ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Σαν σήμερα: Η 11η δολοφονία της «17 Νοέμβρη»: Πώς εκτέλεσαν τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό

Η δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού, ένα φαινομενικό ήσυχο απόγευμα Τετάρτης, στη συμβολή των οδών Φίλωνος και Φιλελλήνων στον Πειραιά, είναι η 11η που φέρει την αιματηρή σφραγίδα της «17Ν».

Το ημερολόγιο δείχνει 28 Μαΐου 1997 και το ρολόι περίπου 17:15, όταν ο γόνος μίας από τις πιο γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες της Ελλάδος πέφτει νεκρός, από τα πυρά της τρομοκρατικής οργάνωσης – φάντασμα.

Ο Κώστας Περατικός, αν και είχε απειληθεί η ζωή του το 1992, δεν λάμβανε σχεδόν κανένα μέτρο φύλαξης πλην ίσως μίας άδειας οπλοφορίας που είχε εκδοθεί στο όνομα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι (και) το μοιραίο απόγευμα ο 42χρονος εφοπλιστής κατευθύνθηκε μόνος του προς το πάρκινγκ που είχε σταθμεύσει το Ι.Χ. αυτοκίνητό του, δίπλα στο σινέ «Ολύμπικ».

Εκείνη τη στιγμή εμφανίζονται μπροστά του τρεις άγνωστοι άνδρες, που φορούν μαύρα γυαλιά και πιθανότατα περούκες, με τον πιο ψηλό απ’ αυτούς (σ.σ. σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες) να πλησιάζει τον Κώστα Περατικό και να τον πυροβολεί 7 φορές πισώπλατα με το πιστόλι – ταυτότητα της «17Ν», το 45άρι που μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί.

Διαφυγή με κλεμμένο… ταξί

Με χαρακτηριστική ψυχραιμία ο εκτελεστής, σκύβει και την παίρνει από το έδαφος τον χαρτοφύλακα του 42χρονου εφοπλιστή (σ.σ. περιείχε επαγγελματικά έγγραφα), ενώ μαζί με τους άλλους δύο απομακρύνονται προς ένα κλεμμένο λευκό φορτηγάκι, το οποίο δεν παίρνει μπροστά και θέτουν σε εφαρμογή ένα… εναλλακτικό σχέδιο διαφυγής.

Σαν να… πρωταγωνιστούν σε ταινία δράσης του Χόλιγουντ, σταματούν τον οδηγό ενός ταξί, τον βγάζουν κακήν κακώς έξω (σ.σ. μαζί και μία γυναίκα που είχε πάρει κούρσα) και φεύγουν προς το ξενοδοχείο «Σαβόι». Εκείνη τη στιγμή φτάνει στο σημείο ο πρώτος αστυνομικός, στη θέα του οποίου οι εκτελεστές της τρομοκρατικής οργάνωσης ανοίγουν πυρ στον αέρα με ένα 38άρι περίστροφο, με μία βολίδα να καρφώνεται σε τοίχο.

 

Ως δεύτερο όχημα διαφυγής χρησιμοποιούν ένα κόκκινο Ι.Χ. αυτοκίνητο, κλεμμένο και με πλαστές πινακίδες, το οποίο εγκαταλείπουν λίγα μέτρα μακριά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά. Πίσω τους αφήνουν σε μία λίμνη αίματος τον Κώστα Περατικό, 4 κάλυκες από το 45άρι, 2 βολίδες από το ίδιο όπλο, μία βολίδα από το 38άρι και αρκετά δακτυλικά αποτυπώματα του Σάββα Ξηρού.

Ο 42χρονος εφοπλιστής μεταφέρεται στο «Τζάνειο» νοσοκομείο, όπου απλά διαπιστώνεται ο θάνατος του καθώς είχε ένα τραύμα στη δεξιά μασχάλη, δύο στο αριστερό ημιθωράκιο, δύο στον αριστερό βραχίονα, ένα στον δεξιό γλουτό και ένα στον δεξιό μηρό.

Η… περίεργη προκήρυξη

Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία, με προκήρυξη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η τρομοκρατική οργάνωση – φάντασμα θα αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Κώστα Περατικού. Ωστόσο, μία σειρά από συντακτικά και ορθογραφικά λάθη (σ.σ. κάτι πρωτοφανές, καθώς τα κείμενα της «17Ν» ήταν πολύ προσεκτικά δομημένα σε επίπεδο ανάπτυξης λόγου) και ένα… ξεχασμένο υστερόγραφο που έφτασε την επόμενη ημέρα στα γραφεία της οδού Μίνωος, δημιουργεί υπόνοιες στην ΕΛ.ΑΣ. ότι υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα. Αξιωματικοί της Ασφάλειας θα εκτιμήσουν ότι η δολοφονία του 42χρονου εφοπλιστή, ήταν μία προσπάθεια της «17Ν» να δείξει ότι παραμένει κυρίαρχη στο ένοπλο αντάρτικο πόλεως.

«Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό, από τους κυριότερους υπεύθυνους για την απάτη της ”ιδιωτικοποίησης” των ναυπηγείων Ελευσίνας. Ο κύριος αυτός αφού πήρε τα ναυπηγεία χωρίς να πληρώσει φράγκο από την τσέπη του, αφού τα λειτούργησε επί τρία χρόνια, αφού εισέπραξε τα δεκάδες δισεκατομμύρια κρατικά δάνεια, τα εγκατέλειψε πέρσι αφήνοντας χρέη 18 δισεκατομμυρίων, ενώ σήμερα απαιτεί άλλα 17 δισεκατομμύρια από το Δημόσιο. Ο κάθε εφοπλιστής κύριος Περατικός που επαίρεται για τη φιλοπατρία του θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία.

Μπορεί οι θεσμοί της, πολιτικός κόσμος, Δικαιοσύνη, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να ‘ναι θεσμοί κράτους μπανανίας, ο ελληνικός λαός όμως δεν πρόκειται να επιτρέψει στους εφοπλιστές να τον εξαπατούν και να τον κλέβουν κατ’ εξακολούθηση κι ατιμώρητα με δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ απ’ την άλλη πλευρά μικροί, βιοπαλαιστές κλείνονται στη φυλακή για μικροχρέη στο Δημόσιο μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών», αναφέρεται σε απόσπασμα της οχτασέλιδης προκήρυξης που εστάλη από τη «17Ν».

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Σχεδόν πέντε χρόνια πριν τη δολοφονία του, ο Κώστας Περατικός είχε εξαγοράσει τα ναυπηγεία Ελευσίνας και παράλληλα είχε αναλάβει και τη διεύθυνση του. Μάλιστα, το 1992 τη χρονιά της εξαγοράς, το όνομα του φιγούραρε αρκετά συχνά στον Τύπο της εποχής, καθώς ο εφοπλιστικός του όμιλος σύναψε σημαντικές συμφωνίες δανεισμού –από τέσσερις τράπεζες και μία ασφαλιστική εταιρεία- για την εξαγορά. Τελικά, τον Αύγουστο του 1995 τα ναυπηγεία Ελευσίνας έκλεισαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η «17Ν» φέρεται να σχεδίαζε από τότε τη δολοφονία του, αλλά δύο φορές άλλαξε γνώμη.

Ο Βασίλης Ξηρός, κατά την προανάκριση, θα ομολογήσει ότι συμμετείχε στη δολοφονία του 42χρονου εφοπλιστή. Από την ίδια κατάθεση προκύπτει ότι συμμετείχαν ακόμα οι Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας και ένας ακόμη με το ψευδώνυμο «Τάκης». «Ο “Λουκάς” και ο αδερφός μου μού έκαναν γνωστό ότι η επόμενη ενέργεια ήταν να σκοτώσουμε τον εφοπλιστή Περατικό στον Πειραιά», είχε πει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Ξηρός.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ