Ένα περίεργο παιχνίδι με τον χρόνο έπαιξε ο Εγκέλαδος χθες στην Κρήτη, καθώς η ισχυρή σεισμική δόνηση με την οποία μας είπε “καλημέρα”, υπενθυμίζοντας την παρουσία του, ήρθε λίγες ώρες μετά τα Ρίχτερ στην Αλβανία.
Το ευτύχημα για πολλοστή φορά για το νησί μας ήταν ότι ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ καταγράφηκε μακριά από την ξηρά, σε θαλάσσια περιοχή, και πιο συγκεκριμένα 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Χανίων και 20 χιλιόμετρα νότια των Αντικυθήρων, και επιπλέον ότι το εστιακό του βάθος, το οποίο υπολογίστηκε στα 70,7 χιλιόμετρα, ήταν μεγάλο. Αυτή ήταν και η αιτία που έγινε τόσο αισθητός και σε μεγάλη απόσταση.
Επρόκειτο για την τρίτη επίσκεψη του ταραχώδους απρόσκλητου “μουσαφίρη” τους τελευταίους μήνες στην Κρήτη, μετά τον σεισμό των 4,1 Ρίχτερ στις 4 Ιουλίου και εκείνο των 5,2 βαθμών στις 2 Αυγούστου – ο τελευταίος μάλιστα με παρόμοια χαρακτηριστικά με τον χθεσινό. Και οι δύο ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων σεισμών «ενδιαμέσου βάθους», όπως μας εξήγησε ο καθηγητής, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο της UNESCO, δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Αυτού του είδους οι σεισμοί δε δίνουν μετασεισμούς ή, αν προκληθούν κάποιοι, αυτοί είναι πολύ λίγοι, ενώ το μεγάλο εστιακό βάθος οδηγεί στην ισχυρή απορρόφηση της ενέργειας από το έδαφος, με αποτέλεσμα εκείνη να φτάνει εξασθενημένη στην επιφάνεια, αλλά αντίστοιχα μεγαλώνει η ακτίνα αισθητότητας».
Το σημείο όπου καταγράφηκε ο σεισμός είναι “συνήθης ύποπτος” πάνω στο γνωστό σεισμικό τόξο που έχει σαν επίκεντρο την Κρήτη και στο σημείο της λιθοσφαιρικής πλάκας της Αφρικής, που καταβυθίζεται κάτω από την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.
Όπως μας εξήγησε ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, στην ουσία έσπασε ένα κομμάτι του ρήγματος το οποίο χαρακτηρίζεται από την ιδιαιτερότητα ότι δε δίνει ούτε προσεισμούς ούτε αξιοσημείωτους. τουλάχιστον, μετασεισμούς.
Η περιοχή είναι γνωστή από το “βεβαρημένο” παρελθόν της με ισχυρές σεισμικές δονήσεις, οι περισσότερες σε μεγάλο εστιακό βάθος όπως τα χθεσινά Ρίχτερ. Εξαίρεση αποτέλεσε, για τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, ο σεισμός στις 8 Ιανουαρίου 2006, που σημειώθηκε λίγο βορειότερα από το χθεσινό επίκεντρο, κοντά στα Κύθηρα, είχε μέγεθος 6,6 Ρίχτερ και προκάλεσε σοβαρές ζημιές, όπως μας εξήγησε ο δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος εμφανίστηκε κατηγορηματικός για το ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τη σχέση τού εν λόγω σεισμού με εκείνου της Αλβανίας, τονίζοντας ότι επρόκειτο καθαρά για σύμπτωση.
Τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Φασουλάς εκτιμούν ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, κάτι που επίσης αποτελεί γνώρισμα των λεγόμενων «ενδιαμέσου βάθους».