ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Σε αδιέξοδο οι αγρότες: Λιγότερο κατά 50% το φετινό λάδι – Προβληματισμός για τη μικρή παραγωγή και την υποχώρηση τιμών

Πάνω από 40% με 50% εκτιμάται η μείωση της φετινής παραγωγής, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως αποκάλυψε στο neakriti.gr, επικαλούμενος νεότερα στοιχεία με αφορμή την επίσημη έναρξη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης. Μάλιστα, υπάρχουν στοιχεία απ’ όλες τις χώρες του κόσμου που παράγουν ελαιόλαδο, που δείχνουν ότι η φετινή χρονιά δεν είναι χειρότερη σε σχέση με πέρυσι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως!

Μετά την περσινή εξαιρετική παραγωγή των 330.000 τόνων, φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 200.000 τόνους. Αυτά αναφέρει η ιστοσελίδα Agrocapital, με τον Βαγγέλη Πρωτογεράκη να δηλώνει ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί με τα στοιχεία αυτά.

Με βάση αυτήν την πρόβλεψη, η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί σχεδόν κατά 40% σε σχέση με πέρυσι και θα είναι 28% κάτω από τον μέσο όρο των τεσσάρων προηγούμενων καλλιεργητικών ετών.

Οι παραγωγοί και οι υπάλληλοι της χώρας απέδωσαν τη μείωση της παραγωγής σε πολλούς ελαιώνες που εισήλθαν σε “εκτός έτους” στο φυσικό εναλλασσόμενο κύκλο καρποφορίας του ελαιοδέντρου, σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ορισμένα μέρη της χώρας και την εμφάνιση του δάκου της ελιάς σε άλλα μέρη.

Στην Κρήτη, που είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο περίπου της εθνικής παραγωγής, οι υπεύθυνοι αναμένουν μια από τις χειρότερες συγκομιδές του νησιού που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ένα ζεστό και υγρό καλοκαίρι δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της μύγας του δάκου της ελιάς, η οποία προκάλεσε πρωτοφανείς ζημιές στους ελαιώνες σε όλο το νησί.

Στο μεταξύ, άλλα ελληνικά νησιά και οι βόρειες περιοχές της χερσονήσου βίωσαν έναν πολύ θερμό χειμώνα, με αποτέλεσμα πολλά δέντρα να λάβουν λιγότερες ώρες ψύξης από τις απαραίτητες για να καρποφορήσουν την επόμενη άνοιξη.

«Εκτός από την ξηρασία, και ο δάκος έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Αν συνεχιστεί αυτή η ζέστη και τις προηγούμενες μέρες, η δακοπροσβολή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη», σύμφωνα με τον Βαγγέλη Πρωτογεράκη.

«Επίσημα ξεκινάμε την ελαιοκομική περίοδο σήμερα (σ.σ. χθες), 1η του μήνα. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Σίγουρα πάντως η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Και σίγουρα η μείωση θα ξεπεράσει το 50% για την Κρήτη, μπορεί να πάει και στο 60%. Και σε όλη την Ελλάδα είναι το ίδιο μειωμένη η παραγωγή του ελαιολάδου», σύμφωνα με τον Βαγγέλη Πρωτογεράκη.

«Υποχωρούν και οι τιμές»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου, «στην Ιταλία έχουν αρχίσει να υποχωρούν οι τιμές. Ήδη έχουν πέσει κάτω από 8 ευρώ το κιλό, στα 7,70 ευρώ το κιλό». Μάλιστα, επισημαίνει ότι σίγουρα και την επόμενη χρονιά οι τιμές του λαδιού θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

«Εδώ ακόμα δεν έχουμε τιμές. Αλλά θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι και με τα 7 ευρώ το κιλό. Δεν είναι αυτές κακές τιμές για τον παραγωγό. Και ας ευχόμαστε να σταθεροποιηθούν σε αυτά τα επίπεδα. Εντάξει, άμα πέσει η τιμή στα 4 ευρώ προφανώς αυτό θα είναι πρόβλημα. Αλλά ας μην περιμένουμε ντε και καλά να έχει η τιμή για πάντα 8 και 9 ευρώ», καταλήγει ο ίδιος.

Μείωση της παγκόσμιας παραγωγής για δεύτερη συνεχή χρονιά – Τι λένε οι εκτιμήσεις

Η έναρξη της συγκομιδής βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για την παραγωγή έχουν ήδη καταγραφεί.

Σύμφωνα με συνεντεύξεις με αγρότες, ελαιοτριβείς και τοπικούς αξιωματούχους, οι επτά μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου προβλέπεται να αποδώσουν 1,97 εκατομμύρια τόνους το καλλιεργητικό έτος 2023/24, μια μείωση κατά 7% σε σύγκριση με πέρυσι και 23% κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων καλλιεργητικών ετών.

Συνδυαστικά, η Ισπανία, η Ιταλία, η Τυνησία, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Μαρόκο και η Πορτογαλία ήταν υπεύθυνες για το 72% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου πέρυσι. Κατά τα τελευταία τέσσερα καλλιεργητικά έτη, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82%.

Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου κατά το καλλιεργητικό έτος 2023/24 θα είναι πιθανότατα χαμηλότερη από τους 2,94 εκατομμύρια τόνους που παρήχθησαν το 2022/23, τη χαμηλότερη απόδοση από το 2016/17. Σύμφωνα με τον Juan Vilar, στρατηγικό σύμβουλο για τον τομέα του ελαιολάδου με έδρα την Ισπανία, η παγκόσμια παραγωγή μπορεί να μειωθεί στους 2,4 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή κατά 18% σε σύγκριση με το 2022/23 και κατά 24% κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων καλλιεργητικών ετών, σύμφωνα με όσα γράφει το Agrocapital.

Ενώ οι παραγωγοί της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Τυνησίας, του Μαρόκου και της Πορτογαλίας αναμένουν καλύτερες συγκομιδές φέτος, οι αυξήσεις της παραγωγής αναμένεται να είναι πιο μέτριες από τις σημαντικές μειώσεις που προβλέπονται στην Τουρκία και την Ελλάδα.

* Η Ισπανία χάνει διαρκώς τη δύναμή της: Μετά την ιστορικά κακή συγκομιδή του περασμένου έτους, οι Ισπανοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι το καλλιεργητικό έτος 2023/24 θα βελτιωθεί. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί από 664.033 τόνους σε 765.362 τόνους.

Παρά την αύξηση κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι, η παραγωγή αναμένεται να παραμείνει 34% κάτω από τον μέσο όρο των τεσσάρων προηγούμενων καλλιεργητικών ετών. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του ελαιολάδου αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι τον Μάιο.

Κάποιες βροχές το καλοκαίρι και το φθινόπωρο σήμαιναν ότι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο πήρε μια ανάσα από την ιστορική ξηρασία της.

Ωστόσο, οι καυτές θερμοκρασίες της άνοιξης προκάλεσαν ζημιές σε ορισμένα δέντρα κατά την άνθιση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η καρπόδεση στην Ανδαλουσία, τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή του κόσμου. Συνολικά, η παραγωγή στην Ανδαλουσία αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας τους 550.600 τόνους. Ωστόσο, αυτή παραμένει κατά 40% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων εποχών.

* Στην Ιταλία: Οι αγρότες και οι αξιωματούχοι στην Ιταλία αναμένουν ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 290.000 τόνους το 2023/24, ενώ ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί προβλέπουν ότι θα ξεπεράσουν τους 300.000 τόνους.

Εάν επαληθευτεί το χαμηλό άκρο αυτής της εκτίμησης, θα αντιπροσωπεύει αύξηση 23% σε σύγκριση με την περσινή απόδοση, αλλά θα παραμείνει 4% κάτω από τον μέσο όρο των τεσσάρων προηγούμενων συγκομιδών.

* Στην Τυνησία: Με αναμενόμενη απόδοση 220.000 τόνων ελαιολάδου την καλλιεργητική περίοδο 2023/24, οι Τυνήσιοι παραγωγοί αναμένουν σημαντική ανάκαμψη από τους 180.000 τόνους της προηγούμενης περιόδου.

*Στην Τουρκία: Μετά την υψηλή απόδοση-ρεκόρ των 421.000 τόνων πέρυσι, η οποία κατέστησε την Τουρκία τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, η φετινή συγκομιδή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.

* Στο Μαρόκο: Οι αξιωματούχοι και οι παραγωγοί στο Μαρόκο αναμένουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα αυξηθεί κατά 10% σε σύγκριση με τη συγκομιδή 2022/23, φτάνοντας συνολικά τους 171.600 τόνους.

Εάν οι προβλέψεις για την παραγωγή επαληθευτούν, η φετινή συγκομιδή θα υπερβεί κατά 4% τον μέσο όρο των τεσσάρων προηγούμενων καλλιεργητικών ετών, καθιστώντας το Μαρόκο μία από τις λίγες χώρες μεταξύ των επτά κορυφαίων παραγωγών που θα παρουσιάσουν απόδοση άνω του μέσου όρου.

* Στην Πορτογαλία: Οι αξιωματούχοι και οι παραγωγοί στην Πορτογαλία εκτιμούν ότι η παραγωγή θα συνεχίσει την ανοδική της τάση στην ιβηρική χώρα, φτάνοντας περίπου τους 145.000 τόνους. Εάν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, η παραγωγή στην Πορτογαλία θα υπερβεί το περσινό σύνολο των 125.000 τόνων κατά 16% και τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ετών κατά λίγο περισσότερο από 1%.

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ