ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για 6 νέες μειώσεις φόρων

Έξι μειώσεις φόρων βρίσκονται στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για τα επόμενα δύο –τρία χρόνια προκειμένου να υπάρξει νέα ελάφρυνση στα εισοδήματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στην φορολογική ατζέντα που σχεδιάζεται, θα ενταχθούν κυρίως κυβερνητικές δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και νέες που βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.

Πρόκειται για νέα φορολογική κλίμακα ώστε να μειωθούν οι συντελεστές της φορολογίας εισοδήματος κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα, η νέα μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και το οριστικό τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης για ιδιωτικό, δημόσιο τομέα και συνταξιούχους.

Εξ΄αυτών, η μόνη που έχει κλειδώσει να εφαρμοστεί το 2023 είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ένα μέτρο συνολικού κόστους για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους 470 εκατομμυρίων ευρώ αφού ο δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί σε παρεμβάσεις άμεσης ή έμμεσης ενίσχυσης των νοικοκυριών θα εξαρτηθεί από τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της ανεξέλεγκτης ενεργειακής κρίσης.

Σοβαρές πιθανότητες, εφόσον υπάρξει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, κάτι που θα διαπιστωθεί τους επόμενους μήνες, έχουν η μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% και η πρώτη φάση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. Σε διαφορετική περίπτωση, τα περισσότερα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2024 και μετά.

Η υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων, σύμφωνα με την imerisia.gr, με αποδέκτες κυρίως τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της κυβέρνησης  στην ατζέντα της που περιλάμβανε δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων.

Νέα φορολογική κλίμακα

Με νόμο που τέθηκε σε ισχύ από το φορολογικό έτος 2020 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2021) καθιερώθηκε μείωση των φορολογικών  συντελεστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν νέες παρεμβάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές που αφορούν εισοδήματα από 10.000 έως και 40.000 ευρώ, ήτοι τη μεσαία τάξη.

Οποιαδήποτε μεταβολή της φορολογικής κλίμακας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της μηνιαίας παρακρατήσεως φόρου εισοδήματος.

Στην ισχύουσα κλίμακα ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται στο 9% και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ. Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 22%, πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου 28% (έναντι 29% που ίσχυε), ενώ πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 36% (έναντι 37% που ίσχυε).

Για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 44% (έναντι 45% ).

Εταιρικός φόρος

Νέα μείωση σε μόνιμη βάση στο 20% για τον συντελεστή φόρου όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 22% που είναι σήμερα. Πρόκειται για την τρίτη μείωση στην οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση αφού το 2019 είχε μειωθεί από το 28% στο 24% και πλέον περιορίζεται στο 22%.

Τέλος επιτηδεύματος

Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και οριστική κατάργησή του, αποτελούσε μια από τις κύριες φορο-ρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση από το 2019. Παραμένει όμως, «ζωντανή» κ στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου, το οποίο επεξεργάζεται ξανά την περίπτωση να προχωρήσει στην κατάργηση του τέλους, υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως τα δημοσιονομικά της χώρας θα το επιτρέψουν.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι το τέλος επιτηδεύματος να μειωθεί σταδιακά μέσα σε μία διετία.Υπέρμαχος της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και στην τελευταία της αξιολόγηση προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα φόρο που θέτει φραγμούς και προβλήματα στην επιχειρηματικότητα.

Τεκμήρια διαβίωσης

Τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που οδηγούν σε υπεφορολόγηση εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, με στόχο έως το 2024 να ανήκουν στη φορολογική ιστορία της χώρας, ύστερα από 44 χρόνια. Τα τεκμήρια  διαβίωσης, το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχει κάποιος για να μπορεί να συντηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες – κύρια και δευτερεύουσες – κ.λπ.) καθώς και του ελάχιστου κόστους ετήσιας διαβίωσής του αποτελούν μια μεγάλη αδικία για όλους εκείνους τους φορολογούμενους καθώς τα πραγματικά εισοδήματα που δηλώνουν είναι μικρότερα από την τεκμαρτή αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως την υπολογίζει η Εφορία με στόχο να φορολογούνται υπέρμετρα.

Δύο συντελεστές ΦΠΑ

Μπορεί στο οικονομικό επιτελείο να έχουν εκπονήσει ένα πλήρως κοστολογημένο σχέδιο για τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση που προέβλεπε την καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ  11% και 22%, από 13% και 24%.

Παράλληλα η κυβέρνηση,εξετάζει την παράταση ή μονιμοποίηση από το 2023 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ τα μη αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο που έχουν πάρει παράταση έως το τέλος του έτους. Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους είχε παραταθεί αρχικά έως τον Ιούνιο και στην συνέχεια παρατάθηκε εως το τέλος του 2022.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από 22 έως και 676 ευρώ τον χρόνο  λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ.

Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ