Η αλήθεια είναι ότι η χώρα έχει συνηθίσει στις πρόωρες εκλογές, δεν είναι κάτι νέο. Λίγο έλειψε ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει 4ετία αλλά η συντριβή του στις Ευρωεκλογές αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων και οδήγησε τη χώρα στις κάλπες της 7ης Ιουλίου 2019. Πλάκα πλάκα, η τελευταία φορά που η Ελλάδα οδηγήθηκε… νορμάλ σε εκλογές, ήτοι με τη συμπλήρωση 4ετίας, ήταν στις 7 Μαρτίου 2004 και τη νίκη του Κώστα Καραμανλή επί του Κώστα Σημίτη.
Ο κορωνοϊός, η πανδημία και η καραντίνα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, κυρίως στην οικονομία. Και υπάρχουν αρκετοί πέριξ του πρωθυπουργού που πιέζουν και συμβουλεύουν για πρόωρες εκλογές, το φθινόπωρο. Μα να πάει σε εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης με «προίκα» ποσοστό 39,85% και 158 έδρες;
Κι όμως, δεν είναι απλά ένα σενάριο. Έχει συζητηθεί. Διότι, σύμφωνα με συμβούλους και συνομιλητές του πρωθυπουργού, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Άλλωστε στο τελευταίο του διάγγελμα ο Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί πως όλα είναι στο τραπέζι ελέω της κρίσης. Μιας κρίσης που κανείς δεν περίμενε αλλά την έφερε ο κορωνοϊός. Στον πρωθυπουργό τονίζουν ότι έρχεται μεγάλη ύφεση και η ατζέντα με την οποία πήγε στις εκλογές, έχει πλέον… ακυρωθεί. Ήδη οι φωνές από τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν αφεθεί στο έλεος της κρίσης, είναι ολοένα και αυξανόμενες.
Και όντως, η κυβέρνηση μιλά για έτος ύφεσης το 2020 και ανάκαμψης το 2021, αλλά χωρίς δεδομένα, απλά με την ελπίδα. Και οι εκλογές θα έχουν μότο από πλευράς Νέας Δημοκρατίας το κλισέ «φρέσκια, ισχυρή εντολή». Αλλά, πλην της εντολής, ίσως χρειαστεί νέα νομιμοποίηση για όσα… έρχονται.
Συν, από τα σημαντικότερα, ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν (όποτε αυτές διεξαχθούν…) με απλή αναλογική και οι μεθεπόμενες ξανά με bonus εδρών στο πρώτο κόμμα. Τι επιφυλάσσει στον Μητσοτάκη, όμως, τυχόν εκλογική αποτυχία σε πρόωρες εκλογές; Όπως, φερ’ ειπείν, το 39,85% του Ιουλίου ’19 να γίνει… 35% ή 36%. Αν όμως το ποσοστό του μείνει ίδιο ή αυξηθεί, θα έχει προβεί σε μια κίνηση-ματ…