Τα καθημερινά νούμερα κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, σοκάρουν και προβληματίζουν τους πολίτες, τους ειδικούς, αλλά και την κυβέρνηση.
Χθες οι νεκροί έφτασαν τους 121 για πρώτη φορά στην χώρα μας και συνολικά πλέον την τελευταία εβδομάδα έχουν χάσει την ζωή τους 696 άνθρωποι από τον κορωνοϊό. Ενα νούμερο που τρομάζει και δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση τα επόμενα 24ωρα από κανέναν. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.
Η κατάσταση στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη παραμένει δύσκολη και χρειάζεται τεράστια προσοχή από όλους. Την ίδια ώρα, στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας οι ροές ασθενών δεν σταματούν. Γιατροί και νοσηλευτές αναζητούν ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας σε περιφέρειες που ακόμη αντέχουν. Καθημερινά, ασθενείς από τη δυτική Μακεδονία μεταφέρονται στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και των Πατρών, ενώ και από τη Θεσσαλία διακομίζονται περιστατικά στη Νότια Ελλάδα. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες μέρες να έχουμε αεροδιακομιδές προς την Αθήνα.
Στο νοσοκομείο της Δράμας 130 ασθενείς νοσηλεύονται στις κλινικές, ενώ η ΜΕΘ είναι γεμάτη, με 12 διασωληνωμένους. Οι εισαγωγές δεν εμφανίζουν την αναμενόμενη μείωση και η πόλη θρηνεί δεκάδες θύματα. Πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν σε όμορους νομούς. Περίπου 70 άνθρωποι νοσηλεύονται σε όμορα νοσοκομεία της περιοχής. Ήδη στο νοσοκομείο της Δράμας έχουν σημειωθεί 70 νεκροί και περίπου 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη μάχη σε γειτονικά νοσοκομεία.
Στα Γιαννιτσά η κλινική είναι γεμάτη με 100 ασθενείς όπως η μονάδα εντατικής. Ανάλογη η κατάσταση και στην Έδεσσα όπου νοσηλεύονται 93 άτομα. Βαρύ τίμημα πληρώνει ο Βόλος καθώς στο δεύτερο κύμα 52 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο της πόλης. Η Λάρισα καθημερινά δίνει μεγάλο αριθμό μολύνσεων και οι ροές στα νοσοκομεία έχουν φέρει στα όρια του εμφράγματος το σύστημα. Η πίεση που δέχονται πλέον τα νοσοκομεία της Αχαΐας, οφείλεται στα περιστατικά που δέχονται από την υπόλοιπη χώρα.
Οι συζητήσεις για την άρση του lockdown
«Φωτιά» έχει πάρει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η συζήτηση για την άρση του lockdown, το οποίο ενώ έληγε στις 30 Νοεμβρίου, πήρε παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου, τη στιγμή που όλα δείχνουν… παράταση στην παράταση, μέχρι τουλάχιστον την 14η του μήνα.
Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας να έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες μέρες, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να έχουν μειωθεί αισθητά, ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική. Αυτός είναι και ο λόγος που οποιαδήποτε άρση του lockdown, όποτε και αν αυτή έρθει, θα πρέπει να συνοδεύεται από διαβεβαιώσεις των ειδικών πως δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει ξανά η κατάσταση και να οδηγηθούμε σε ένα τρίτο κύμα του κοροναϊού.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το lockdown θα πρέπει να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και αν αυτό έχει ως… αντίκτυπο το να χάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δυστυχώς χάσαμε και το Πάσχα.
«Αυτός που θα ανοίξει, ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του…»
Τη σκυτάλη των… προειδοποιήσεων πήρε ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος. Ο κ. Καπραβέλος τονίζει ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα τονίζοντας πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της εντατικής είναι όλα γεμάτα.
«Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε» είπε.
Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. «Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει αν θα ανοίξει θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του.»
«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα.», τόνισε ο Διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου.
«Την πατήσαμε. Αν δε ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της τήρησης των μέτρων. «Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα το 3ο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας».
Πηγή: iefimerida.gr