ΕΛΛΑΔΑ

Σε τεράστια αβεβαιότητα οι ομογενείς – Αναβάλλουν προγραμματισμένους γάμους στην Ελλάδα

Σε απόλυτη αβεβαιότητα βρίσκονται οι ομογενείς, κυρίως σε χώρες που επλήγησαν αρκετά από την πανδημία του κορονοϊού ή σε αυτές που απέχουν πάρα πολύ από την Ελλάδα, αφού βλέπουν ότι το φετινό καλοκαίρι πολύ δύσκολα θα δουν συγγενείς και φίλους στη χώρα καταγωγής τους ή θα απολαύσουν τις διακοπές τους στις ελληνικές θάλασσες. Άνθρωποι που έχουν αρκετά χρόνια να έρθουν στην Ελλάδα και προγραμμάτιζαν πολύ πριν την πανδημία του κορονοϊού το ταξίδι τους στην πατρίδα, βλέπουν το όνειρό τους να ναυαγεί και τη νοσταλγία τους να αυξάνεται δραματικά. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να αλλάξουν τέσσερις ή πέντε φορές το εισιτήριό τους για Ελλάδα και ακόμα δεν ξέρουν αν τελικά το ταξίδι τους θα πραγματοποιηθεί.

Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση είναι σημαντικός αριθμός ομογενών, νέα ζευγάρια που προγραμμάτιζαν να τελέσουν το γάμο τους στον τόπο καταγωγής τους ή σε κάποιο γραφικό ελληνικό νησί. Όσο περνούν οι μέρες και δεν ξεκαθαρίζεται πότε θα ανοίξουν τα σύνορά μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών διαμονής τους, η απελπισία τους αυξάνεται, αφού δεν μπορούν να προετοιμάσουν στο ελάχιστο τη γαμήλια διαδικασία. Ήδη αρκετά είναι τα ζευγάρια που αναγκάστηκαν να αναβάλλουν το γάμο τους για το καλοκαίρι του 2021. Μιλώντας στο ethnos.gr εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων μετέφεραν την αβεβαιότητα και τα άλλα έντονα αρνητικά συναισθήματα των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης σε κάθε παρέα η δυνατότητα ή μη πραγματοποίησης του προγραμματισμένου ταξιδιού τους στην Ελλάδα.

Αυστραλία: Μεγάλη η νοσταλγία και η στενοχώρια

Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του καλοκαιριού θα καταφέρουν οι Έλληνες της Αυστραλίας να έρθουν φέτος στην Ελλάδα, γεγονός που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη, τινάζει στον «αέρα» τον προγραμματισμό και γεμίζει με νοσταλγία και στενοχώρια τους ομογενείς. «Αρχικά μας είπαν ότι πρέπει να αναβάλλουμε το ταξίδι μας για το 2021, τώρα μας λένε ότι στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα μπορούμε να ταξιδέψουμε προς χώρες που είναι ασφαλείς. Ωστόσο, δεν μας λένε ούτε καν ποιες είναι αυτές οι χώρες. Ως Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης στείλαμε επιστολή στον Αυστραλό πρωθυπουργό και του τονίσαμε ότι η Ελλάδα είναι παγκοσμίως ο καλύτερος προορισμός αναφορικά με τον κορονοϊό. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύω, ωστόσο, ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν θα έρθουμε στην Ελλάδα πριν το τέλος του καλοκαιριού», λέει ο κ. Παπαστεργιάδης. Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι πολλοί είναι οι ομογενείς που αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το εισιτήριό τους ή να το αλλάξουν για αργότερα, δεδομένου ότι ένα ταξίδι από την Αυστραλία στην Ελλάδα είναι δύσκολο και απαιτεί πολύμηνο προγραμματισμό.

«Κάθε καλοκαίρι η παροικία μας αδειάζει και όλοι ερχόμαστε στην Ελλάδα. Φέτος υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα και όλοι είμαστε πολύ στενοχωρημένοι. Είμαστε αποφασισμένοι να ταξιδέψουμε ακόμα και το Σεπτέμβριο. Αυτό είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης στις παρέες μας, μιας και η νοσταλγία είναι πολύ μεγάλη. Χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν να έρθουν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, το προγραμμάτιζαν καιρό και τώρα είναι πολύ στενοχωρημένοι. Μία από αυτούς είναι και η μητέρα μου, η οποία περίμενε το ταξίδι της πώς και πώς και με κοίταξε με περίλυπο ύφος, όταν της είπα ότι δύσκολα θα καταφέρει να πάει φέτος στην Ελλάδα. Για τους ηλικιωμένους είναι πολύ δύσκολο να ταξιδέψουν το Σεπτέμβριο», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Κατά τον ίδιο, πολύ μεγάλος είναι και ο αριθμός των Ελληνοαυστραλών που προγραμμάτιζαν τον γάμο τους το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα και αναγκάστηκαν να τον αναβάλλουν για του χρόνου.

Σουηδία: «Αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι»

Εγκλωβισμένοι αισθάνονται οι Έλληνες που κατοικούν στη Σουηδία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της χώρας, Μωυσή Νικολαΐδη, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία κάνει κάθε χρόνο διακοπές στην Ελλάδα, ενώ για φέτος αυτό τίθεται υπό μεγάλη αμφιβολία. Κατά τον ίδιο αρκετοί είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να αλλάξουν ήδη τέσσερις και πέντε φορές το αεροπορικό εισιτήριό τους.

«Όπως κάθε καλοκαίρι πάρα πολλοί είναι οι Έλληνες της Σουηδίας που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο δύο πτήσεις προς Αθήνα, προκειμένου εγκλωβισμένοι φοιτητές και επιχειρηματίες να επιστρέψουν στη χώρα. Η ομοσπονδία μας συμφώνησε με ένα μεγάλο ταξιδιωτικό πρακτορείο, ώστε να μπει μία πτήση προς Θεσσαλονίκη στις αρχές Ιουνίου, αλλά δεν δόθηκε άδεια από την ελληνική πλευρά. Τώρα προσπαθούμε να γίνει αυτό στις 15 ή 16 Ιουνίου. Δυστυχώς, υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα. Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι το χειμώνα μένουν με τις οικογένειές τους στη Σουηδία και το καλοκαίρι κατεβαίνουν για τρεις – τέσσερις μήνες στην Ελλάδα. Επίσης, τεράστια ανησυχία υπάρχει σε αυτούς που έχουν προγραμματίσει το γάμο τους τον Ιούλιο στην Ελλάδα, αφού ένα τέτοιο γεγονός θέλει μεγάλη προετοιμασία. Σε απελπιστική κατάσταση είναι και κάποιοι Έλληνες, που ήρθαν για κάποιο λόγο στη Σουηδία και εγκλωβίστηκαν εδώ τόσους μήνες», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης.

Βέλγιο: «Αγωνιούμε»

Μπορεί η κυβέρνηση του Βελγίου να είπε ότι θα μπορούν από την 1η Ιουνίου να ταξιδέψουν οι κάτοικοι της χώρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, Δημήτρη Αργυρόπουλο, ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο πότε και αν οι Έλληνες της χώρας θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα, αφού οι Κάτω Χώρες χτυπήθηκαν πολύ σκληρά από την πανδημία. «Οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν πάρει ακόμα την άδειά τους. Περιμένουν τις εξελίξεις για να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Μεταξύ των ομογενών του Βελγίου υπάρχει τεράστια ανησυχία. Το Βέλγιο είχε πολλούς θανάτους και κρούσματα και οι ομογενείς αγωνιούν. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, αφού κάποιοι που ζήτησαν πληροφορίες, ενημερώθηκαν για τιμές που κυμαίνονται από τα 400 και 500 ευρώ το άτομο το εισιτήριο. Με αυτές τις τιμές δεν μπορεί να ταξιδέψει μία οικογένεια. Υπάρχουν και αρκετοί που προετοίμαζαν το γάμο τους στην Ελλάδα και ήδη τον έχουν αναβάλει», υποστηρίζει ο κ. Αργυρόπουλος.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ