Καθώς πλησιάζουμε στο δεύτερο μήνα από τότε που το ξέσπασμα του κορωνοϊού κηρύχθηκε επίσημα πανδημία, οι εργαζόμενοι στον ταξιδιωτικό κλάδο, επιθυμούν να επιστρέψει ο κόσμος στο φυσιολογικό επίπεδο.
Αλλά απ’ ότι φαίνεται θα χρειαστεί να περιμένουν. Το CNBC μιλώντας με εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας και της βιομηχανίας του τουρισμού για το θέμα περιγράφει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ταξιδιωτική βιομηχανία ακόμα και μετά τη μείωση της πανδημίας.
Οι ειδικοί δήλωσαν στο CNBC ότι μπορεί να χρειαστούν περίπου 18 έως 24 μήνες για να δουν οι αεροπορικές εταιρείες σημαντική αύξηση της ζήτησης.
Οι λόγοι που “φρενάρουν” τα ταξίδια
Ενώ υπάρχει καταγεγραμμένος αριθμός ατόμων που επιθυμούν να ταξιδέψουν μόλις υποχωρήσει η πανδημία, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί που θα παραμείνουν προσεκτικοί.
Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια προσπαθούν ήδη να καθησυχάσουν τους ταξιδιώτες εφαρμόζοντας νέα είδη ελέγχων ασφαλείας για τους ταξιδιώτες.
Ωστόσο, αυτές οι λύσεις δεν φαίνεται να πείθουν. Και πολλοί εξακολουθούν να αρνούνται να ταξιδέψουν έως ότου βρεθεί θεραπεία ή εμβόλιο και μέχρι οι επιστήμονες υγείας να επιβεβαιώσουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια δεν αποτελούν κίνδυνο.
Επιπλέον, η πανδημία έχει προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην τσέπη των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.
Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να ταξιδέψουν όταν η κατάσταση επιστρέψει στο φυσιολογικό γιατί δεν θα έχουν χρήματα ή γιατί δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα αμέσως.
Η πρόκληση για τις τουριστικές επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις στον ταξιδιωτικό κλάδο θα κληθούν να ρίξουν το βάρος τους στους ντόπιους, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο CNBC οι εμπειρογνώμονες. Και να τους προσελκύσουν με πακέτα διακοπών και ταξίδια σε χαμηλές τιμές.
Η οικονομική καταστροφή και οι απολύσεις σε ολόκληρο τον κλάδο σημαίνουν ότι οι μικρές, τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αγωνιστούν παραπάνω μετά το τέλος της πανδημίας, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες αλυσίδες.