Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 22:55
Ένα απίστευτο τροχαίο σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην περιοχή της Ψαρής Φοράδας. 
Άγνωστο πώς, ο οδηγός ενός οχήματος  που κινούνταν από την Ιεράπετρα προς την Ψαρή Φοράδα έχασε τον έλεγχο κι έπεσε πάνω στον ... τοίχο του συνεταιρισμού της περιοχής!
Ως αποτέλεσμα δύο άτομα, αλλοδαποί, βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ δύο σοβαρά τραυματίες που επέβαιναν στο ίδιο όχημα μεταφέρθηκαν άμεσα -χάρη στην κινητοποίηση του συντονιστικού του ΕΚΑΒ- με ασθενοφόρα από Βιάννο, Αρκαλοχώρι και Ιεράπετρα.
Ο ένας τραυματίας μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Βιάννου και στη συνέχεια σε νοσοκομείου του Ηρακλείου ενώ ο δεύτερος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιεράπετρας.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τροχαίο ήταν νεαρής ηλικίας, από 20 έως 30 ετών.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr
Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 20:21
Πολλή δουλειά για το ΕΚΑΒ στα Χανιά αφού εκτός από τα παθολογικά περιστατικά, έχει να διαχειριστεί και το μπαράζ των τροχαίων που καταγράφεται και σήμερα.
Το ΕΚΑΒ μέχρι στιγμής έχει κληθεί σε τρία τροχαία με τραυματισμούς.
Συγκεκριμένα ένας ηλικιωμένος παρασύρθηκε από διερχόμενο στην οδό Τσόντου Βάρδα.
Στην περιοχή του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μεταξύ τους με συνέπεια να τραυματιστεί ελαφρά ο οδηγός του ενός ενώ το ένα ΙΧ ανετράπη.
Στο Νοσοκομείο, με ελαφρά τραύματα, όμως μεταφέρθηκε και ένα 10χρονο αγοράκι όταν το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν, συγκρούστηκε με άλλο στην περιοχή του Κουμπέ, νωρίς το απόγευμα.
Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 20:03
Δραματικές προεκτάσεις πήρε η σύγκρουση δύο αυτοκινήτων καθώς είχε ως αποτέλεσμα την παράσυρση πεζού.
Συγκεκριμένα η σύγκρουση που σημειώθηκε το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Τσόντου Βάρδα και Ηρώων Πολυτεχνείου στα Χανιά είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό συνταξιούχου αστυνομικού.
Ο 79χρονος λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του βυθίζοντας σε πένθος τους συγγενείς του καθώς όλα δείχνουν ότι βρέθηκε τη λάθος στιγμή, σε λάθος σημείο.


(φωτογραφία αρχείου)

ΠΗΓΗ: http://www.neakriti.gr/?Page=home
Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 19:28
Ποδηλατόδρομο που θα ξεκινάει από την οδό Τζανακάκη και θα καταλήγει μέσω των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Χάληδων στο Ενετικό Λιμάνι, με παράλληλες παρεμβάσεις για τη δημιουργία πράσινης διαδρομής, σχεδιάζει η δημοτική αρχή των Χανίων. Η μελέτη του έργου παρουσιάστηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου με τον δήμαρχο κ. Τάσο Βάμβουκα να μιλά για μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου.

Περιλαμβάνει παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας και την οργάνωση της κίνησης και στάσης - στάθμευσης των οχημάτων στις κύριες οδικές αρτηρίες του κέντρου των Χανίων. Πρόκειται για μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που φιλοδοξεί να υλοποιήσει η δημοτική αρχή, βασισμένου σε μια νέα φιλοσοφία που δίνει προτεραιότητα στους πεζούς, στα Άτομα με Αναπηρία, στο ποδήλατο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η μελέτη για τη μεγάλη αυτή παρέμβαση στο κέντρο της πόλης, δεν στηρίχθηκε στην παλιά κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία σύμφωνα με τη δημοτική αρχή αποδεικνύεται ξεπερασμένη, αλλά προτείνει σύγχρονες λύσεις. Προβλέπει διαπλάτυνση των  πεζοδρομίων από τη Τζανακάκη έως τη Σκαλίδη και δημιουργία ποδηλατόδρομου από την αρχή της οδού Τζανακάκη μέχρι το ύψος της Χάληδων.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ο ποδηλατόδρομος να φτάνει μέχρι τον υφιστάμενο της οδού Πειραιώς, ωστόσο εκτιμήθηκε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω του περιορισμένου πλάτους σε αρκετά σημεία της Σκαλίδη, που δεν θα επέτρεπαν τη διαπλάτυνση των ήδη στενών πεζοδρομίων. Επιπλέον σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την ενίσχυση του πρασίνου στην εν λόγο διαδρομή.

«Η νέα πολιτική για το κυκλοφοριακό της πόλης μας ήδη έχει διαμορφωθεί. Λιγότερα αυτοκίνητα και βελτίωση όλων των φιλικών υποδομών μετακίνησης. Στη συνέχεια θα προωθήσουμε την πολιτική αυτή και στο ευρύτερο κέντρο της πόλης» τόνισε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στην παρουσίαση της μελέτης στο Κ.Α.Μ.

Μάλιστα ο κ. Βάμβουκας περιέγραψε το όραμα της δημοτικής αρχής για ένα νέο μοντέλο κυκλοφορίας στο κέντρο των Χανίων. Υπογράμμισε ότι η ανάπλαση της οδού Τζανακάκη, σε συνδυασμό με τη δημιουργία συγκοινωνιακού κόμβου στην Πλατεία 1866, τη δημιουργία χώρου στάθμευσης στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου και το άνοιγμα του δυτικού μετώπου της πόλης, θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο μετακίνησης των πεζών και των οδηγών βελτιώνοντας την κινητικότητα.

«Αυτή η μεγάλη παρέμβαση στη συνέχεια, με βάση σχέδιο, θα επεκταθεί σε όλη την πόλη. Σε αυτό θα βοηθήσει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο θα εκπονηθεί για την πόλη των Χανίων και ήδη έχει προκηρυχθεί» σημείωσε ο κ. Βάμβουκας ο οποίος τόνισε ότι «το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας και αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού δεν είναι πλέον μια θεωρητική προσέγγιση, αλλά μια φιλοσοφία και ένα πλάνο, που αρχίζει να εκτελείται, από την παρούσα δημοτική αρχή, υιοθετώντας τις σύγχρονες αντιλήψεις προσβασιμότητας, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, δίνοντας νέα πνοή στην πόλη μας, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας, στην οικονομία και στην απασχόληση».
Η ανάπλαση της οδού Τζανακάκη και η δημιουργία ποδηλατόδρομου χρηματοδοτείται από τα 11 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που έχουν εξασφαλίσει για την πόλη των Χανίων από το νέο ΕΣΠΑ.

«Ποδηλάτρεις»: Να συμβουλεύει τους χρήστες ο Δήμος
Να συμβουλευτεί τους ποδηλάτες ώστε να μη σπαταληθούν χρήματα για έργα που δεν εξυπηρετούν, καλεί τη δημοτική αρχή η συλλογικότητα «Ποδηλάτρεις» με αφορμή το σχεδιασμό για τη χάραξη ποδηλατοδρόμων στα Χανιά. Οι «Ποδηλάτρεις» αναφέρονται στον ποδηλατόδρομο της οδού Πειραιώς, που είναι και ο μοναδικός στην πόλη, τονίζοντας ότι σπάνια χρησιμοποιείται και ότι «είναι παράλογα επικίνδυνος όπως έχει κατασκευαστεί επειδή εγκλωβίζει τους ποδηλάτες σε ένα κανάλι».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν εκφράζουν επιφυλάξεις για το νέο ποδηλατόδρομο που θα ξεκινάει από την οδό Τζανακάκη. Η συλλογικότητα Ποδηλάτρεις τονίζει την ανάγκη αποκατάστασης και αναβάθμισης βασικών οδικών αρτηριών και των οδοστρωμάτων τους. Ενδεικτικά αναφέρει ότι στις οδούς Κυδωνίας, Νικολάου Πλαστήρα, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Σφακιανάκη τα οδοστρώματα παρουσιάζουν λακκούβες και επικίνδυνα σαμαράκια.

 Αυτή η μεγάλη παρέμβαση στη συνέχεια με βάση σχέδιο θα επεκταθεί σε όλη την πόλη. Σε αυτό θα βοηθήσει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), το οποίο θα εκπονηθεί για την πόλη των Χανίων και ήδη έχει προκηρυχθεί.


ΠΗΓΗ: http://www.neakriti.gr/?Page=home
Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 16:50

Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ επέβαλε ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών στον Παναθηναϊκό λόγω της υπόθεσης του Γενς Βέμερ.

Αναλυτικά η απόφαση:
Κατά την τελευταία του συνεδρίαση, το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ έλαβε την εξής απόφαση σχετικά με την υπόθεση μεταξύ του ποδοσφαιριστή Jens Alexander Wemmer και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.Απορρίπτει την αίτηση κατά το σκέλος της ενεργοποίησης. Δέχεται κατά τα λοιπά την αίτηση ως προς το σκέλος της επιβολής ποινής. Επιβάλλει ΠΑΕ με την επωνυμία «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του JENS ALEXANDER WEMMER, κατά τα διαλαμβανόμενα στο διατακτικό της 548/2017 τελεσίδικης απόφασης της της Α’ Ε.Ε.Ο.Δ της ΕΠΟ, την ποινή της αφαίρεσης τριών (3) βαθμών, εντός προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επόμενη ημέρα της κοινοποίησης της παρούσας.
Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 15:54
Ο Peter McMahon χρησιμοποίησε το Google Earth για να εντοπίσει τα συντρίμμια της πτήσης MH370 που εξαφανίστηκε το 2014.

Τα συντρίμμια της πτήσης, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, βρίσκονται 16 χιλιόμετρα νότια του Round Island, περίπου 22,5 χιλιόμετρα βόρεια του Μαυρίκιου.
Σε μια περιοχή του ωκεανού που δεν έχει γίνει έρευνα.
Υποστηρίζει πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνταν να πραγματοποιήσουν έρευνες στην περιοχή.
Οι ερευνητές που είχαν σταλεί στην Αυστραλία για την υπόθεση MH370 εκτιμά ότι κρατούν κρυφές κρίσιμες πληροφορίες.
«Έχουν εξασφαλίσει ότι όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν έχουν κρατηθεί κρυφές από το κοινό. Ακόμα και από την κυβέρνηση, αλλά γιατί. Δεν θέλουν να βρεθεί επειδή είναι γεμάτο τρύπες από σφαίρες. Με την ανεύρεση της πτήσης θα άνοιγε νέα έρευνα».

Η θεωρία για τη μοιραία πτήση MH370

Έκανε επίσης τον εντυπωσιακό ισχυρισμό ότι τα συντρίμμια του αεροπλάνου της μοιραίας πτήσης MH370 είναι γεμάτα τρύπες από σφαίρες.
Έστειλε τις πληροφορίες στο Australian Transport and Safety Bureau (ATSB) όπου δεν μπόρεσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ότι δεν πρόκειται για το μοιραίο αεροπλάνο.
Η επικρατούσα θεωρία για τη μοιραία πτήση MH370 θέλει το αεροπλάνο να συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό περίπου 6 ώρες μετά την απογείωσή του.
Οι εικόνες από τα ραντάρ έδειξαν ότι η πτήση άλλαξε ξαφνικά πορεία μέσα σε λιγότερα από 60 λεπτά μετά την απογείωσή της και την εξαφάνισή της από τα ραντάρ.

Πηγή: Dailymail
Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 15:23
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στην ύπαιθρο της Κρήτης με τις αγροτικές καλλιέργειες, οι οποίες, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, κυριολεκτικά κινδυνεύουν!  
Σε πολλές περιπτώσεις, αρκετοί ελαιώνες δεν έχουν συνέλθει ακόμα από την περσινή ξηρασία ενώ σε βόρειες περιοχές της Κρήτης αλλά και στα ανατολικά του νησιού, ακόμη και η χαμηλή βλάστηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη!
Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία του πρώην προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, Νίκου Μαυράκη, ο οποίος μιλώντας στο «Ράδιο Κρήτη» επισήμανε ότι ακόμη και τα … χόρτα όπως οι βρούβες που άλλοτε γέμιζαν ατελείωτες εκτάσεις, τις βρίσκει πλέον κανείς μετά από εντατική έρευνα σε περιοχές όπως το Καλό Χωριό αλλά και αλλού!

Το πρόβλημα της ανομβρίας χαρακτηρίζεται εξόχως σοβαρό ενώ οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το μέλλον αφού με δεδομένες τις φετινές βροχοπτώσεις, και με βάση τη διαπίστωση ότι τα χειρότερα … έρχονται, κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθούν παραδοσιακές καλλιέργειες που εδώ και δεκαετίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές όπως για παράδειγμα η ελαιοκαλλιέργεια.

Όλοι συμφωνούν ότι για να μη χαθούν καλλιέργειες, απαιτείται μία ενιαία πολιτική ορθής διαχείρισης ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε άρδευση αλλά πρωτίστως οι ανάγκες σε ύδρευση. Κοινή πεποίθηση, πάντως, είναι ότι με ορατό τον κίνδυνο της ερημοποίησης, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Στο μεταξύ, με απόφασή του ΟΑΚ, το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει η αφαίρεση των υδρομέτρων των καταναλωτών που δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους  εγκαίρως.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια την διακοπή της παροχής του νερού χωρίς προειδοποίηση και την επιβολή τέλους επανασύνδεσης. 

Όπως τονίζεται, οι καταναλωτές που επιθυμούν να προχωρήσουν σε διακανονισμό για παλιές οφειλές, μπορούν να προσέλθουν στα γραφεία του Ο.Α.Κ και να καταθέσουν σχετική αίτηση. 
Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 13:40
Τελειώνει ο χρόνος για τα ανασφάλιστα οχήματα. Με τη λήξη της προθεσμίας στις 23 Μαρτίου για τη διόρθωση λαθών σε οχήματα που μπορεί να φαίνονται ανασφάλιστα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στην επόμενη ηλεκτρονική διασταύρωση.

Η ΑΑΔΕ με την έκδοση πληροφοριακού οδηγού για τους ιδιοκτήτες οχημάτων και τι να κάνουν σε περίπτωση που έχουν λάβει ειδοποιητήριο εκ παραδρομής για ανασφάλιστο όχημα έχει ενημέρωσει ότι η επόμενη διασταύρωση θα γίνει έναν μήνα μετά την έκδοση του οδηγού, δηλαδή μετά τις 23 Μαρτίου και σε ημερομηνία που δεν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, μετά το πέρας 30 ημερών από την έκδοση του συγκεκριμένου Πληροφοριακού Οδηγού, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσει την επόμενη ηλεκτρονική διασταύρωση, σε ημερομηνία που δεν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων.
Σημειώνεται ότι η διενέργεια της ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, η οποία, όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, έχει αυξημένη κοινωνική σημασία, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 06.06.2017, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και επέφερε ένα απτό αποτέλεσμα.

Αυξήθηκαν στα 6,26 εκατ. τα ασφαλισμένα οχήματαΣυγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και διενεργήθηκε η πρώτη διασταύρωση, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα.

Τα πρόστιμα σε κάθε περίπτωση θα είναι τσουχτερά.
Όσον αφορά τις μηχανές προβλέπονται πρόστιμο 100 ευρώ για μηχανές έως 250 κυβικών.
Ανω των 250 κυβικών το πρόστιμο θα είναι 150 ευρώ 
Ανάλογα τσουχτερά θα είναι και τα πρόστιμα για τα αυτοκίνητα. Έως 1000 κυβικά οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων θα κληθούν να πληρώσουν 200 ευρώ ανώ για άνω των 1000 κυβικών αυτοκίνητο το πρόστιμο ορίζεται στα 250 ευρώ.
Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 11:19

Σοκαρισμένη είναι μια γυναίκα στο Δήμο Αρχανών- Αστερουσίων στην Κρήτη, καθώς διαπίστωσε πως στον οικογενειακό τάφο που έθαψε πρόσφατα τον πατέρα της, έχει ταφεί ένα ακόμη άτομο.Όλα έγιναν στο χωριό Άγιος Βασίλειος. Ένας ηλικιωμένος κηδεύτηκε πριν είκοσι μέρες περίπου και ετάφη στον συγκεκριμένο τάφο, ο οποίος έχει δύο θέσεις. Πριν από λίγες μέρες, συγγενικό πρόσωπο πήγε στον τάφο για να διαπιστώσει, πως στη δεύτερη θέση, είχε κηδευτεί και ταφεί ένα άγνωστο πρόσωπο!

«Ο τάφος αυτός, είναι οικογενειακός. Έχει αγοραστεί από τη γιαγιά μου και τον παππού μου, όταν ακόμη είχαμε ως νόμισμα τη δραχμή. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια παρεξήγηση, η οποία θα λυθεί άμεσα», αναφέρει η γυναίκα.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων κ. Μανόλης Κοκοσάλης, τόνισε πως πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να λυθεί άμεσα το θέμα.
Αυτό που σημείωσε ο Δήμαρχος είναι πως εφόσον ο τάφος αυτός είναι αποδεδειγμένα με συμβόλαιο ιδιωτικής ιδιοκτησίας, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει.

Σύμφωνα με τον κ. Κοκοσάλη, στο αρχείο της αρμόδιας Υπηρεσίας, ο ιδιωτικός τάφος έχει τον αριθμό 34, ενώ ο διπλανός, που έχει τον αριθμό 35, φαίνεται πως είναι δημοτικός. Σε κάθε περίπτωση και από τις δύο πλευρές, υπάρχει πρόθεση να λυθεί άμεσα και ομαλά το θέμα, σεβόμενοι τους εκλιπόντες και το πένθος των δικών τους ανθρώπων.


Πηγή: ekriti.gr
Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 11:15
Στην τελική ευθεία για τα φαρμακεία φαίνεται ότι βρίσκεται το ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι, αφού οι ερευνητές κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που καθυστερούσαν την ανάπτυξή του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, οι αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι η ταμπλέτα, που πρέπει να λαμβάνεται μια φορά την ημέρα, είναι ασφαλής και αποτελεσματική.Το «ταξίδι» της ανάπτυξης ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια αλλά οι προσπάθειες των ερευνητών να αναπτύξουν μια λειτουργική και ασφαλή φόρμουλα δεν βρέθηκαν ποτέ άλλοτε τόσο κοντά στην ευόδωσή τους. Όσο για το αγοραστικό κοινό, εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλο αφού η πλειοψηφία των ανδρών δηλώνει σε έρευνες ότι θα προτιμούσε το χάπι ως μέθοδο αναστρέψιμης αντισύλληψης, συγκριτικά με τις ενέσεις ή τα τζελ.

Το νέο χάπι είναι γνωστό με τα αρχικά της χημικής του ένωσης DMAU (dimethandrolone undecanoate) και, όπως τα περισσότερα γυναικεία αντισυλληπτικά περιέχει έναν συνδυασμό από ορμόνες - ένα ανδρογόνο όπως η τεστοστερόνη και μια προγεστίνη.«Το DMAU αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου στην ανάπτυξη ενός ανδρικού χαπιού που θα λαμβάνεται ημερησίως» δηλώνει η Στέφανι Πέιτζ, καθηγήτριας ιατρικής στο Πανεπιστήμιου της Ουάσινγκτον, που συμμετέχει στη μελέτη.Όπως εξηγεί, η ομάδα της κατάφερε να ξεπεράσει πολλά σημαντικά προβλήματα που προκαλούσαν κατά το δοκιμαστικό στάδιο παλαιότερες εκδοχές του χαπιού, όπως την τάση της τεστοστερόνης να προκαλεί ερεθισμό στο συκώτι.

Επίσης, επειδή η παλαιότερη φόρμουλα των χαπιών επέτρεπε την γρήγορη απόρριψή τους από το ανδρικό σώμα, οι άνδρες θα έπρεπε να λαμβάνουν το χάπι δύο φορές την ημέρα. Και αυτό το πρόβλημα έχει όμως λυθεί με την προσθήκη ενδεκανοϊκής τεστοστερόνης, η οποία καθυστερεί την απόρριψη της ορμόνης από το σώμα. Έτσι η λήψη του χαπιού μία φορά ημερησίως θα είναι πλέον αρκετή.

Αν και είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε για ευρεία διάθεση στο κοινό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα από τις δοκιμές σε 100 άνδρες για διάρκεια ενός μήνα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Από τους 100 εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές, ηλικίας από 18 έως 50 ετών, κανείς δεν εμφάνισε ερεθισμό στο συκώτι, όπως παλαιότερα, αν και σημειώθηκε μια μικρή αύξηση στο σωματικό τους βάρος.


protothema 
Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 10:59
Θερμοκρασίες - ρεκόρ σημειώθηκαν στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο, αφού το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 28 βαθμούς κελσίου, με τα Χανιά να έχουν την πρωτιά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, το μεσημέρι του Σαββάτου οι υψηλότερες μέγιστες τιμές καταγράφηκαν στα Φαλάσαρνα με 28.4 βαθμούς, στον Αλικιανό με 28.3 βαθμούς, στο Κολυμπάρι με 27.7 βαθμούς, στους Αγίους Πάντες Χανίων με 27.5 βαθμούς, στην Καρδίτσα με 27.3 βαθμούς, στην Κυπαρισσία με 27.3 βαθμούς και στη Μακρακώμη με 27.3 βαθμούς.
Ωστόσο το σκηνικό του καιρού φαίνεται να αλλάζει τη Δευτέρα στην Κρήτη, καθώς, μπορεί η θερμοκρασίες να διατηρηθούν -σχετικά – υψηλές για την εποχή, όμως σε κάποιες περιοχές του νησιού αναμένονται το βράδυ ασθενείς βροχοπτώσεις. 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα σε περιοχές της Κρήτης:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στους 21°C θα κυμανθεί η θερμοκρασία αύριο στο Ηράκλειο, ενώ αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους όλη την ημέρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Νότιοι πολύ ασθενείς στα 2 BF.

ΧΑΝΙΑ
Στους 20°C  η θερμοκρασία και αναμένεται ασθενής βροχή από το βράδυ, οι άνεμοι θα είναι Νοτιοδυτικοί πολύ ασθενής στα 2 BF.

ΡΕΘΥΜΝΟ
Στους 20°C  η θερμοκρασία, ενώ αναμένεται ασθενής βροχή από το βράδυ, οι άνεμοι θα είναι Νοτιοδυτικοί πολύ ασθενής στα 2 BF.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Στους 19°C η θερμοκρασία, ενώ θα υπάρξουν νεφώσεις κατά περιόδους όλη την ημέρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Νοτιοδυτικοί πολύ ασθενής στα 2 BF.

ΠΗΓΗ: http://www.neakriti.gr/?Page=home
Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 10:56
Έμεινα μόλις εννέα μήνες μέχρι την στιγμή που οι 3,5 εκατ. συνταξιούχοι θα πάνε στο ATM για να δουν πόσο έχουν χάσει από την σύνταξή τους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σχεδόν 8 στους 10 θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνοντας κατά 18%. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από την ώρα που η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια που δεν θα υπάρχει προστασία από ένα πλαφόν και κάτω. Με λίγα λόγια μειώσει θα δουν και αυτοί που λαμβάνουν σύνταξη σήμερα 600 ή 700 ευρώ.

Δηλαδή κάποιος που έχει σήμερα σύνταξη, 700 ευρώ και μετά τον επανυπολογισμό προκύψει μείωση 18%, θα δει την σύνταξή του να υποχωρεί στα 574 ευρώ, κάποιος που λάμβανε 1.000 ευρώ θα πέσει στα 820 ευρώ, ενώ αν κάποιος λαμβάνει 1.500 ευρώ, θα πέσει στα στα 1.230 ευρώ, ενώ αν κάποιος λαμβάνει 2.000 ευρώ τον μήνα, θα δει τις απολαβές τους να υποχωρούν στα στα 1.640 ευρώ.
Η λυπητερή για τους συνταξιούχους είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο του 2018, όταν και θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019.
Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, βάση των οποίων θα προκύψουν οι μειώσεις. Κάτι περισσότερο από ένας στους 10 θα έχουν -οριακές ή και καθόλου μεταβολές- ενώ σχεδόν ένας στους 10 που θα δικαιούται αύξηση στη σύνταξή του λόγω του επανυπολογισμού, δεν θα πάρει παρά ένα μέρος καθώς ο νόμος -κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της κυβέρνησης- προβλέπει ότι σε περίπτωση θετικής διαφοράς αυτή θα αποδίδεται στον δικαιούχο σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Τα στατιστικά ευρήματα αποτυπώνουν την εικόνα της κατάστασης που θα δημιουργηθεί από το νέο έτος στις τάξεις των συνταξιούχων λόγω της επικείμενης κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Το να μην εφαρμοστεί το μέτρο είναι πλέον… όνειρο καθώς ακόμη και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει αποδεχτεί ότι δεν θα θέσει καν το ζήτημα για να μην προκληθούν καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.
Οι υπολογισμοί της προσωπικής διαφοράς έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό –άλλωστε και από την πλευρά των δανειστών ασκούνται πολύ μεγάλες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση- αλλά οι συνταξιούχοι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για το τι τους περιμένει για ευνόητους λόγους. Κανονικά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μάθουν πολλούς μήνες νωρίτερα για την προσωπική διαφορά που τους υπολογίζει το ασφαλιστικό ταμείο καθώς και το ποσό που πρόκειται να «κουρευτεί» από το τέλος της φετινής χρονιάς. Η μέγιστη περικοπή, θα φτάσει στο 18% ενώ θα θιγούν τόσο οι κύριες όσο και οι επικουρικές συντάξεις. Προστασία για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει καθώς για πρώτη φορά από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, θα πληγεί το εισόδημα και ανθρώπων που εισπράττουν σύνταξη της τάξεως των 600-700 ευρώ τον μήνα.

Ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι συνταξιούχοι, η υπουργός Εργασίας φρόντισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων να μιλήσει για τις «συντάξεις που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής για τους ηλικιωμένους, εφόσον βέβαια συνοδευτεί από βελτίωση του επιπέδου των αμοιβών και συνδυαστεί με πρόσθετες μεταβιβαστικές πληρωμές του κράτους από τον κοινωνικό προϋπολογισμό».

Το πώς συνδυάζεται το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στο οποίο αναφέρεται η υπουργός με τις περικοπές του 18% στις συντάξεις των 700 ευρώ –οι οποίες ύστερα από αυτή τη μείωση θα πέσουν στα 580 ευρώ- ή την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ που επίσης θα δρομολογηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, είναι κάτι που μόνο η ίδια υπουργός γνωρίζει. Η νέα πραγματικότητα, είναι πολύ σκληρή και αποτυπώνεται σε ένα και μόνο παράδειγμα: Ασφαλισμένος με 33 έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 1.290 ευρώ λαμβάνει 1.059,25 ευρώ σημερινή σύνταξη λόγω των μνημονιακών περικοπών που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού όπως προκύπτει από τον νόμο Κατρούγκαλου, η σύνταξή του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 780 ευρώ. Πρόκειται για περικοπή της τάξεως του 26-27% η οποία όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω του «κόφτη που υπάρχει στο ποσοστό περικοπής. Το -18% συγκρατεί τη σύνταξη στα 868,59 ευρώ. Δηλαδή ο συνταξιούχος θα χάσει 2.248 ευρώ από τις μεικτές αποδοχές ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από δύο συντάξεις.

ΠΗΓΗ: newsit.gr
Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 10:37
Η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου και το Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο Της διοργανώνουν, από 26 έως και 29 Μαρτίου, το 5o Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει: Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, με πλούσια και ποικίλη βιβλιογραφία, παρουσιάσεις εκλεκτών βιβλίων, εκδήλωση των μαθητών του 3oυ Δημοτικού Σχολείου Κισάμου, ομιλία από την καταξιωμένη συγγραφέα κ. Αθηνά Ντάσιου-Γιάννου, Έκθεση Ψηφιδωτού ως και άλλα δρώμενα.
Με τιμή και χαρά σας προσκαλούμε εις τα εγκαίνια της Έκθεσης, τα οποία θα πραγματοποιηθούν το εσπέρας τη Δευτέρα 26 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. όπου θα τελεστούν τα Εγκαίνια της Έκθεσης Ψηφιδωτού, με έργα των μαθητών του Εργαστηρίου Ψηφιδωτού που λειτουργεί εις το Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο και του δασκάλου τους, καθηγητού κ. Εμμανουήλ Ρουκούδη.
Των Εγκαινίων θα ακολουθήσει ομιλία για Εκπαιδευτικούς και Γονείς, από την Εκπαιδευτικό και εκλεκτή συγγραφέα Παιδικών και Εφηβικών Βιβλίων κ. Αθηνά Ντάσιου-Γιάννου, η οποία θα μιλήσει με θέμα: «Σύγχρονο παιδί και βιβλίο.... Τρόποι προσέγγισης».
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 20:20
Ο Νίκος Κούρκουλος δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος πρωταγωνιστής του θεάτρου, αλλά και από τους μεγαλύτερους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου. Ο ωραίος του ελληνικού σινεμά, το απόλυτο αρσενικό, ο άντρας που όλες οι γυναίκες ήθελαν.

Γεννήθηκε το 1934 στου Ζωγράφου και μεγάλωσε σε μια πολύτεκνη οικογένεια. Ο πατέρας του εργαζόταν ως κουρέας ενώ ο ίδιος από μικρός έκανε δουλειές του ποδαριού για να συμβάλλει οικονομικά στο σπίτι. Το πρωί δουλειά, στη συνέχεια νυχτερινό σχολείο.
Ο Νίκος Κούρκουλος, το δεύτερο από τα τέσσερα αδέλφια, ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και από σύμπτωση έγινε ηθοποιός, όπως έλεγε και ο ίδιος επανειλημμένα.

Σπούδασε στην δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου, στο πλευρό του Μάνου Κατράκη, από την οποία αποφοίτησε το 1958. Την πρώτη θεατρική του εμφάνιση έκανε στο έργο «Η κυρία με τις καμέλιες» με τον θίασο Λαμπέτη-Χορν (1958-1959). Στα 27 του χρόνια θα περνούσε την πόρτα της Φίνος Φιλμ αυτή τη φορά ως πρωταγωνιστής στον «Κατήφορο». Η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη θεατρικά και κινηματογραφικά. Πρωταγωνίστησε σε κοινωνικά δράματα, όπως «Κατήφορος», «Ορατότης Μηδέν», ενώ αξιόλογη ήταν και η ερμηνεία του σε πολεμικά δράματα όπως «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο». Από τη φιλμογραφία του δεν έλειψε και η παρουσία του σε ξενόγλωσσες ταινίες. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πήρε δύο φορές το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στις ταινίες «Οι Αδίστακτοι» και «Ο Αστραπόγιαννος».

Κι όμως η ζωή του επιφύλασσε δύο τραγωδίες που τον στοίχειωσαν και τις οποίες δεν θέλησε ποτέ να μοιραστεί με το κοινό που τόσο τον λάτρεψε. Άλλωστε ο πόνος του θανάτου με κανένα πόνο δεν συγκρίνεται…
Ο Στέφανος Κούρκουλος, ο αδερφός του Νίκου Κούρκουλου, πριν από μερικά χρόνια μίλησε στον δημοσιογράφο Γιώργο Λιάνη και στο ένθετο περιοδικό εφημερίδας με τίτλο «Μικρές βιογραφίες» για τις τραγωδίες της οικογένειας Κούρκουλου.
Ήταν το 1952 όταν ένας τυφώνας χτύπησε το πλοίο στο οποίο ταξίδευε ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας Σπύρος. Το γκαζάδικο πλοίο με το οποίο ταξίδευε ο Σπύρος Κούρκουλος ως τρίτος πλοίαρχος κόπηκε στα δύο ανοιχτά της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με μαρτυρίες αρχικά όλοι σώθηκαν. Ο καπετάνιος πήρε μαζί του σε μια μικρή βάρκα τον δεύτερο και τρίτο πλοίαρχο μαζί και τους δύο μηχανικούς. Η βάρκα που επέβαιναν ξεβράστηκε στις ακτές τις Βενεζουέλας, όπου οι κάτοικοι βρήκαν το άψυχο σώμα του καπετάνιου. Οι άλλοι δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ το ίδιο βράδυ του ναυαγίου ο Νίκος Κούρκουλος πετάχτηκε από τον ύπνο και είπε: «Μάνα, μεγάλο κακό θα μας βρει».

«Μας χώριζαν δεκαεπτά χρόνια με τον Νίκο. Μοιραία αφού χάθηκε για πάντα ο πρωτότοκος αδελφός μας ο Σπύρος, ο Νίκος έγινε για μένα όχι μόνο αδελφός αλλά και πατέρας. Ο πατέρας έλειπε από το σπίτι στο κουρείο και ο Νίκος αναπλήρωνε τα καθήκοντά του.  Αυτός είναι που μου έμαθε να σέβομαι τη γυναίκα. Αυτός είναι που μου ενστάλαξε τις βασικές αρχές για τη ζωή μου. Και ήταν τόσο αυστηρός που μια μέρα με τραβούσε ένα χιλιόμετρο από το αυτί γιατί δεν ήθελα να πάω στο σχολείο, πράξη που επανέλαβε όταν δεν του άρεσε η συμπεριφορά μου σε ένα κορίτσι» είχε πει σε αυτή τη συνέντευξη ο Στέφανος Κούρκουλος περιγράφοντας το περιστατικό που στιγμάτισε για πάντα τις ζωές των μελών της οικογένειάς του.
Όταν πληροφορήθηκαν τα δυσάρεστα, όλοι κατέρρευσαν. Η μητέρα του ηθοποιού, δεν αποδέχτηκε ποτέ τον θάνατο του παιδιού της. Το γεγονός ότι το σώμα του δεν βρέθηκε, άφηνε μία μικρή ελπίδα να σιγοκαίει στην ψυχή της. Κάπου μέσα της πίστευε, ή ήλπιζε, ότι κάποια μέρα θα ανοίξει η πόρτα και θα τον δει να στέκεται μπροστά της.

Ο Νίκος Κούρκουλος συγκλονίστηκε από τον χαμό του αδελφού του. Ο ηθοποιός δεν μιλούσε ποτέ δημόσια για την οικογενειακή τραγωδία. Στις σπάνιες συνεντεύξεις που έδινε, προτιμούσε να μιλάει για τη μεγάλη του αγάπη το θέατρο, αλλά και για τον έρωτα, που όπως έλεγε, έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή του.
«Ήμουν το δεύτερο παιδί. Το νούμερο που, έτσι πιστεύω, ­είναι το πιο δυνατό τις περισσότερες φορές. Είναι η άμιλλα που αναπτύσσεται στο δευτερότοκο παιδί. Γεννιέται με το στίγμα, ότι ποτέ δεν θα γίνει πρώτο… ως παιδί ζει πάντα για να ξεπεράσει τον πρώτο αδελφό του. Εγώ τουλάχιστον, με αυτό βασανιζόμουν. Και εκεί ήταν ο αγώνας, εκεί έδινα τη μάχη. Ήμουν ένα παιδί που έβγαλε νυχτερινό γυμνάσιο, επειδή ήθελε να αποδείξει­, νομίζω, ­ ότι εγώ μπορώ να σπουδάζω και να φέρνω και λεφτά στο σπίτι. Πήγα, δούλεψα, πήγα και στο νυχτερινό γυμνάσιο και όλα τα λεφτά πήγαιναν στο σπίτι. Βέβαια, όλα αυτά δεν είχαν να κάνουν με τον αδελφό μου…

Ο πρώτος αδελφός μου, ο Σπύρος, ήταν ένα εξαίρετο παιδί, το καλύτερο παιδί ή αν θέλεις, πολύ καλύτερο παιδί από μένα…
Μετά από κάποια χρόνια, ένιωσα τύψεις για τη συμπεριφορά μου απέναντί του, και κάποια στιγμή του είπα: "Ποτέ δεν θα συγχωρήσω στον εαυτό μου, που σου φέρθηκα έτσι σαν πιτσιρικάς". Τον είχα πει κάποτε "χαραμοφάη". Είναι πολύ σκληρά τα παιδιά. Μερικές φορές είναι κακά πολύ. Ο αδελφός μου σπούδαζε, αλλά εγώ δεν καταλάβαινα τότε. Αυτός πήγαινε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, άρα χαραμοφάης, ενώ εγώ ήμουν ο δουλευταράς, που πήγαινε και στο νυχτερινό. Τι ανόητος που ήμουν τότε, Θεέ μου, και πόσο άδικος» είχε πει ο Νίκος Κούρκουλος σε συνέντευξη του στο Θανάση Λάλα το 1998.

Ακόμα όμως και τότε, ο ηθοποιός δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τραγικό χαμό του αδελφού του...

Ο θάνατος θα ξαναχτυπούσε την πόρτα της οικογένειας Κούρκουλου, και ακόμα ένα παιδί θα «χανόταν», ο τρίτος γιος.
Και αυτή η τραγική ιστορία της οικογένειας ήρθε στη δημοσιότητα, μετά από την συνέντευξη στον Γιώργο Λιάνη, του μικρότερου και τελευταίου αδελφού του ηθοποιού, του Στέφανου.
Ο Στέφανος Κούρκουλος είχε τελειώσει το Πολυτεχνείο και μαζί με τον αδελφό του, έχτιζαν πολυκατοικίες. Όταν έχτιζαν τη δεύτερη πολυκατοικία, ο τρίτος γιος βρισκόταν μαζί με τους εργάτες στην οικοδομή και μετρούσε τα τούβλα, όταν ξαφνικά έπεσε από την ταράτσα και σκοτώθηκε.
Το θέμα δεν θα πάρει δημοσιότητα, αν και ο Νίκος ήταν ήδη ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς.

Και μπορεί ο ίδιος να μην μιλούσε ποτέ για το θάνατο των αδελφών του, αλλά η ψυχή του είχε μυηθεί στον βουβό πόνο.
Ποιος δεν θυμάται τον Νίκο Κούρκουλο στη σκηνή της ταινίας «Ορατότης Μηδέν». Η ένταση που βγάζει ο ηθοποιός την ώρα που καίει τα πράγματά του έξω από το σπίτι του λέγεται ότι οφείλεται στη μνήμη του αδελφού του, καθώς η ταινία αναφέρεται σε ένα θανατηφόρο, στημένο ναυάγιο.
Ο Νίκος Κούρκουλος δίνει μία από τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες στον ελληνικό κινηματογράφο. Την σκηνή ντύνει ένα από τα πιο θρυλικά κομμάτια στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου ακούστηκε για πρώτη φορά στην ταινία του Νίκου Φώσκολου από τον Στέλιο Διονυσίου και έκτοτε τραγουδήθηκε από μεγάλες φωνές και έφτασε στα χείλη χιλιάδων Ελλήνων.
Η συγκεκριμένη σκηνή περνάει στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, ίσως γιατί για τον σπουδαίο ηθοποιό, η συναισθηματική φόρτιση του ήρωα δεν ήταν μόνο στο σενάριο…

newsbeast
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 20:08
Οι αγκινάρες είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά των κρητικών. Τις εκτιμούμε και τις μαγειρεύουμε με πάρα πολλούς τρόπους και με πρωτότυπους συνδυασμούς. Με κατσικάκι ή αρνάκι αυγολέμονομε κρέας και ασκολύμπρους, με ψάρι, με γιαούρτι , με κουκιά, και ωμές σε σαλάτες ή ως μεζέ της ρακής ! Ακόμη και τα αγκιναρόφυλλα αγαπούμε ωμά και μαγειρεμένα!

1-DSC_0248

Αγαπούμε όλες τις ποικιλίες αλλά ιδιαίτερη προτίμηση έχουμε στις αγκινάρες με  τσίμπες (αγκάθια). Η ποικιλία λαρδάτες άγριες αγκινάρες είναι η καλύτερη για τους κρητικούς και όχι άδικα αφού έχουν νόστιμη σάρκα, τρυφερά φύλλα που τρώγονται και μαγειρεμένα και ωμά και αργούν να μεστώσουν και να σκληρύνουν. 


1-DSC_0246

Πρέπει να πω ότι έχει επικρατήσει να τις λέμε άγριες παρόλο που τις καλλιεργούμε ευρέως. Ο χαρακτηρισμός οφείλεται στ’ αγκάθια τους, σε αντιδιαστολή με εκείνες που δεν έχουν  αγκάθια και αναφέρονται ως ήμερες. Τα πραγματικά άγρια αγριαγκιναράκια είναι εντελώς άλλο φυτό για το οποίο θα τα πούμε σε άλλη ανάρτηση.

1-DSC_0245-002

Υπενθυμίζω πως είναι ένα από τα συστατικά της γέμισης  στα κλασικά κρητικά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, ίσως εκείνο που κάνει τη διαφορά με τα ντολμαδάκια των υπόλοιπων περιοχών. Σε παλιότερη ανάρτηση είχα δημοσιεύσει τον τρόπο που τις διατηρούμε σε ελαιόλαδο. Παλιός και ωραίος τρόπος.

1-DSC_0250

Τα τελευταία χρόνια όμως όλο και περισσότερες νοικοκυρές διατηρούν τις αγκινάρες στην κατάψυξη και κάθε μια έχει το δικό της τρόπο. Ζεματίζουν, αλατίζουν, ψιλοκόβουν, και εφαρμόζουν διάφορους τρόπους και τακτικές. Έχω δοκιμάσει να καταψύξω αγκινάρες με διάφορους τρόπους άλλοτε επιτυχημένους κι άλλοτε όχι.

Έχω καταλήξει ότι σίγουρα θέλουν ένα ελαφρύ ζεμάτισμα.

1-DSC_0246-001

Ο τρόπος που κατέψυξα φέτος την πρώτη παρτίδα είναι πρόταση αγαπημένης μου θείας , εξαιρετικής μαγείρισσας, και είναι ο καλύτερος απ’ όσους ξέρω.  

Όταν τις δοκίμασα στο σπίτι της ήταν «σαν να ήταν η ώρα που τις έκοψε». Το μυστικό της μου το είπε και το χρησιμοποίησα στις αγκινάρες που έβαλα στην κατάψυξη φέτος.  Οι αγκινάρες μένουν άσπρες και τρυφερές και διατηρούνται για αρκετούς μήνες!

Υλικά:
Αγκινάρες
Αλάτι
Λεμόνια
Αλεύρι

Επί το έργον:
1-nees

Ετοιμάζουμε μια λεκάνη με νερό  στο οποίο προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού και διαλύουμε μια κουταλιά αλεύρι. Κόβουμε τον κώνο της κορυφής κάθε αγκινάρας, αφήνοντας όμως ένα μέρος από τα τρυφερά φύλλα.


1-nees1

Καθαρίζουμε και από τις σκληρές άκρες των φύλλων την αγκινάρα μας  προσέχοντας να παίρνουμε όσο λιγότερη σάρκα γίνεται. Χωρίζουμε στα δύο, αφαιρούμε την καρδιά και τα μωβ εσωτερικά φυλλαράκια (αν οι αγκινάρες είναι μεστωμένες, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος) και βάζουμε την αγκινάρα στη λεκάνη με το νερό , το λεμόνι και το αλεύρι.


1-nees2

Πάντα οι κρητικοί βάζουν αλεύρι στο νερό αυτό. Συμβάλλει κι αυτό στο να διατηρηθούν άσπρες και τις γλυκαίνει…

Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει με 1 κουταλάκι αλάτι και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τις αγκινάρες.

1-nees3

Όταν ξαναρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε  το χυμό 1-2 λεμονιών και αφήνουμε να βράσουν ξανά για 3 λεπτά. Είναι εκπληκτικό πόσο ασπρίζουν με το χυμό λεμονιού στο βράσιμο.


1-DSC_0246-001

Στραγγίζουμε σε στραγγιστήρι, αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τις κλείνουμε σε σακουλάκια κατάψυξης, σε ποσότητες που θα χρησιμοποιήσουμε για κάθε μαγείρεμα.  Αφαιρούμε όσο αέρα μπορούμε και καταψύχουμε.


1-DSC_0248

Παρατηρήσεις:
  • Είχα 12 αγκινάρες σ’ αυτή τη φάση και χρησιμοποίησα 1 κουταλάκι αλάτι όπως έγραψα παραπάνω σε 2-2,5 λίτρα νερό και ¼ κούπας  χυμό λεμονιού. Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. 
  • Μπορούμε να τις κόψουμε σε μικρές φέτες αν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε ομελέτες και τάρτες. 
  • Χρησιμοποιούμε τις αγκινάρες χωρίς να τις αποψύξουμε.
  • Αν βάζουμε στη γέμιση ντολμάδων αγκινάρες (δοκιμάστε το, αξίζει) , τις συσκευάζουμε δυο δυο σε σακουλάκια για να μην ξεπαγώνουμε ολόκληρο σακουλάκι (είναι και η μόνη περίπτωση που χρειάζεται να ξεπαγώσουν πριν τις χρησιμοποιήσουμε γιατί πρέπει να τις ψιλοκόψουμε.

  • ΠΗΓΗ: cretangastronomy.gr
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 20:03
«Καθηλωμένοι» στα αεροδρόμια της χώρας βρέθηκαν εκατοντάδες επιβάτες από το βράδυ του Σαββάτου, εξαιτίας των ισχυρών νοτιάδων που πνέουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιήθηκαν, αλλά με... μικροπροβλήματα.

Ενώ, και σήμερα, τα δρομολόγια των πλοίων αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά, καθώς δεν ισχύει κάποιο απαγορευτικό του απόπλου τους.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα Κεντρικά Λιμεναρχεία Χανίων και Ηρακλείου, τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά θα πραγματοποιηθούν κανονικά στις προγραμματισμένες ώρες.
Παράλληλα, χωρίς κανένα πρόβλημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν και τα δρομολόγια από Πειραιά προς Κρήτη.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι τα ξημερώματα της Κυριακής, οι άνεμοι «λαχτάρησαν» τους επιβάτες του πλοίου από τον Πειραιά με προορισμό το λιμάνι της Σούδας, καθώς χρειάστηκε επέμβαση ρυμουλκών ώστε το πλοίο να καταφέρει να «δέσει» στο λιμάνι.

Την ίδια ώρα, η αγωνία των επιβατών που περιμένουν στα αεροδρόμια φαίνεται να έχει «χτυπήσει» κόκκινο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι έχουν «καθηλώσει» τα αεροσκάφη, τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όσο και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», όπου παρατηρήθηκαν ακυρώσεις, αλλά και καθυστερήσεις.

ΠΗΓΗ: http://www.neakriti.gr/?Page=home
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 19:55
Η Κρήτη ετοιμάζεται τα επόμενα δύο με τρία χρόνια να βρεθεί στο επίκεντρο της ενεργειακής γεωπολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς το νησί μας θα γίνει κόμβος ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Τα οφέλη θα είναι πολλά καθώς εκτός από τους υδρογονάνθρακες, η ηλεκτρική διασύνδεση και με την υπόλοιπη Ελλάδα θα αλαφρύνει το μεγάλο κόστος της παραγωγής ενέργειας στο νησί μας που επιβαρύνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

hlektrikh-diasyndesh-krhths.jpg

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που ήδη αρχίζει να υλοποιείται 

καθώς πάνω από το 82% της ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το 2017 παρήχθη από μονάδες που λειτουργούν με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των καταναλωτών από το υψηλό κόστος παραγωγής και του περιβάλλοντος από τους ρύπους. Η εικόνα για τις Κυκλάδες θα αρχίσει να αλλάζει από εφέτος καθώς αύριο Δευτέρα αναμένεται να εγκαινιαστεί επίσημα η πρώτη φάση της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο.Στην τελετή των εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο θα παραβρεθούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καθώς και οι διοικήσεις της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρώτη φάση που εγκαινιάζεται περιλαμβάνει τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο, έργο κόστους 245 εκατ. ευρώ, το οποίο μειώνει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών κατά 80 εκατ. ευρώ το χρόνο. 

Πως θα μειωθούν οι λογαριασμοί των Κρητικών
Το (2020) προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη, «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου - Χανίων και θα ακολουθήσει η δεύτερη (Ηράκλειο - Αττική), που εξετάζεται σε συνδυασμό με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο (EuroAsia Interconnector), ενώ στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται οι διασυνδέσεις νησιών του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, Δωδεκανήσων κλπ.

dei-logariasmos.jpg

Η μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης της Κρήτη και των άλλων  νησιών οδηγεί σε βάθος χρόνου σε μείωση των επιβαρύνσεων που πληρώνουν οι Κρητικοί και οι υπόλοιποι καταναλωτές για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που κυμαίνεται στο επίπεδο των 600 - 800 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ, οι χρεώσεις ΥΚΩ που ισχύουν τώρα έχουν ενσωματώσει τα οφέλη τόσο από την εισφορά του κρατικού προϋπολογισμού στην κάλυψη του ελλείμματος παρελθόντων ετών, που καταβλήθηκε εφέτος, όσο και από τις διασυνδέσεις νησιών που πρόκειται να τεθούν άμεσα σε λειτουργία. Οι επόμενες μειώσεις που θα προκύψουν από τον επόμενο κύκλο διασυνδέσεων αναμένονται σε ορίζοντα τετραετίας.


 bf38b0fdffba4498fed160b6efb2b660_xl.jpg

Η τελική απόφαση για το ύψος των χρεώσεων σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση του Διαχειριστή προς τη ΡΑΕ το Σεπτέμβριο κάθε έτους με εκτίμηση για την πορεία του λογαριασμού την επόμενη διετία, ενώ θα ακολουθεί εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο που θα λαμβάνει την τελική απόφαση με στόχο ο λογαριασμός να είναι ισοσκελισμένος και να υπάρχει απόθεμα ασφαλείας.
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 19:46
Στο μεγάλο ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Football League Παναχαϊκή και Άρης ήρθαν ισόπαλοι 1-1. 
Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 43' μετά από ωραία ομαδική προσπάθεια με τον Ελευθεριάδη. Δύο λεπτά πριν τη λήξη, ο Ντούνης εκτέλεσε έξυπνα το φάουλ, ο Βρονταράς έκανε κακή εκτίμηση της πορείας της μπάλας και ο Άρης ισοφάρισε 1-1. 


Αυτό το αποτέλεσμα έφερε τους κίτρινους ξανά στην κορυφή με 54 βαθμούς, όσους έχει και ο ΟΦΗ, ενώ από την άλλη η Παναχαϊκή έμεινε στους 47 και στο -7 από την δυάδα που οδηγεί στην άνοδο στη Σούπερ Λίγκ.

Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις, η Δόξα Δράμας η κέρδισε με 1-0 εκτός έδρας τον Εργοτέλη, νίκη ο Απόλλων Λάρισας, τρία στα τρία για τον Απόλλωνα Πόντου, νίκη και για τον Καραϊσκάκη, επιστροφή στις νίκες για τα Τρίκαλα.

Αναλυτικά:
Σάββατο 17 Μαρτίου

Καλλιθέα - ΟΦΗ 1-3 (2' Συριόπουλος - 8' Μάνος, 43', 83' Ντίνας)

Κυριακή 18 Μαρτίου

Παναχαϊκή - Άρης 1-1 (43' Ελευθεριάδης / 88' Ντάσιος)
Εργοτέλης - Δόξα Δράμας 0-1 (55' Μαρκόπουλος)
Καραϊσκάκης Άρτας - Πανσερραϊκός 3-0 (34', 68' Λουκίνας, 73' Μακρής)
Απόλλων Λάρισας - Αναγέννηση Καρδίτσας 4-1 (20', 93' Τσιλούλης, 32' Κανούλας, 43' Σουλίδης / 86' Κορέλας)
Τρίκαλα - Παναιγιάλειος 1-0 (31' Γιαννιτσάνης)
Απόλλων Πόντου - Αιγινιακός 2-0 (5' Μπρίτο, 53' Χασομέρης)
Βέροια - ΑΟΧ Κισαμικός 0-3 α.α.
Αχαρναϊκός - Σπάρτη 0-3 α.α.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  1. ΟΦΗ 54
  2. Άρης 54
...............................................
  3. Παναχαϊκή 47
  4. Δόξα Δράμας 40
  5. Απόλλων Λάρισας 37
  6. ΑΟΧ Κισαμικός 37
  7. Απόλλων Πόντου 37
  8. ΑΕ Καραϊσκάκης 36
  9. Τρίκαλα 34
10. Σπάρτη 29
11. Αιγινιακός 23
12. Εργοτέλης 23
...............................................
13. Αναγέννηση Καρδίτσας 22
14. Παναιγιάλειος 20
15. Πανσερραϊκός 19
16. Καλλιθέα 15
17. Βέροια 5
18. Αχαρναϊκός -51
* Βέροια και Αχαρναϊκός έχουν αποσυρθεί από το πρωτάθλημα.

Η επόμενη αγωνιστική (23η)
Σάββατο 24 Μαρτίου
ΑΟΧ Κισαμικός - Άρης (15:00 ΕΡΤ3, Γήπεδο Περιβολίων)
Αν. Καρδίτσας - Καραϊσκάκης Άρτας (15:00, Δημ. Στάδιο Καρδίτσας)
Παναιγιάλειος - Καλλιθέα (15:00, Δημ. Στάδιο Αιγίου)
Αιγινιακός - Απόλλων Λάρισας (15:00, «Γ. Παραλυκίδης»)
Απόλλων Πόντου - Τρίκαλα (15:00, Γήπεδο Καλαμαριάς)
ΟΦΗ - Εργοτέλης (17:00, «Θ. Βαρδινογιάννης»)
Σπάρτη - Βέροια Δ.Δ.
Πανσερραϊκός - Αχαρναϊκός Δ.Δ.

Κυριακή 25 Μαρτίου

Δόξα Δράμας - Παναχαϊκή (15:00 ΕΡΤ3, Γήπεδο Δόξας)
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 19:42
Ο Ηρόδοτος επικράτησε με 0-1 του ΠΟΑ στο Ατσαλένιο και κατέκτησε και μαθηματικά τον τίτλο στον 8ο όμιλο της Γ' εθνικής. 
Η ομάδα του Μανώλη Παπαματθαιάκη άνοιξε το σκορ με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου στο 49′ με πλασέ του Μωραϊτη.
Η ΑΕ Μυλοποτάμου αν και προηγήθηκε με τον Κιάσσο στην Κηφισιά γνώρισε την ήττα με 2-1 με γκολ του Καϊμακαμούδη στο 88′, ενώ η Παλαιόχωρα ηττήθηκε στην έδρα της από τον Ηλυσιακό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα σε όλους τους ομίλους:
1ος όμιλος – 21η αγωνιστική

ΑΕ Διδυμοτείχου-Αετός Ορφανού 1-0 
Απόλλων Παραλιμνίου-Άρης Αβάτου 0-1 
Νέστος Χρυσούπολης-Δόξα Προσκυνητών 1-1 
Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου-Μέγας Αλέξανδρος Ξηροποτάμου 3-2 
Μέγας Αλέξανδρος Καρπερής-Ελπίς Σκουτάρεως 1-1 
Καβάλα-Ορφέας Ξάνθης 2-2 

2ος όμιλος – 28η αγωνιστική

Πιερικός-Άρης Παλαιοχωρίου 0-3 
Ηρακλής-ΑΠΕ Λαγκαδά 3-0 
Καμπανιακός-Φίλιππος Αλεξάνδρειας 3-1 
Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων-Κιλκισιακός 0-3 
Νάουσα-Εδεσσαϊκός 0-0 
Αγροτικός Αστέρας-ΑΟ Καρδίας 2-1 
Μακεδονικός-ΑΕ Καρίτσας 1-0 
Ρεπό: Αλμωπός Αριδαίας

3ος όμιλος – 24η αγωνιστική

Ερμής Αμυνταίου-ΑΕΠ Καραγιαννίων 4-1 
Νέος Αμφίλοχος-Σκουφάς Κομποτίου 2-0 
Θεσπρωτός-Αστέρας Παραποτάμου 3-0 
ΑΕ Λευκίμμης-Εθνικός Φιλιππιάδας 1-0
Δόξα Κρανούλας-Πανλευκάδιος 2-0 
Καστοριά-Μακεδονικός Φούφα 0-3 α.α
Ρεπό: Τηλυκράτης Λευκάδας

4ος όμιλος – 24η αγωνιστική

Ολυμπιακός Βόλου-Οπούντιος Μαρτίνου 6-0 
Ρήγας Φεραίος-ΑΟ Σελλάνων 1-0 
Αστέρας Ιτέας-Αχιλλέας Φαρσάλων 3-2 
ΝΠΣ Βόλος-ΓΣ Αλμυρού 2-2 
Διγενής Νεοχωρίου-Θήβα 1-0 
ΑΠΟΚ Βελούχι-Νίκη Βόλου 0-5 
Ρεπό: Αμβρυσσέας Διστόμου

5ος όμιλος – 20η αγωνιστική

Παλληξουριακός-Τσικλητήρας Πύλου 2-0 
Αχαϊκή-Πανηλειακός 0-1 
Ζάκυνθος-Παναρκαδικός 2-1 
Λεωνίδιο-ΠΑΟ Βάρδας 0-2 
Καλαμάτα-Διαγόρας Βραχνέικων 2-2 
Αστέρας Αμαλιάδας-Αστέρας Βλαχιώτη 0-0 

6ος όμιλος – 20η αγωνιστική

ΑΟ Λουτράκι-Προοδευτική 1-2 
Ρόδος-ΑΟ Ζευγολατιού 4-0 
Κερατσίνι-Ιωνικός 2-1 
Ασπρόπυργος-Διαγόρας 1-0 
Πέλοπας Κιάτου-Εθνικός 0-2 
Ρεπό: Ιάλυσος

7ος όμιλος – 20η αγωνιστική

Χαλκίδα-Αήττητος Σπάτων 2-0 
Τριγλία Ραφήνας-Ερμής Κιβερίου 1-0 
Αιολικός-Διαγόρας Αγίας Παρασκευής 1-1 
Ταμυναϊκός-Θύελλα Ραφήνας 0-2 
Παναργειακός-Πανθηραϊκός 0-0 
Ρεπό: Ερμιονίδα

8ος όμιλος – 20η αγωνιστική

Ατσαλένιος-Ηρόδοτος 0-1 
Κηφισιά-ΑΕ Μυλοποτάμου 2-1 
Αιγάλεω-ΟΦ Ιεράπετρας 0-0 
ΑΟ Παλαιόχωρας-Ηλυσιακός 0-2 
Ερμής Ζωνιανών-Άγιος Ιερόθεος 1-3 
Ρεπό: Φωστήρας
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 18:47
Αφότου φτιάξουμε ένα φλιτζάνι τσάι χρησιμοποιώντας τα κλασικά φακελάκια διήθησης στο ζεστό νερό, οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να τα πετάμε στα σκουπίδια.
Λάθος! Αυτά τα φακελάκια από τσάι έχουν ακόμα πολλά να μας προσφέρουν.

Δείτε μερικές από αυτές τις μοναδικές τους εφαρμογές:

1. Αφαιρέστε την δυσοσμία από τα παπούτσια σας, απλά βάζοντας ένα χρησιμοποιημένο σακουλάκι τσαγιού μέσα σε αυτά. Φροντίστε μόνο να έχει στραγγίξει καλά και να είναι απλά νωπό.

2. Τα φακελάκια από το τσάι που φτιάξατε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κρύες κομπρέσες. Αμέσως μετά το τσάι, κρατήστε τα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και βάλτε τα ως κομπρέσα/επίθεμα σε όποιο σημείο του δέρματός σας έχετε προβλήματα, ερεθισμούς, ακόμα και μελανιές. Είναι επίσης αποτελεσματικό κόλπο για τσιμπήματα, μικροεκδορές και φλεγμονή.

3. Τα παλιά, χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης απέναντι σε έντομα, ζωύφια και τρωκτικά. Τοποθετήστε τα φακελάκια σε σημεία που γνωρίζετε ήδη ότι υπάρχουν τέτοια ζωύφια και θα δείτε ότι οι... εμφανίσεις τους θα μειωθούν αισθητά.

4. Τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού απορροφούν δυσάρεστες οσμές. Μπορείτε να τα βάλετε μέσα σε ανοιχτά σακουλάκια στο ψυγείο σας, για να ξεφορτωθείτε τυχόν δυσοσμία.

5. Μπορείτε να ρίξετε μερικά από αυτά τα σακουλάκια μέσα στο νερό στο οποίο έχετε αφήσει τα πιάτα να μουλιάσουν προτού τα πλύνετε. Θα δείτε ότι θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρέσετε τα κολλημένα λίπη.

6. Βάλτε τα χρησιμοποιημένα φακελάκια στο ψυγείο για 15 λεπτά και στη συνέχεια εφαρμόστε τα σαν κομπρέσες στα μάτια σας, για να αναζωογονήσετε το ευαίσθητο δέρμα της περιοχής και να απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους και την όψη κόπωσης.

http://www.businessinsider.com
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 18:30

Κόντρα στους θυελλώδεις ανέμους και τα μανιασμένα κύματα ο καπετάνιος του Blue Star Delos καταφέρνει να δέσει με ασφάλεια στην Τήνο. Χρειάστηκαν τρεις προσπάθειες για να τα καταφέρει.

Τα κύματα φτάνουν μέχρι τα αυτοκίνητα που περιμένουν να μπουν στο καράβι. Οι σωστοί χειρισμοί του καπετάνιου και η συντονισμένη προσπάθεια πληρώματος και λιμενεργατών είχαν ως αποτέλεσμα το πλοίο να δέσει τελικά στο λιμάνι της Τήνου.
Το συγκεκριμένο πλοίο εκτελεί το τελευταίο του δρομολόγιο καθώς απο Δευτέρα, επιστρέφει το Blue Star Paros.

Δείτε πώς το «Blue Star Delos» επιχειρεί να προσεγγίσει το λιμάνι.Πηγή: cyclades24
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 18:04
Με τον πιο τραγικό επίλογο κλείνει μία ακόμα υπόθεση εξαφάνισης στην Κρήτη. Μετά την Κατερίνα Γοργογιάννη η οποία βρέθηκε νεκρή στο πάρκο Νεολαίας στο κέντρο του Ηρακλείου, οι Αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με ένα ακόμη πτώμα που ανήκει σε γυναίκα για την οποία είχε δηλωθεί εξαφάνιση. 

Πρόκειται για το πτώμα που εντοπίστηκε σήμερα από κυνηγό σε αγροτική τοποθεσία κοντά στην περιοχή Πιλαλήματα Σητείας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πτώμα που ανήκει σε ηλικιωμένη γυναίκα, βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη και διαμελισμένο με τις Αρχές να πιστεύουν ότι το άψυχο σώμα, το κατασπάραξαν τα ζώα όλο αυτό το διάστημα.

Μάλιστα το κεφάλι της άτυχης γυναίκας βρέθηκε λίγα μέτρα μακριά...Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν, πρόκειται για το πτώμα της Ειρήνης Ρουσάκη τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί από την περιοχή στις 23 Ιανουαρίου.
Αστυνομική πηγή ανέφερε στο ekriti.gr ότι συγγενικό της πρόσωπο αναγνώρισε τα ρούχα της άτυχης 83χρονης ενώ στο πτώμα βρέθηκε και ένας βηματοδότης, κάτι που επίσης φορούσε η ηλικιωμένη που είχε εξαφανιστεί.


Ρουσακη

(Η 83χρονη Ειρήνη Ρουσάκη)

Οι Αρχές, παρά το γεγονός ότι συγγενικό πρόσωπο αναγνώρισε τα ρούχα και τον βηματοδότη που βρέθηκαν στο πτώμα, θα περιμένουν και την ταυτοποίηση του DNA και τα αποτελέσματα της νεκροψίας - νεκροτομής που διενεργείται στο ΠΑΓΝΗ όπου μεταφέρθηκε η σορός.
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 17:53
Μεγάλη κρίνεται η συμμετοχή του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας στη λειτουργία του τετραψήφιου αριθμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 1540, κατά την τελευταία τριετία, καθώς έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1 εκατομμύριο απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν υποβληθεί, μέσω του εν λόγω αριθμού, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τα συνηθέστερα ερωτήματα αφορούν τις ψηφιακές υπηρεσίες του υπουργείου, όπως είναι η εγγραφή στο μητρώο αγροτών, η δήλωση συγκομιδής αμπελιών κ.α. Πολλές απαντήσεις δίνονται, επίσης, για θέματα αποζημιώσεων, πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης κ.α.

Έτσι, κρίνεται ως εντυπωσιακός ο αριθμός των αγροτών οι οποίοι αξιοποιούν τη δυνατότητα γρήγορης και έγκυρης ενημέρωσης που παρέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του τηλεφωνικού κέντρου με τον τετραψήφιο αριθμό 1540.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα: 
Από το Μάρτιο του 2012, το 1540 έχει δεχτεί περισσότερα από 1.500.000 τηλεφωνήματα, εκ των οποίων το 1.000.000 τα τελευταία τρία χρόνια που το ΥΠΑΑΤ επιδόθηκε σε συστηματική προσπάθεια για να γίνει ευρέως γνωστή η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου.

Τα θέματα για τα οποία οι αγρότες και οι επιχειρήσεις έχουν πάρει απαντήσεις είναι πάρα πολλά. Τα συνηθέστερα ερωτήματά τους αφορούν στις ψηφιακές υπηρεσίες του υπουργείου, όπως είναι η εγγραφή στο μητρώο αγροτών, η δήλωση συγκομιδής αμπελιών κ.ά. Πολλές απαντήσεις δίνονται, επίσης, για θέματα αποζημιώσεων, πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης κ.ά.

Τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε πανελλαδική έρευνα για την ικανοποίηση των πολιτών από την εν λόγω υπηρεσία. Πήραν μέρος 1.160 συναλλασσόμενοι και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά: Το 83% των συναλλασσόμενων δηλώνει ικανοποιημένο ή πολύ ικανοποιημένο από την εξυπηρέτηση που του δόθηκε.

Η πληρότητα των απαντήσεων βαθμολογήθηκε με 8,5 στα 10 και η ευγένεια των εκπροσώπων του υπουργείου με 9,3 στα 10.
Το 90% των πολιτών θεωρεί θετικό γεγονός την ύπαρξη αυτού του κέντρου, ενώ το 72% θεωρεί ότι θα κάνει χρήση του κέντρου και στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες μπορούν να απευθύνονται στο 1540, και ή να παίρνουν αυτόματα πληροφορίες 24 ώρες το 24ωρο ή να συνομιλούν με εκπαιδευμένους εκπροσώπους του υπουργείου, που είναι διαθέσιμοι 9 ώρες την ημέρα.

Οι δυνατότητες του τηλεφωνικού κέντρου εξοικονομούν για τους αγρότες πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Οι απαντήσεις δίνονται είτε επιτόπου, είτε, κατά μέσο όρο, μέσα στην επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Για το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρχει αύξηση της ζήτησης κατά 20%, κυρίως διότι έχουν αυξηθεί και οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται στους αγρότες και στις επιχειρήσεις.

Πληροφορίες και καταγγελίες 24 ώρες το 24ώρο
Το 1540 βρίσκεται στη διάθεση όμως κάθε πολίτη. Εκτός δηλαδή από τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, μπορεί να επικοινωνεί με το νούμερο αυτό ο έμπορος γεωργικών εφοδίων και προϊόντων, ο κτηνίατρος, ο γεωπόνος ή ο ψαράς.

Ο τηλεφωνικός αριθμός “1540” αποτελεί σύστημα αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης όλο το 24ωρο ή με τη μεσολάβηση εκπροσώπου από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες “1540” υπηρεσίες είναι: 
-Ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του δικαιούχου με ΑΦΜ και τα 4 τελευταία ψηφία της αστυνομικής ταυτότητας) 

-Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος. 

-Ενημέρωση για: τις τελευταίες πληρωμές αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, τις κρατικές ενισχύσεις ΠΣΕΑ, το στάδιο που βρίσκονται οι δηλώσεις ζημίας, τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές (απαιτείται ταυτοποίηση του δικαιούχου με ΑΦΜ). 

- Ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

ΠΗΓΗ: http://www.neakriti.gr/?Page=home
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 13:59
Προβλήματα και στην υγεία φέρνουν, όπως φαίνεται, οι θυελλώδεις νοτιάδες που πνέουν στο νησί τις τελευταίες ώρες, με το ΕΚΑΒ να τρέχει και να μην φτάνει.
Σήμερα και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες, το ΕΚΑΒ έχει παραλάβει περισσότερα από 10 άτομα με δύσπνοια εξαιτίας των νοτιάδων και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας ενώ από την καταγραφή των περιστατικών δεν λείπουν ούτε τα καρδιολογικά.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες, το ΕΚΑΒ παρέλαβε και τρεις εμφραγματίες ηλικίας από 45 έως 49 ετών!
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 13:00
Για κλοπή συνελήφθη ένας 51χρονος στα μέσα της εβδομάδας στο Αγρίνιο, ο οποίος μάζεψε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ στα γραφεία της ΔΕΗ, χωρίς να το επιστρέψει στην κάτοχο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του agriniopress.gr, 59χρονη που είχε πάει το  πρωί της Τρίτης στα γραφεία της ΔΕΗ στο Αγρίνιο, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, διαπίστωσε πως έχασε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ.
Ειδοποίησε την Αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας του Αγρινίου, που βλέποντας εικόνες από το κλειστό κύκλωμα καμερών που υπάρχει  στο κτίριο διαπίστωσαν πως ένας άνδρας 51 ετών βρήκε το χαρτονόμισμα στο πάτωμα, το πήρε και αφού το έβαλε στην τσέπη του, έφυγε. Φέρεται μάλιστα ο άνδρας να είδε το χαρτονόμισμα να πέφτει, δεν θέλησε όμως να ενημερώσει τη γυναίκα και να της το επιστρέψει.
Τα στοιχεία του 51χρονου ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθη λίγο αργότερα για να δικαστεί στη συνέχεια στο Αυτόφωρο για κλοπή.
Σε βάρος του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, κατά της οποίας άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Συνελήφθη, χθες το πρωί, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, ένας 51χρονος ημεδαπός, διότι βρισκόμενος σε υποκατάστημα Δημόσιας Επιχείρησης στην ουρά ταμείων, στο Αγρίνιο αφαίρεσε ένα χαρτονόμισμα των εκατό ευρώ, το οποίο έπεσε από την τσέπη 59χρονης ημεδαπής, η οποία επίσης ανέμενε στην ουρά των ταμείων.

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 12:25
Ούτε ιερό, ούτε όσιο δεν έχουν οι απατεώνες που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την πίστη των πολιτών για να βγάλουν χρήματα.
Ένα νέο περιστατικό απατεώνων που βγαίνουν στους… δρόμους και κάνουν δήθεν έρανο στο όνομα της εκκλησίας καταγράφηκε στα Χανιά.
Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της Ένωσης Φρεδιανών «Η Παναγία των δύο βράχων» μία γυναίκα τις τελευταίες ώρες τριγυρνά στην περιοχή της επαρχίας Αποκορώνου και κάνει έρανο με την δικαιολογία ότι θα διατεθούν για εργασίες στο καμπαναριό του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Φρε.
Όπως αναφέρεται δεν γίνεται κανένας έρανος γι’ αυτό και η παραπάνω κίνηση της γυναίκας είναι απάτη.Μάλιστα, τα μέλη της Ένωσης καλούν τους πιστούς να ειδοποιήσουν την αστυνομία σε περίπτωση που τους πλησιάσει η συγκεκριμένη γυναίκα.


fre

ΠΗΓΗ: cretapost.gr 
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 12:19
Συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα έδωσε ο Αντώνης Καφετζόπουλος και ανάμεσα στα όσα ρωτήθηκε, κλήθηκε να σχολιάσει τις αμοιβές των μεγάλων ηθοποιών. 

-Υπάρχει η εικόνα ότι οι πρωταγωνιστές που κάνατε τηλεόραση κρατήσατε λεφτά.
-Αχ, αυτή η εικόνα. Πήρα κάποια καλά χρήματα, αλλά αυτά, όπως ξέρεις, όταν έχεις οικογένεια «φεύγουν», «πετάνε». Ποιος ηθοποιός έκανε περιουσία; Ακόμα και η Αλίκη Βουγιουκλάκη με την αληθινά τεράστια καριέρα έμεινε στο τέλος με ένα σπίτι στη Στησιχόρου και ένα εξοχικό στον Θεολόγο. Εξανεμίζονται τα λεφτά. Φεύγουν σε υποχρεώσεις χωρίς να το καταλάβεις.
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 11:52
Η Άνοιξη ήρθε, η μέρα μεγαλώνει και η ώρα αναμένεται να αλλάξει πολύ σύντομα. Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου.
Στις 03:00, λοιπόν, τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου, θα γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά (δηλαδή η ώρα θα δείχνει 04:00).
Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας;
Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.
Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Πότε εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 όμως, και συγκεκριμένα μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε από το 1975.
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 11:49
Μπροστά σε ένα πολύ μακάβριο και σκληρό θέαμα, βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ένας κυνηγός στα Πιλαλήματα της Σητείας  όταν εντόπισε ένα πτώμα γύρω στις 8 το πρωί.
Αυτό που είδε σε σημείο 500 μέτρα μακριά από το δρόμο Πιλαλήματα προς Καλό Νερό, ήταν το πτώμα μιας γυναίκας σε προχωρημένη αποσύνθεση, χωρίς χέρια, και με το κεφάλι 15 μέτρα μακριά από το σώμα.
Το πτώμα δεν μπορεί να αναγνωριστεί αυτή τη στιγμή, όμως η πιθανότητα να πρόκειται ηλικιωμένη που εξαφανίστηκε από την περιοχή πριν από δύο περίπου μήνες είναι μεγάλη.
Η κατάσταση που βρέθηκε το πτώμα επίσης είναι αντικείμενο έρευνας με πιθανότερο σενάριο να οφείλεται σε ζώα που το διαμέλισαν, χωρίς πάντως κανείς να μπορεί να αποκλείσει κάποια εγκληματική ενέργεια.
Αστυνομικοί της σήμανσης έχουν αποκλείσει αυτή την ώρα το σημείο συλλέγοντας στοιχεία.

Πηγή: radiolasithi
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 11:27
Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί έξαρση πυρκαγιών που έχουν προκληθεί από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (κλαδιών ελαιοδέντρων κτλ.) και λόγω του ότι σε ολόκληρο τον Νομό πνέουν ισχυροί άνεμοι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην κάνουν χρήση φωτιάς για αγροτικές εργασίες, τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες ή/και δυνατό άνεμο, χωρίς να ενημερώνονται πριν από το δελτίο καιρού, προς αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επίσης τονίζεται ότι οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε μετά από κάθε αγροτική εργασία να απλώνουν, να διαβρέχουν και να καλύπτουν (με δική τους ευθύνη), επαρκώς την τέφρα / στάχτη που απομένει, ώστε να σβήνει τελείως, για να αποφεύγεται το φαινόμενο επανέναρξης της φωτιάς λόγω ανέμων. 


Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό από πρόθεση ή αμέλεια, προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις για τους εμπρηστές, όπως διακοπή της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτόφωρη διαδικασία, ποινή φυλάκισης, χρηματική ποινή, κήρυξη καμένης περιοχής ως αναδασωτέας και απαγόρευση βόσκησης, καθώς και διοικητικά πρόστιμα.
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 11:24
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «exoikonomisi.ypen.gr», μπορούν από αύριο σταδικαά να υποβάλουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ». Μετά από σοβαρά προβλήματα, καθυστερήσεις και την κατάρρευση της πλατφόρμας λόγω υπερφόρτωσης η διαδικασία υποβολής θα ανοίξει τμηματικά σε διάστημα τριών εβδομάδων. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιείται τμηματικά ως εξής:

*Δευτέρα 19 Μαρτίου: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα.

*Δευτέρα 26 Μαρτίου: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη

*Δευτέρα 2 Απριλίου: Αττική, Νότιο Αιγαίο.
Σε όλες τις περιπτώσεις η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίγει από τις 08:00.

Το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις έως 70 %, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα (αλλά όχι η υποχρέωση) λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό επιδότησης ξεκινάει από 60% για χαμηλά εισοδήματα και συγκεκριμένα έως 10.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 20.000 ευρώ οικογενειακό (προσαυξημένο κατά 5% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο) και κλιμακώνεται μειούμενο έως 25% για ατομικό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και οικογενειακό 45.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 5% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο).
Για εισοδήματα από 35.000 έως 40.000 (ατομικό) ή 45.000 έως 50.000 οικογενειακό, το πρόγραμμα δεν προβλέπει επιχορήγηση, αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου ποσού και επιδότηση επιτοκίου. 


Το πρόγραμμα συνδυάζει επιδότηση και δυνατότητα δανεισμού με επιδότηση επιτοκίου, μέσω του οποίου καλύπτεται το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων.

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή. Επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι οι εξής:

*Αντικατάσταση κουφωμάτων.

*Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.

*Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

*Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 11:06

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στους λογιστές το νέο έντυπο Ε3, το οποίο είναι άκρως απαιτητικό και καλούνται να συμπληρώσουν πάνω από 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες. Για μία ακόμη φορά, η Πολιτεία προχωρεί σε αλλαγές, χωρίς ενημέρωση, κάτι που φτάνει στα όριά τους επαγγελματίες και λογιστές.

Μεταξύ των αλλαγών που περιέχει το νέο εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης 2018 είναι η αποκάλυψη των μετόχων των Ανωνύμων Εταιρειών που είναι μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, αλλά και η πλήρης καταγραφή των στοιχείων των επαγγελματικών λογαριασμών, των POS και των ιστοσελίδων που έχουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Στο νέο έντυπο έχουν προστεθεί πίνακες, όπου αναλύονται οικονομικές πληροφορίες της επιχείρησης, όπως αγορές, πωλήσεις, έξοδα κ.λπ., με στόχο την αποκάλυψη «μαϊμού» δαπανών που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα.

Πριν ακόμα ανοίξει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων του 2018 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Το έντυπο Ε3 «Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα» συνυποβάλλεται με τις εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις με τα έντυπα «Ε1» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων) και «Ν» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας ή σε χειρόγραφη μορφή στη ΔΟΥ κατά περίπτωση.

2. Στις περιπτώσεις συζύγων και φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται για καθένα από τους συζύγους/μέλη συμφώνου συμβίωσης όπου αυτό απαιτείται από τα επιμέρους εισοδήματά τους.

3. Σε περίπτωση διακοπής εργασιών και έναρξης εντός του ίδιου φορολογικού έτους, υποβάλλεται μία κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα για όλο το φορολογικό έτος.

4. Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη, καθόσον η επιφύλαξη αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή Ν, κατά περίπτωση).

5. Η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα υποβάλλεται μία φορά για το σύνολο της επιχείρησης ανεξαρτήτως αριθμού υποκαταστημάτων και κλάδων.

6. Οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στην κατάσταση της επιχείρησης μέσα στο φορολογικό έτος δεν μπορεί να δηλωθεί στο έντυπο Ε3 εάν προηγουμένως δεν έχει δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου και Εγγραφής Φορολογουμένων της αρμόδιας ΔΟΥ.

7. Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συνυποβάλλεται από τους αποκτώντες εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις ανάγκες λογιστικού προσδιορισμού του αποτελέσματος, ανεξάρτητα της υποχρέωσης της τήρησης κατάλληλων λογιστικών αρχείων (βιβλία και στοιχεία), σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία.

8. Για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματικές συναλλαγές, ενώ στην περίπτωση που έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, το έντυπο αυτό υποβάλλεται χωρίς να αναγράφονται ποσά.
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 10:57
Οι θυελλώδεις άνεμοι που άρχισαν να πνέουν στην περιοχή της Σούδας περίπου στις 4.00 τα ξημερώματα "σήκωναν πέτρες" και διήρκεσαν με αυτή τη θυελλώδη ένταση τουλάχιστον μέχρι τις 6.30 το πρωί.
Το φαινόμενο βρήκε το πλοίο της γραμμής εν πλω και τους επιβάτες να έχουν δύσκολο πρωινό με πολύ... "κούνημα".

Λόγω των θυελλωδών ανέμων και του μεγάλου κυματισμού, ήταν πάρα πολύ δύσκολο για το πλοίο που ήταν στον κόλπο της Σούδας να προσεγγίσει με ασφάλεια την προβλήτα.
Το πλοίο τελικά με τους χειρισμούς του καπετάνιου, τη συνδρομή των Λιμενικών Αρχών και ρυμουλκού, κατάφερε να "δέσει" με πάνω από μια ώρα καθυστέρηση.
Συγκεκριμένα το πλοίο της γραμμής καταπλέει συνήθως στις 5.45, σήμερα όμως μετά από μάχη με τους θυελλώδεις ανέμους μπόρεσε να δέσει κάβους στις 7.00 το πρωί.

ΠΗΓΗ: flashnews.gr
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 10:53
Δούλευε πολύ σκληρά για πολλά χρόνια προκειμένου να καταφέρει να μαζέψει τα χρήματα που πάντα ονειρευόταν. Λίγο πριν πεθάνει ζήτησε από τη γυναίκα και σύντροφο όλης του της ζωής να του κάνει μία χάρη…

Ποια ήταν αυτή; Ο ηλικιωμένος απαίτησε να θαφτεί στο χώμα μαζί με ολόκληρη την περιουσία. Ήταν χρήματα που είχε μοχθήσει πολύ για να τα βγάλει, και τα ήθελε δίπλα του ακόμα και μετά τον θάνατό του. Η γυναίκα του δεν ήθελε να του χαλάσει το χατίρι, από την άλλη μεριά όμως ήξερε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ κρίμα…

«Ήταν τσιγκούνης όλη του τη ζωή. Αγαπούσε τα λεφτά και τα φύλαγε σαν τα μάτια του! Όταν μου είπε ότι η τελευταία του επιθυμία ήταν να θαφτεί μαζί με τόσα χρήματα, δεν ήξερα τι να απαντήσω. Από την μία σκεφτόμουν ότι θα έκανα ό,τι μου ζητούσε ο άνθρωπος μου εκείνες τις δύσκολες ώρες, από την άλλη όμως σκεφτόμουν τα λεφτά!», δηλώνει η σύζυγος του ηλικιωμένου.

Τι τελικά έκανε η γιαγιά όταν έφτασε αυτή η δύσκολη στιγμή και έχασε τον αγαπημένο της σύζυγο; Σύμφωνα με το shareably.net, όταν έφτασε η στιγμή να τον θάψουν, φώναξε: «Περιμένετε!», και έβγαλε ένα κουτί και το έδωσε στους ανθρώπους για να το θάψουν δίπλα του.
Όλοι νόμιζαν ότι εκεί θα έκρυψε τα λεφτά η σύζυγος του ηλικιωμένου, η αλήθεια όμως ήταν άλλη… 
«Ελπίζω να μην είσαι τόσο χαζή και να έβαλες εκεί όλα τα χρήματα!», είπε η κόρη της και η ηλικιωμένη απάντησε: «Είμαι καλή χριστιανή και έκανα ό,τι μου ζήτησε ο άνδρας μου».
Και μόλις συμπλήρωσε τη φράση της, έμειναν όλοι άναυδοι! «Συγκέντρωσα όλα τα λεφτά, τα έβαλα στον λογαριασμό του και του άφησα στο κουτί μια επιταγή…», κατέληξε η γιαγιά.

Δείτε το βίντεο:Πηγή βίντεο: Shocking Story TODAY
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 10:42
Το δρόμο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να ενοικιάσουν τις κατοικίες τους μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων όπως το Airbnb, ή μέσω ιδιωτικών μισθωτηρίων συμβολαίων χωρίς την ανάγκη έκδοσης ειδικού σήματος από τον ΕΟΤ, έχει ανοίξει το τρίτο μνημόνιο.

Συνέπεια αυτού είναι η εκτίναξη της απήχησης του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δηλαδή της φιλοξενίας επισκεπτών σε επιπλωμένα διαμερίσματα, αξιοποιώντας σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τύπου Airbnb, η οποία μάλιστα εξελίσσεται σε δύναμη διαφοροποίησης όχι μόνον της αγοράς κατοικίας, αλλά ακόμα και του επιχειρείν στον κλάδο του real estate.

Η διετία 2016-2017 σηματοδότησε τη ραγδαία εξάπλωση της ενοικίασης επιπλωμένων κατοικιών και διαμερισμάτων σε επισκέπτες, με αποτέλεσμα σήμερα ο ετήσιος τζίρος του κλάδου να υπολογίζεται σε 860 εκατ. ευρώ, με βάση τα έσοδα από τις δαπάνες διαμονής, με το σύνολο να ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα έξοδα των επισκεπτών.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που έχουν καταχωριστεί προς εκμίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών ανέρχεται σε 42.155 πανελλαδικά.
Επιπλέον 21.716 ακίνητα εκμισθώνονται ως τουριστικά καταλύματα (διαθέτουν δηλαδή το σχετικό σήμα του ΕΟΤ), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κατοικιών και διαμερισμάτων που προορίζονται για εκμετάλλευση σε 63.871 σε όλη τη χώρα.

Πώς ξεκίνησε αυτή η “μόδα”;
Η “μόδα” των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Ιλίσια, Μετς), έχει επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα. Ο νέος αυτός τρόπος ενοικίασης έχει κάνει την εμφάνισή του όλο και πιο πολύ τελευταία σε παραθεριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη (ιδιαίτερα σε Χανιά και Ηράκλειο), η Μύκονος, η Ζάκυνθος, το Πόρτο Χέλι, οι Σπέτσες, η Επίδαυρος, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Πάρος, το Γαλαξίδι και η Αράχωβα, ενώ επεκτείνεται και εκτός Ελλάδας, αρχής γενομένης από την Κύπρο.

Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που νοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500-600 ευρώ το μήνα.
Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν έναν χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500 - πράγμα που δείχνει το πόσο όλο και πιο πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων ακολουθούν αυτή την τακτική.

Δημιουργεί προβλήματα
Στην Κρήτη, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου “Η Φιλοξενία”, κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης, αυτού του τύπου τα ενοικιαζόμενα, αν και δεν έχουν επίσημα καταγραφεί, είναι χιλιάδες.
Όμως η όλη αυτή μεθοδολογία εκμίσθωσης ακινήτου έχει δημιουργήσει προβλήματα και στο χώρο της ενοικίασης, στο χώρο του τουρισμού και στην οικονομία της χώρας. Κι αυτό γιατί, πρώτον, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και, δεύτερον, υπάρχουν φαινόμενα φοροδιαφυγής και κερδοσκοπίας όταν κάποιοι επιτήδειοι εισπράττουν ενοίκια ακολουθώντας την ελεύθερη ενοικίαση, χωρίς όμως να τα δηλώνουν στην εφορία.

Από την άλλη, μεγάλο επίσης πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην αναζήτηση ενοικιαζόμενων σπιτιών από φοιτητές, εκπαιδευτικούς κ.λπ., με τους ιδιοκτήτες σπιτιών να επιλέγουν να τα νοικιάζουν σε ξένους επισκέπτες, “φουσκώνοντας” ενδεχομένως το ενοίκιο μέσω Airbnb ή άλλης πλατφόρμας, και όχι σε ντόπιους μέσω της “κλασικής” ενοικίασης.

Χάνονται εκατομμύρια ευρώ
«Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι από φέτος οι διαχειριστές αυτών των καταλυμάτων είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν τα στοιχεία τους και να δηλώνουν τα έσοδά τους, ώστε να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτούς και σε εμάς. Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι το φορολογικό κομμάτι θα συγκρατήσει κάποιους επιτήδειους. Έχουν χαθεί εκατομμύρια ευρώ από τις ελεύθερες μισθώσεις», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.
Όπως προσθέτει ο ίδιος, «οι ελεύθερες μισθώσεις σε τοπικό επίπεδο ξεκίνησαν από τα Χανιά. Όμως τελευταία έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, για αυτό και πολλοί δεν μπορούν εύκολα να βρουν σπίτι να νοικιάσουν ούτε στο Ηράκλειο, ούτε στο Ρέθυμνο. Οι ιδιοκτήτες κρατούν τα σπίτια για να τα νοικιάζουν μέσω Airbnb».

Όπως, μάλιστα, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου ιδιοκτήτες έβγαλαν φοιτητές από σπίτια σε εξεταστική περίοδο επειδή ήθελαν να τα νοικιάσουν σε τουρίστες μέσω Airbnb, πράγμα που, όπως σημείωσε, δεν εμπνέει επαγγελματισμό, δημιουργεί μεγάλο κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα, ανεβάζει τα ενοίκια και οδηγεί στη φοροδιαφυγή.Την ίδια ώρα όμως παρατηρείται και το άλλο...

Οι ενοικιαστές να επινοικιάζουν μέσω Αirbnb το σπίτι που μένουν χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες, τσεπώνοντας οι ίδιοι το ενοίκιο, το οποίο επίσης δε δηλώνουν. Άρα, όπως εύκολα κανείς καταλαβαίνει, το όλο σύστημα οδηγεί σε ένα “ξέφρενο πάρτι” φοροδιαφυγής.
Και αυτό, την ώρα που η ανάπτυξη της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει παράλληλα προσελκύσει και πληθώρα επενδυτών.

Απειλούνται με πρόστιμα
Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, θέλουν στο στόχαστρο της εφορίας να μπαίνουν, πριν καν ξεκινήσει η νέα καλοκαιρινή περίοδος, όσοι ιδιοκτήτες μισθώνουν την περιουσία τους μέσω της διαδικασίας του διαμοιρασμού, των ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Airbnb.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες που κρύβουν εισοδήματα από αυτή τη δραστηριότητα θα υποστούν απηνείς ελέγχους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Εντός του μήνα, μάλιστα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.
Η ΑΑΔΕ λοιπόν προχωρά τώρα στην ηλεκτρονική καταγραφή των ακινήτων και των εισοδημάτων. Συνεπώς, ο διαχειριστής κάθε ακινήτου το οποίο εκμισθώνεται μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης και θέλει να είναι νόμιμος, μόλις ανοίξει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα: 1) εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και 2) υποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή.
Αν δεν τα ακολουθήσει, όπως προαναφέραμε, θα υποστεί μεγάλα πρόστιμα.

ΠΗΓΗ: http://www.neakriti.gr/?Page=home
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 10:39
Έφηβοι με συμπτώματα διπολικής διαταραχής που εκδηλώνονται συχνά με τάσεις αυτοκαταστροφής και πολλές φορές με απόπειρες αυτοκτονίας.
Ο αριθμός τους στην Κρήτη και ειδικότερα στα Χανιά ολοένα και αυξάνεται, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την προσέλευση στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

Παράγοντες κληρονομικοί σε συνδυασμό με το καθημερινό άγχος οδηγούν σύμφωνα με την παιδοψυχίατρο Βασιλική Στυλιανίδου σε διπολική διαταραχή.
Όταν η μανιοκατάθλιψη δεν διαγνωστεί εγκαίρως οι πάσχοντες εκδηλώνονται βίαια. Το 2017 στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων πραγματοποιήθηκαν 4.129 συνεδρίες. 
Σήμερα η διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και ψυχολογική υποστήριξη.

Την ίδια ώρα, αύξηση καταγράφουν και τα περιστατικά διαταραχών στην παιδική ηλικία.
Τα στοιχεία για τη λειτουργία του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Χανίων είναι αποκαλυπτικά για την ψυχική υγεία των Χανιωτών. Το 2017 οι επισκέψεις από χρήστες των υπηρεσιών του τομέα ξεπέρασαν τις 11.000.

Στα Χανιά λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του Ψυχιατρικού Τομέα Κέντρο Ψυχολογικής υποστήριξης ογκολογικών ασθενών. Πρόκειται για το μοναδικό στην Κρήτη και το τρίτο σε επίπεδο χώρας.

ΠΗΓΗ: http://www.neakriti.gr/?Page=home
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 10:32
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυτό το Σαββατοκύριακο σε συνδυασμό με τους κόμβους που φθάνουν και ξεπερνούν τους 30-40, έχουν προκαλέσει προβλήματα στα εναέρια μέσα μεταφοράς, καθιστώντας απαγορευτικά τα δρομολόγια των αεροσκαφών από και προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου Νίκος Καζαντζάκης.

Εκατοντάδες επιβάτες από το βράδυ του Σαββάτου βιώνουν μεγάλη ταλαιπωρία και περιμένουν με υπομονή να μάθουν αν και πότε θα γίνουν τα αεροπορικά δρομολόγια.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τους επικεφαλής του αεροδρομίου Ηρακλείου από το πρωί της Κυριακής δεν έχει έρθει αεροσκάφος του εσωτερικού, γεγονός που σημαίνει ότι επιβάτες έχουν καθηλωθεί σε αεροδρόμια των Αθηνών αλλά και της Θεσσαλονίκης χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό για το πότε θα γίνουν οι πτήσεις καθώς «κουμάντο» φαίνεται να κάνει ο καιρός και μόνο.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο αερολιμένας έχει βρεθεί στο στόχαστρο των θυελλωδών ανέμων.

(φωτογραφία αρχείου)

ΠΗΓΗ: http://www.neakriti.gr/?Page=home

Σάββατο, 17 Μάρτιος 2018 19:45
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑΤΟ ΒΗΜΑ
REAL NEWSΗ ΑΥΓΗΕΘΝΟΣ


KONTRA NEWS


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
ΤΟ ΧΩΝΙ


DOCUMENTO

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018, 18:50
Σάββατο, 17 Μάρτιος 2018 18:46
Θλίψη στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως για την μεγάλη οικογένεια των Καταδρομών, καθώς «έφυγε» από τη ζωή ο Ταξίαρχος ε.α.Γεώργιος Παπαμελετίου, ο οποίος ήταν ο Διοικητής της Α΄ Μοίρας Καταδρομών και της Διμοιρίας της Γ΄ΜΑΚ που συμμετείχαν στην αποστολή Νίκη, το καλοκαίρι του 1974.

Οι καταδρομείς, συμμετείχαν στις μάχες κατά του Αττιλα, ο οποίος εισέβαλλε στο νησί και έκτοτε κατέχει το 38% των εδαφών της Κύπρου.

κυπρος καταδρομεις.jpg

Στο άκουσμα της είδησης για τον θάνατο του Γ. Παπαμελετίου, ο σύλλογος «Κομάντος 74» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:"Αγαπητοί συμπολεμιστές και φίλοι

Προ ολίγου μας αποχαιρέτησε ο Διοικητής της Α΄Μοίρας Καταδρομών έτους 1974, ο Ήρωας Τχος εα Γεώργιος Παπαμελετίου .
Καλό σου ταξίδι κε Διοικητή μας
Καλό σου ταξίδι δικέ μας Παπαμελέτη.
Το ΔΣ του Συλλόγου και οι Συμπολεμιστές του εκφράζουν τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη.Δείτε σε βίντεο την δράση της Α΄ Μοίρας Καταδρομών στα γεγονότα της Κύπρου:

Σάββατο, 17 Μάρτιος 2018 18:29
Παρά τις εκκλήσεις αλλά και την υπενθύμιση των κυρώσεων η Πυροσβεστική Υπηρεσία "τρέχει" σήμερα σε τέσσερις, συνολικά φωτιές, σε όλη την Κρήτη, σε μία δύσκολη ημέρα για το νησί, με νοτιάδες έντασης έως και 8 μποφόρ.
Δύο πυρκαγιές πυρκαγιές ξέσπασαν στην περιοχή του Δήμου Κισάμου και συγκεκριμένα στις Στρόβλες και στο Μουρί. Στην πρώτη έσπευσαν για την κατάσβεση 20 άνδρες με 7 οχήματα και στη δεύτερη 14 άνδρες με 8 οχήματα, έχοντας ήδη κάψει 15 στρέμματα δασικής έκτασης.

Φωτιές ξέσπασαν όμως και στο Λασίθι και συγκεκριμένα στο Λάστρος και στον Ξηρόκαμπο Σητείας, όπου οι πυροσβέστες προσπαθούν να τις θέσουν υπό έλεγχο.
Όλες οι φωτιές δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο οι πυροσβέστες έχουν να παλέψουν με τους ισχυρούς ανέμους.
Σάββατο, 17 Μάρτιος 2018 14:28
Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να υποδείξει τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Lipidology.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη εξέταση φαίνεται να είναι πιο αξιόπιστος «δείκτης πρόβλεψης» του πρόωρου θανάτου από την παραδοσιακή εξέταση χοληστερίνης του αίματος.

Ω-3 λιπαρά & πρόωρος θάνατος
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα των Ω-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA (εικοσιπενταενοϊκό οξύ και εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ αντίστοιχα) σε δείγμα 2.500 ενηλίκων που δεν έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα στο ξεκίνημα της μελέτης.

Ο Δείκτης Ω-3 (Omega-3 Index) που μέτρησαν οι ερευνητές αποτυπώνει τα επίπεδα EPA και DHA στις μεμβράνες των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Σε βάθος χρόνου, οι συμμετέχοντες που είχαν τον υψηλότερο Δείκτη Ω-3 φάνηκε να διατρέχουν 33% μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από οποιαδήποτε αιτία (καρδιοπάθεια, καρκίνο κ.ά.) σε σύγκριση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα EPA και DHA στο αίμα τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης κατά πόσο τα επίπεδα Ω-3 λιπαρών στο αίμα προβλέπουν καρδιαγγειακά επεισόδια (θανατηφόρα ή μη) όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Και στην περίπτωση αυτή διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερο Δείκτη Ω-3 ήταν πιο προστατευμένοι, αφού ήταν λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Από τα ευρήματα της νέας μελέτης προκύπτει με μεγάλη σαφήνεια ότι οι ευεργετικές δράσεις των λιπαρών EPA και DHA δεν περιορίζονται σε μία μόνο παθολογική βιολογική διεργασία –όπως η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση)– αλλά αντίθετα έχουν ευρύ φάσμα θετικών επιδράσεων.
Επίσης, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι ερευνητές, η μέτρηση των δύο λιπαρών στο αίμα μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων ασθενειών ή του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Ω-3 & χοληστερίνη
Η σχέση μεταξύ υψηλών επιπέδων Ω-3 και μικρότερου κίνδυνο θανάτου έχει διαπιστωθεί και σε παλαιότερες επιστημονικές μελέτες.
Μια καινοτομία της νέας μελέτης είναι όμως ότι συνέκρινε τα επίπεδα Ω-3 με τα επίπεδα χοληστερίνης του αίματος ως προς τη χρησιμότητα του κάθε δείκτη για την εκτίμηση των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου, καθώς και οι δύο δείκτες αποτελούν πιθανούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια.

Παραδόξως, ο Δείκτης Ω-3 φάνηκε να υπερέχει και να αξιολογεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία τις αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, πράγμα που συνεπάγεται ότι ίσως σύντομα τον δούμε να συμπεριλαμβάνεται στον πρότυπο προληπτικό έλεγχο καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πού βρίσκουμε το EPA και το DHA
Υπάρχουν τρεις τύποι Ω-3 λιπαρών οξέων: το άλφα λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ (DHA).
Το ALA βρίσκεται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως ο λιναρόσπορος και το σογιέλαιο.
Τα λιπαρά EPA και DHA βρίσκονται σε ποικίλα θαλάσσια είδη, όπως ψάρια (π.χ. σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες), φύκια και φυτοπλαγκτόν.
Για επαρκή πρόσληψη Ω-3 λιπαρών, οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε τουλάχιστον μία μερίδα ψάρι την εβδομάδα.

onmed.gr
Σάββατο, 17 Μάρτιος 2018 13:52
Μια περιπέτεια που σίγουρα θα θυμάται για καιρό είχε ο υπερήλικας που επέβαινε σε μηχανάκι.
Ο λόγος για έναν υπερήλικα δικυκλιστή, η μηχανή του οποίου και ενώ κατευθυνόταν επί της εθνικής οδού Ηρακλείου - Μοιρών κοντά στο εργοστάσιο του Γιαννούλη, συγκρούστηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες με άλλο δίκυκλο στο οποίο επέβαινε ηλικιωμένος.Αποτέλεσμα ήταν οι δύο άνδρες να βρεθούν στο οδόστρωμα.
Ενημερώθηκε και άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, έσπευσε  στο σημείο του ατυχήματος για τις πρώτες βοήθειες.
Οι άνθρωποι είχαν τις αισθήσεις τους και σε σχετικά καλή κατάσταση, πέραν από το σοκ που υπέστησαν, μεταφέρθηκαν κατευθείαν  στο νοσοκομείο.
Ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουν για καιρό να θυμούνται την περιπέτεια τους και ιδιαίτερα ο υπερήλικας που αισίως ξεπερνάει τα 90 χρόνια ζωής.

(Φωτογραφία αρχείου)
Πηγή: neakriti.gr 
Σάββατο, 17 Μάρτιος 2018 12:39
Ωσάν να έδωσε κάποιος... αόρατος την εντολή: «Χαμηλώστε τους τόνους της αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» και αμέσως συνέβησαν ορισμένα αξιοπερίεργα πράγματα όλο το πρωινό της Παρασκευής, γράφει ο Βηματοδότης. 
Την επομένη δηλαδή του εμφύλιου καβγά στη Βουλή (για χάρη του Ιβάν Σαββίδη και για τη διαμάχη... Βορρά - Νότου) ανάμεσα σε Συριζαίους και στελέχη των ΑΝΕΛ.

Πρώτος βγήκε στο ραδιόφωνο του Alpha ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, γραμματέας της ΚΟ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ο οποίος  διέψευσε τα περί κόντρας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Κάποιοι προσπαθούν εναγωνίως να βρουν ρήγμα»απεφάνθη, και για να γίνει πιο πειστικός ότι τίποτα δεν συμβαίνει στις σχέσεις των δύο κομμάτων πέταξε και το παρακάτω: «Γνωρίζω ότι ο Τσίπρας τηλεφωνεί πέντε και έξι φορές την ημέρα στον Καμμένο».
Αλήθεια; Τι λένε στο τηλέφωνο τόσες φορές; Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι όταν ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου μαζεύει τους συνεργάτες του εν όψει σοβαρών αποφάσεων, σπανίως προσκαλεί στελέχη των ΑΝΕΛ. Εκτός εάν συνεννοούνται αξιοποιώντας την τεχνολογία των... τηλεδιασκέψεων.
Σάββατο, 17 Μάρτιος 2018 11:23
Αποπνικτική ατμόσφαιρα, πολύ ισχυροί νοτιάδες και θερμοκρασίες … καλοκαιριού είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την αναλυτική πρόγνωση της μετεωρολογικής ιστοσελίδας meteocrete.gr στην Κρήτης σήμερα επικρατούν λίγες παροδικές νεφώσεις, κατά τόπους πρόσκαιρα αυξημένες.
Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να είναι εντονότερο στην Ανατολική Κρήτη και αναμένεται να κορυφωθεί τις βραδινές ώρες έως το πρωί της Κυριακής.

Οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις πολύ ισχυροί 5 έως και 7 μποφόρ και τοπικά έως θυελλώδεις εντάσεως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει ρεκόρ για την εποχή που διανύουμε αφού στα βόρεια του νησιού θα φθάσει στις μέγιστες τιμές της τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Στη νότια Κρήτη ο υδράργυρος θα δείξει 23 βαθμούς Κελσίου και στα ορεινά του νησιού τους 19 βαθμούς.Εξάλλου, ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας στην πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο είχε επισημάνει ότι οι νότιοι άνεμοι θα σαρώσουν κυρίως τις βόρειες περιοχές της Κρήτης και θα διατηρηθούν έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του μετεωρολόγου
Σάββατο, 17 Μάρτιος 2018 11:21
Ένα δίωρο τετ-α-τετ είχε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης με τον 44χρονο που τον κρατούσε αιχμάλωτο, έναν από τους βασικούς απαγωγείς του.
Όπως αναφέρουν τα «Νέα», ο Λεμπιδάκης, που είχε κρατηθεί έξι μήνες όμηρος, φέρεται να μίλησε σε φιλικό κλίμα με τον απαγωγέα του σχετικά με τις συνθήκες ομηρίας του.
Φέρεται επίσης να παραδέχθηκε ότι ο συνομιλητής του είχε προτείνει στον ίδιο για να αποδράσει.
Ωστόσο, ο Λεμπιδάκης φαίνεται να αρνήθηκε την πρόταση, με τον φόβο ότι στη διάρκεια της φυγής του μπορεί να υπήρχε αιματηρή επίθεση από συνεργούς του.

Πηγή: thetoc.gr
Σάββατο, 17 Μάρτιος 2018 11:16
Καμία ουσιαστική μεταβολή δεν έχει υπάρξει όσον αφορά στους δείκτες της παιδικής παχυσαρκίας στην Κρήτη, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι συντελεστές του προγράμματος ΕΥ ΖΗΝ.

Από το 2012 που ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων από τους ερευνητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της χώρας, μέχρι και το 2016 οπότε και ανακοινώθηκαν τα τελευταία δεδομένα, τα Κρητικόπουλα βρίσκονται στην πρώτη τετράδα με τα πιο παχύσαρκα παιδιά!
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΥ ΖΗΝ, το 2012-2013 στο νομό Ηρακλείου το ποσοσοστό των παχύσαρκων παιδιών έφθανε το 13,7% και των υπέρβαρων το 23,1%.
Αντίστοιχα, στο Λασίθι παχύσαρκα ήταν το 15,4% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα και υπέρβαρα το 22,8%. 
Στο Ρέθυμνο, το ποσοστό παχύσαρκων παιδιών έφθανε το 12,1% και των υπέρβαρων το 23,2%. 
Στα Χανιά τα ποσοστά αντίστοιχα ήταν 10,5% και 24,4%.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος που φέρει την ονομασία «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας Μαθητών» το έτος 2013-2014, οι περιφέρειες της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών ήταν αυτές του Νότιου Αιγαίου (38,8%), του Βόρειου Αιγαίου (36,7%) και της Κρήτης (36,2%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά είχαν παρατηρηθεί στις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου (30,5%, 32,3% και 32,6%, αντιστοίχως).
Ανάλογη ήταν η εικόνα και για την περίοδο 2014-2015, όπου και πάλι οι περιφέρειες της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών ήταν αυτές του Νότιου Αιγαίου, του Βόρειου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων και της Κρήτης.

Τα Κρητικόπουλα δεν ακολουθούν την κρητική διατροφή
Περισσότερο απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που προέκυψαν από την τέταρτη αξιολόγηση του ΕΥ ΖΗΝ κατά το σχολικό έτος 2015-2016.
Από την αξιολόγηση της σωματικής διάπλασης των μαθητών βρέθηκε πως τουλάχιστον τρία στα δέκα παιδιά που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της χώρας είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Πιο συγκεκριμένα, το 20,8% των αγοριών και το 21,5% των κοριτσιών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαρα, ενώ το 8,6% των αγοριών και το 7,9% των κοριτσιών, αντιστοίχως, ως παχύσαρκα.
Οι περιφέρειες της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων ή παχύσαρκων μαθητών ήταν αυτές του Βόρειου Αιγαίου (49,6%), των Ιονίων Νήσων (34,6%), και της Κρήτης (32,1%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στις περιφέρειες της Αττικής, και της Δυτικής Ελλάδας με 24,8% και 26,5%, αντίστοιχα.

Αναλύοντας δηλαδή οι επιστήμονες τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά του Βορείου Αιγαίου σε ποσοστό 66,2%, της Κεντρικής Μακεδονίας με 61,2% και της Κρήτης με 60,5% είναι εκείνα που απέχουν περισσότερο από το φημισμένο μεσογειακό πρότυπο διατροφής.

Αντίστοιχα, όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών, καθοριστικό παράγοντα στη μελέτη της παιδικής παχυσαρκίας, προέκυψε ότι η Κρήτη με ποσοστό 43,5%  ήταν μία από τις περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά παιδικής άθλησης και εν γένει σωματικής δραστηριότητας.


pinakas-2016
Συμπερασματικά η μελέτη του 2016 είχε καταλήξει ότι το 9,7% των παιδιών στην Κρήτη που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν παχύσαρκα και το 22,4% ήταν υπέρβαρα.
Σάββατο, 17 Μάρτιος 2018 10:46
Εκτός Survivor βρίσκεται πλέον ο Γιάννης Δρυμωνάκος. Ο παίκτης των Διασήμων έλαβε τις λιγότερες θετικές ψήφους από το τηλεοπτικό κοινό και αποχώρησε από το ριάλιτι επιβίωσης.
«Είναι λίγο περίεργα. Από την ώρα που ψηφίστηκα κοίταγα να μαζέψω ότι ενέργεια μου έχει μείνει. Να αφήσω πίσω ότι προβλήματα περνούσα και να συγκεντρώσω όλες τις ευχάριστες στιγμές που μου έδωσε αυτό το φοβερό ταξίδι. Και να φύγω έχοντας στο μυαλό μου αυτές τις στιγμές. Καμία δυσάρεστη, καμία δύσκολη… Γιατί περάσαμε αρκετές δύσκολες… Και με αυτό θα φύγω», είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Δρυμωνάκος.

Πηγή: zappit.gr
Σάββατο, 17 Μάρτιος 2018 10:18
Ελεύθεροι  χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, αφέθησαν οι τέσσερις νεαροί κατηγορούμενοι, για βιασμό 25χρονης, Ελληνογαλλίδας τουρίστριας. Στις 15/8/2016, Γαλλίδα πολίτης Ελληνικής καταγωγής, κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, τον βιασμό της στα Χανιά, από 4 νεαρούς άνδρες.
Όμως από το προανακριτικό υλικό, που συγκέντρωσαν οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και το ανακριτικό υλικό, με ομόφωνη απόφαση της Εισαγγελέως και της Ανακρίτριας Χανίων, κρίθηκε, ότι οι 4 κατηγορούμενοι πρέπει, να  αφεθούν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.
Την παραπομπή τους ή την μη παραπομπή τους στο ακροατήριο θα κρίνει πλέον με βούλευμα του, το Συμβούλιο Πλημ/κων Χανιών.
Παρασκευή, 16 Μάρτιος 2018 17:56
Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένα το βίντεο - ντοκουμέντο που δείχνει την 37χρονη να περπατά στην Δουκός Μποφώρ λίγο πριν το μοιραίο φινάλε.
Ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται η 37χρονη Κατερίνα Γοργογιάννη την ημέρα της εξαφάνισής της και λίγο πριν, όπως όλα δείχνουν πέσει στο κενό, έχουν στα χέρια του οι αστυνομικές αρχές του Ηρακλείου.

Το βίντεο δείχνει την 37χρονη να κατεβαίνει τη Δουκός Μποφώρ μέχρι την είσοδο των εγκαταστάσεων τένις και να επιστρέφει πάλι προς την πλατεία Ελευθερίας τα ξημερώματα της 5ης Μαρτίου.
Η γυναίκα εμφανίζεται να περνά μπροστά από τις κάμερες ασφαλείας παρακείμενου κτιρίου στις 4:07 τα ξημερώματα και είναι μόνη της σε όλη τη διάρκεια. Επιστρέφοντας προς την πλατεία Ελευθερίας η Κατερίνα χάνεται και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι αρχές εικάζουν πως έπεσε από σημείο στην αρχή της Δουκός Μποφώρ, το οποίο είναι "τυφλό" καθώς δεν το πιάνουν οι κάμερες.
Παρασκευή, 16 Μάρτιος 2018 17:19
Ο Δήμος Κισάμου, ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κισάμου σας προσκαλούν να συμμετέχετε στο Παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής στις 6 Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί στην οδό Σκαλίδη.

Παρακαλούνται οι Έμποροι, Βιοτέχνες, Παραγωγοί Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων αλλά και όσοι νομίζουν ότι μπορούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια διοργάνωση να απευθυνθούν στο γραφείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κισάμου από 16 Μαρτίου μέχρι 2 Απριλίου 2018.

α) Απαραίτητη προϋπόθεση να δηλώσετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας διότι οι θέσεις είναι περιορισμένες.

β) Οι καταστηματάρχες επί τις οδού Σκαλίδη που επιθυμούν να συμμετέχουν θα πρέπει να κάνουν αίτηση για να κατοχυρώσουν τη θέση τους,σε διαφορετική περίπτωση ο κοινόχρηστος χώρος θα δοθεί σε άλλον ενδιαφερόμενο.

γ) Οι θέσεις θα δοθούν με αριθμό προτεραιότητας των αιτήσεων.

δ) Με την αίτηση θα καταβάλετε και το ποσό συμμετοχής στο Παζάρι.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
Μαρακακη Βίκυ
Τηλ: 2822340200
Fax : 2822022121
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

neoiorizontes banner bottom