Στα 300-400 εκατ. ευρώ εκτιμώνται τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αφήνουν οι «ενεργειακοί τουρίστες», νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που μετακινούνται από τον έναν πάροχο ρεύματος στον άλλο, αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς.
Ο υπολογισμός ανήκει στον Γενικό Διευθυντή της «Φυσικό Αέριο» και πρόεδρο του ΕΣΠΕΝ (Συνδέσμου των Εταιρειών Προμήθειας Ενέργειας) Γιάννη Μητρόπουλο, που έκανε λόγο για «πληγή» της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού που δεν αναμένεται να κλείσει στο άμεσο μέλλον. Ο ίδιος τόνισε ότι στην εταιρεία που διευθύνει το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από «ενεργειακούς τουρίστες», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η εν λόγω πρακτική έχει διπλασιάσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Πάγιο αίτημα των προμηθευτών είναι να ενεργοποιηθεί εκ νέου το Άρθρο 42 στον Κώδικα Προμήθειας (αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ώστε οι εταιρείες να μπορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να ζητήσουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης πρώην πελατών τους που έχουν αφήσει χρέη και οι οποίοι έχουν στο μεταξύ μετακινηθεί σε άλλο πάροχο.
Πρόκειται για πρόβλεψη που κατέπεσε το 2020 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς να θεσπιστεί έκτοτε άλλη ασφαλιστική δικλείδα. Ως αποτέλεσμα, η μοναδική διέξοδος για τους προμηθευτές είναι να διεκδικήσουν δικαστικά τις οφειλές, οι δε στρατηγικοί κακοπληρωτές μένουν για χρόνια στο απυρόβλητο.
Στο πλαίσιο αυτό, αρκετές εταιρείες έχουν επιλέξει πολιτική άμεσης (μετά από 2 ανεξόφλητους λογαριασμούς) αποκοπής λόγω χρεών . Παράλληλα προχωρά η δημιουργία του λεγόμενου “Ενεργειακού Τειρεσία” μεταξύ των προμηθευτών ώστε να αντιμετωπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές π.χ. με αυξημένες εγγυήσεις για την υπογραφή σύμβασης προμήθειας.
Επίσης, μία εταιρεία θα μπορεί να εντάξει στο πελατολόγιό της έναν καταναλωτή με ληξιπρόθεσμα χρέη, υπό την προϋπόθεση της εξόφλησης των λογαριασμών του μέσω πάγιας εντολής.
Κατά τον κ. Μητρόπουλο, το σχετικό πληροφοριακό σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε ένα χρόνο, με το χρονοδιάγραμμα να συναρτάται με τις εσωτερικές διεργασίες στον ΕΣΠΕΝ.