Ράλι έως και 24% σημείωσαν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου την Πέμπτη, συνεχίζοντας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την ανοδική τους πορεία, έπειτα από την είδηση ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας πρόκειται να κλείσει οριστικά το κοίτασμα φυσικού αερίου του Groningen τον Οκτώβριο, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει τον εφοδιασμού της Ευρώπης περιορίζοντας την προσφορά, εν όψει και του επόμενου χειμώνα, ενώ ήδη από τις προηγούμενες ημέρες οι τιμές είχαν ενισχυθεί μετά την παράταση της διακοπής στη ροή αερίου σε τρία μεγάλα εργοστάσια και κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας. Πέρα από την ανησυχία σε ό,τι αφορά την προσφορά, όμως, προβληματισμό προκαλούν και οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη, που ενισχύουν τη ζήτηση.
Η Κίνα είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, καθώς ακολουθεί μια ασθενέστερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάκαμψη μετά τα αυστηρά μέτρα για την πανδημία. Η επιστροφή της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας αργότερα μέσα στο έτος, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη Γηραιά Ήπειρο κατά τους κρίσιμους μήνες για τη θέρμανση.
Οι ευρείας κλίμακας διακυμάνσεις των τιμών αποτελούν ένα δείγμα γραφής του πόσο εύθραυστη είναι η αγορά σε οποιαδήποτε απειλή στον εφοδιασμό της Ευρώπης – προειδοποιούν αναλυτές. «Αυτό ήταν μια πρόγευση του δυνητικού κινδύνου που θα ακολουθήσει», δηλώνει ο Νικ Κάμπελ, διευθυντής της Inspired Energy.
Αν και η αγορά βρίσκεται σε «πολύ καλύτερη» θέση από ό,τι το περασμένο καλοκαίρι, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν ακόμη και να υπερδιπλασιαστούν εάν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι κινηθούν προς την κατεύθυνση της χειρότερης προοπτικής για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Μάσιμο Ντι Οντοάρντο, αντιπρόεδρο της Wood Mackenzie, υπεύθυνο έρευνας για το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.