Ένας ιδιόμορφος παλαιοχριστιανικός ναός – βαπτιστήριο του 6ου αιώνα προ Χριστού, είναι τα τελευταία δύο χρόνια ανάμεσα στα επισκέψιμα μνημεία της Δυτικής Κρήτης. Ο ιερός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην Επισκοπή του δήμου Πλατανιά, αποκαλείται Ροτόντα λόγο του σπάνιου αρχιτεκτονικού ρυθμού του και είναι ο μοναδικός στο νησί.
«Είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για όλη τη χώρα. Είναι ο πιο καλοδιατηρημένος χριστιανικός ναός, χρονολογείται στο 600 μ.Χ., έχει ανακατασκευαστεί τηρώντας όλα όσα προβλέπονται από την αρχαιολογία σε σχέση με το πώς ήταν το μνημείο», δήλωσε στο neakriti.gr ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης.
Εσωτερικά ο ναός αποτελείται από πολλά διαμερίσματα τα οποία επικοινωνούν με τον κεντρικό κυκλικό χώρο. Ξεχωρίζει η χτιστή Αγία Τράπεζα καθώς και οι κολυμβήθρες, μια νεογνών και μία ενηλίκων, σε σχήμα σταυρού.
Εδώ ο επισκέπτης συναντά ψηφιδωτά δάπεδα με σχέδια από κληματόβεργες, φύλλα κισσού και ψάρια. Οι δε αγιογραφίες χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα και την περίοδο της εικονομαχίας και φτάνουν μέχρι τον 14ο αιώνα.
Όπως τόνισε δήμαρχος Πλατανιά: «Έχει μέσα θυσιαστήριο, κολυμπήθρα, πάρα πολλές αγιογραφίες, ψηφιδωτά και ανάγλυφα. Πετύχαμε σε συνεργασία με την εφορία αρχαιοτήτων, να λειτουργήσει για δεύτερη φορά με την ύπαρξη φύλακα. Αυτό κάνει το μνημείο επισκέψιμο που δεν ήταν μέχρι τώρα, έχουμε φτιάξει ένα μικρό ενημερωτικό φυλλάδιο για τον επισκέπτη και στα αγγλικά για τον επισκέπτη».
Την ίδια ώρα ο κ. Μαλανδράκης είπε ότι είναι πολύ κοντά και στην αρχαία ελιά των Βουβών έτσι ώστε να υπάρχει ένα δίπολο στην περιοχή.
Στη Ροτόντα διέμενε και δρούσε ο μάρτυρας Επίσκοπος Κισσάμου Μελχισεδέχ Δεσποτάκης, μέλος της Φιλικής Εταιρίας ο οποίος απαγχωνίστηκε από τους Τούρκους το 1821 στην Πλατεία της Σπλάντζιας. Σήμερα το μνημείο αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ξένων επισκεπτών.
Η αποκατάσταση του μνημείου ολοκληρώθηκε το 2015 με αφορμή την φιλοξενία τότε της Πανορθόδοξης Οικουμενικής Συνόδου.
Δείτε τις εικόνες:
ΠΗΓΗ: neakriti.gr