχει εντοπίσει την πρόθεση ορισμένων προμηθευτών να παρέχουν εκπτώσεις εμπρόθεσμης εξόφλησης/συνέπειας στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, οι οποίες ωστόσο αποδεικνύονται μη σταθερές, καθώς το ποσοστό της ταμειακής διευκόλυνσης, στο οποίο αυτές μεταφράζονται, δεν παραμένει σταθερό κάθε μήνα. Αντιθέτως, αυτό μεταβάλλεται και συνήθως μειώνεται μετά το πέρας συνήθως των δύο πρώτων μηνών παραμονής στο προϊόν. Ως εκ τούτου, η Αρχή συστήνει προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, εξετάζοντας αναλυτικά τους όρους του κάθε προϊόντος ηλεκτρικής ενέργειας που επιλέγουν και να μη στέκονται απλά σε μία ελκυστική εμπορική παρουσίαση, που μπορεί να λειτουργεί ως ένα “παραπλανητικό δέλεαρ”.

– Μη σωρευτική απόδοση ποσού έκπτωσης συνέπειας. Την προσοχή τους θα πρέπει να εστιάσουν οι καταναλωτές και στη μη σωρευτική απόδοση ενός ποσού έκπτωσης συνέπειας κατά τη διάρκεια της σύμβασης αναλογικά των ημερών κατανάλωσης, πρακτική η οποία ακολουθείται από κάποιους προμηθευτές. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν πώς η έκπτωση συνέπειας αποδίδεται κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο πρόγραμμα προμήθειας και εάν αποδίδεται τόσο ποσοτικά όσο και χρονικά, όπως αναφέρουν οι όροι της σύμβασης που έχουν υπογράψει.

– Μη σταθερή έκπτωση συνέπειας. Η Αρχή έχει εντοπίσει προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν διαφορετική έκπτωση συνέπειας ανά μήνα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τη διαφορετική έκπτωση αυτή και να προσέχουν την εμπορική παρουσίαση του προϊόντος.

– Εκ των προτέρων εκπτώσεις συνέπειας. Η Αρχή έχει εντοπίσει περιπτώσεις προμηθευτών οι οποίοι εφαρμόζουν εκ των προτέρων έκπτωση συνέπειας στην αρχική τιμή προμήθειας, η οποία ωστόσο εξ ορισμού προϋποθέτει εμπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμού από τον καταναλωτή, που εκ των πραγμάτων θα λάβει ή όχι χώρα κατά την εξόφληση του λογαριασμού εκ των υστέρων. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μείωση της τιμής προμήθειας του λογαριασμού μπορεί να είναι μόνο πρόσκαιρη και να ανατραπεί στην περίπτωση κατά την οποία δεν πληρωθεί έγκαιρα ο λογαριασμός.

– Προϊόντα-“κράχτες”. Πολλοί προμηθευτές έχουν δημιουργήσει προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, τα οποία ωστόσο αφορούν μόνο σε νέους, αλλά όχι σε υφιστάμενους πελάτες.

«Για ποια “κανονικότητα” μιλάνε»;

«Για ποια “κανονικότητα” μιλάνε στις Βρυξέλλες, όταν λένε πως επειδή μειώθηκαν οι τιμές των καυσίμων θα μειωθεί και η τιμή της ενέργειας και δε χρειαζόμαστε πια τις κρατικές επιδοτήσεις;», διερωτάται το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Γιάννης Βρέντζος. «Η τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει αυξηθεί μέχρι και 40%. Τι λέτε; Θα τη μειώσουν τώρα; Προφανώς και όχι. Οι εταιρείες της ενέργειας πια είναι στο χρηματιστήριο. Επομένως, μην περιμένουμε να μειώσουν την τιμή», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή. Και μας φέρνει ένα παράδειγμα: «Ένας καταναλωτής που με την επιδότηση τού κράτους πλήρωνε ρεύμα 300 ευρώ. Αν τώρα χωρίς την επιδότηση θα του έρθει ο λογαριασμός στα 500 ευρώ, θα μπορέσει να πληρώσει;».

«Ανησυχούμε για τις επιχειρήσεις μας»

Την έντονη ανησυχία του εκ μέρους και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κρήτης εκφράζει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, Μπάμπης Λεκάκης. «Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από τώρα και μετά πώς θα εξελιχθεί η αγορά ενέργειας. Εμείς πάντως έτσι κι αλλιώς μέχρι τώρα ως επαγγελματίες είχαμε μια επιδότηση από μηδαμινή έως ανύπαρκτη σε σύγκριση με τις αυξήσεις. Αρκετοί επαγγελματίες έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση και προσπαθούν να την κρατήσουν “με νύχια και με δόντια”. Γιατί καταλαβαίνετε ότι, αν οι λογαριασμοί μείνουν ανεξόφλητοι, η επιχείρηση αυτόματα θα βάλει και λουκέτο».

Στο σημείο αυτό, ο Μπάμπης Λεκάκης τονίζει ότι «οι τιμές δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων. Αν συγκρίνουμε με το 2019, έχουμε μεγάλες αυξήσεις. Και είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το επόμενο διάστημα. Ξέρουμε επίσης ότι έχουν κόψει το ρεύμα σε δεκάδες επιχειρηματίες σε ολόκληρη την Κρήτη, που έτρεξαν και έκαναν ρύθμιση των οφειλών τους για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις τους. Και αυτό που λένε ότι πέφτουν οι τιμές των καυσίμων, αυτό είναι σχετικό. Έπεσαν την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα πάλι αυξάνονται. Αλλά από την άλλη, η ενέργεια έχει να κάνει και με πολλούς άλλους παράγοντες, όπως είναι το χρηματιστήριο της ενέργειας. Γι’ αυτό και πρέπει να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας μέχρις ότου ομαλοποιηθούν η ενέργεια και η αγορά».

Στήριξη από τα σωματεία

«Να συσπειρωθεί ο κόσμος στα σωματεία του και να αγωνιστεί απέναντι σε αυτές τις πολιτικές», λέει από την πλευρά του στο neakriti.gr, εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ο Γιάννης Ξημεράκης. «Όποια κυβέρνηση και να βγει από τις επόμενες εκλογές, θα συνεχίσει το ίδιο “τροπάριο”, γιατί αυτές είναι αποφάσεις της Ε.Ε. Οι εργαζόμενοι λοιπόν θα πρέπει να είναι οργανωμένοι στα σωματεία τους και να έρχονται σε επαφή με τα σωματεία για οποιαδήποτε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή διακοπής νερού, καθώς και πλειστηριασμών».

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Ξημεράκης τονίζει: «Οι κυβερνήσεις οι οποίες είναι πιστές στην Ε.Ε. δεν πρόκειται να αντισταθούν σε αυτές τις εντολές. Η “συνταγή” είναι πολύ συγκεκριμένη. Αλλά και οι επιδοτήσεις πάλι δικά μας λεφτά είναι, που κόβονται από κάπου αλλού. Και την ίδια ώρα, οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές ισχύουν μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι λοιπόν αδιανόητο να κόβουν το ρεύμα ή το νερό από τα λαϊκά νοικοκυριά. Τόσο το ρεύμα όσο και το νερό είναι φυσικά αγαθά και ως τέτοια θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ