ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σουδάν: Ακόμη δέκα Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από τη χώρα

«Αδειάζει» από από πολίτες άλλων χωρών το Σουδάν αφού οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού υπό τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και την παραστρατιωτική οργάνωση RSF του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή απλώς Χεμέτι συνεχίζονται από τις 15 Απριλίου.

Ανάμεσα στις χώρες που οργάνωσαν ειδική επιχείρηση για να απεγκλωβιστούν οι πολίτες της, ήταν και η Ελλάδα αφού οι Έλληνες ζητούσαν τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης από το ξέσπασμα της σύγκρουσης που δημιούργησε μια «κόλαση» στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον δέκα Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί.

Αυτή τη φορά η επιχείρηση έγινε με τη βοήθεια της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Η επιχείρηση «Κόσμος»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, το μεσημέρι της Κυριακής 23/4 ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και C-27 από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο.

Της χθεσινής ημέρας, είχε προηγηθεί προετοιμασία, με τους εμπλεκόμενους να περνούν από 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Μαζί τους και δύο ομάδες κομάντο, που είχαν ρόλο εγγύς υποστήριξης και ανέλαβαν την ασφάλεια των αεροσκαφών. Στο Σουδάν μετέβη και ιατρικό προσωπικό καθώς οι διασωθέντες έχριζαν περίθαλψης.

Όπως έγινε γνωστό λίγες ώρες αργότερα, τα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j, προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο στη νότια Αίγυπτο.

Ανακοίνωση για την επιχείρηση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αυτή αναφέρεται ότι: «Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».

Εκκενώσεις πρεσβειών, επιχειρήσεις από από πολλές χώρες

Πολλές είναι οι χώρες που έχουν οργανώσεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από το Σουδάν. Σύμφωνα με το Reuters, στις επιχειρήσεις υπήρξαν και τραυματισμοί πολιτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι απομακρύνθηκε το διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας της εκεί. Παράλληλα, ζήτησε να τερματιστούν οι «παράλογες» συγκρούσεις.

«Αυτή η τραγική βία στο Σουδάν έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους αμάχους. Είναι παράλογο και πρέπει να σταματήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, για την εκκένωση των Αμερικανών χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη και ελικόπτερα του στρατού. Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των Αμερικανών που απομακρύνθηκαν, αν και πρόκειται για τουλάχιστον 70 ανθρώπους, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Προς το παρόν δεν προβλέπεται να απομακρυνθούν οι άλλοι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν και υπολογίζονται σε πολλές εκατοντάδες.

Επιχείρηση «Τοξότης» από τη Γαλλία

Η Γαλλία έθεσε σε εφαρμογή την επιχείρηση «Τοξότης» για την απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού της, Γάλλων πολιτών αλλά και Ευρωπαίων από «συμμαχικές χώρες», μεταξύ των οποίων και Ελλήνων κατοίκων του Σουδάν. Πηγές των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας σχολίασαν ότι η επιχείρηση αυτή είναι «εξαιρετικά περίπλοκη» καθώς διεξάγεται σε μια εμπόλεμη ζώνη όπου, επιπλέον, «τα δίκτυα δεν λειτουργούν πια», ενώ είναι αναγκαίος ο ακριβής γεωεντοπισμός των πολιτών που θα απομακρυνθούν.

Στο πρώτο αεροσκάφος που αναχώρησε από το Χαρτούμ και έφτασε ήδη στο Τζιμπουτί επέβαιναν και λίγοι Ολλανδοί, ενώ μια άλλη ομάδα Ολλανδών έφυγε οδικώς από τη σουδανική πρωτεύουσα, με ένα κομβόι του ΟΗΕ, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Βόκπε Χούκστρα.

Απεγκλωβίστηκαν όλοι οι Ιταλοί

Η Ιταλία απομάκρυνε χθες Κυριακή όλους τους υπηκόους της που είχαν ζητήσει να εγκαταλείψουν το Σουδάν, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία απηύθυνε έκκληση να «τελειώσει ο πόλεμος και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρθηκε στην εκκένωση από τον ιταλικό στρατό «περίπου 200 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Ελβετών και μελών της αποστολικής νουντσιατούρας (σ.σ. της διπλωματικής αποστολής του Βατικανού στο Σουδάν).

Μέσω Twitter, ο κ. Ταγιάνι διευκρίνισε πως οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν βρίσκονταν «εν πτήσει προς το Τζιμπουτί».

101 πολίτες απεγκλώβισαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις επίσης ανακοίνωσαν χθες την απομάκρυνση με στρατιωτικό αεροσκάφος 101 ανθρώπων από το Σουδάν.

«Το πρώτο Airbus A400M βρίσκεται εν πτήσει από την Ιορδανία με τους 101 απομακρυνθέντες», ανέφερε η Μπούντεσβερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας πως άλλα δύο τέτοια αεροσκάφη θα σταλούν στο Σουδάν για να συμμετάσχουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών.

Στον κατάλογο του υπουργείου Εξωτερικών με τα πρόσωπα που θα πρέπει να απομακρυνθούν βρίσκονται πάνω από 300 υπήκοοι Γερμανίας. Επιδιώκεται να μεταφερθούν επίσης υπήκοοι κρατών-εταίρων της Γερμανίας, εάν είναι εφικτό.

Η αποστολή, με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον μελών των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, προετοιμαζόταν για μέρες. Η πρώτη πτήση θα εκτελείτο την Τετάρτη, αλλά αναγκαστικά ακυρώθηκε, λόγω των συνθηκών στο Σουδάν.

Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια Βρετανοί πολίτες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε χθες πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απομάκρυναν από το Σουδάν τα μέλη του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας διευκρίνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση «μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλίας και άλλους συμμάχους». Σ’ αυτή συμμετείχαν «περισσότερα από 1.200 μέλη» των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Ιρλανδία από την πλευρά της ανέφερε ότι ξεκίνησε η «διαδικασία εκκένωσης» για την απομάκρυνση των πολιτών της.

Η Σουηδία έχει στείλει περίπου 150 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση διπλωματών και πολιτών της ενώ και η Νορβηγία αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από τη χώρα.

Επιχειρήσεις από την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου

Η Αίγυπτος ξεκίνησε τη μεταφορά των πολιτών της από το Πορτ Σουδάν και το Ουάντι Χάλφα, στον βορρά του Σουδάν. Νωρίτερα, προέτρεψε τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στο Χαρτούμ να παραμείνουν στην ασφάλεια των σπιτιών τους, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Το Κάιρο τόνισε ότι χρειάζεται να οργανωθεί προσεκτικά μια ασφαλής επιχείρηση ώστε οι 10.000 Αιγύπτιοι που ζουν στο Σουδάν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, ένας Αιγύπτιος διπλωμάτης τραυματίστηκε από πυρά, ωστόσο δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάστασή του.

Από το Σάββατο, η Σαουδική Αραβία παρέλαβε 91 Σαουδάραβες και περίπου 60 πολίτες από 12 άλλες χώρες. Το Κουβέιτ ανέφερε ότι όλοι οι πολίτες του που ήθελαν να φύγουν από το Σουδάν έφτασαν ήδη στην Τζέντα, ενώ το Κατάρ ευχαρίστησε το Ριάντ για τη βοήθεια που προσέφερε.

Σε μια ανακοίνωσή του, ο στρατός του Σουδάν κατηγόρησε τη RSF ότι επιτέθηκαν και λεηλάτησαν το κομβόι των Καταριανών διπλωματών που κατευθύνονταν στο Πορτ Σουδάν, ωστόσο το Κατάρ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για αυτήν την πληροφορία. Δεν είναι σαφές αν επρόκειτο για την ίδια ομάδα διπλωματών που έφυγε για τη Σαουδική Αραβία.

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι 14 πολίτες του μεταφέρθηκαν «σε ασφαλή τοποθεσία στο Πορτ Σουδάν» και συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση και των υπολοίπων από το Χαρτούμ. Το διπλωματικό προσωπικό είχε ήδη αναχωρήσει το Σάββατο.

Η Ιορδανία ξεκίνησε την απομάκρυνση περίπου 300 πολιτών της ενώ ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι 60 πολίτες του αναχώρησαν οδικώς και είναι «ασφαλείς».

Η πρεσβεία της Τυνησίας στο Χαρτούμ ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση επαναπατρισμού των Τυνήσιων θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα.

Η Λιβύη έκανε γνωστό ότι 83 πολίτες, της, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες, μέλη των οικογενειών τους, φοιτητές και υπάλληλοι τραπεζών, έφτασαν στο Πορτ Σουδάν και θα επαναπατριστούν από εκεί.

Επιχειρήσεις και από Τουρκία, Ρωσία

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει τους πολίτες της που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες δια ξηράς «περνώντας από μια τρίτη χώρα». Η απομάκρυνση περίπου 600 Τούρκων ξεκίνησε την Κυριακή από δύο συνοικίες του Χαρτούμ και από το Ουάντ Μαντάνιμ μια πόλη 200 χιλιόμετρα νοτίως της σουδανικής πρωτεύουσας. Η εκκένωση της συνοικίας Καφούρι, στο βόρειο Χαρτούμ, αναβλήθηκε «μέχρι νεωτέρας» λόγω μιας έκρηξης που σημειώθηκε κοντά στο σημείο συγκέντρωσης των Τούρκων, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Χαρτούμ είπε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι 140 από τους περίπου 300 Ρώσους κατοίκους του Σουδάν εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν. Προς το παρόν είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το σχέδιο εκκένωσης, επειδή «περιλαμβάνει το πέρασμα συνόρων», εξήγησε.

Άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ετοιμάζονται επίσης να απομακρύνουν τους πολίτες τους, αναπτύσσοντας δυνάμεις σε γειτονικές χώρες. Η Ινδονησία «λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα» για να βγάλει με ασφάλεια τους Ινδονήσιους από το Σουδάν, ενώ η Ινδία «συνεργάζεται στενά με τους εταίρους της» για τον ίδιο σκοπό, ανέφεραν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Ινδία έχει στείλει ένα πολεμικό πλοίο στο Πορτ Σουδάν και δύο στρατιωτικά αεροσκάφη στην Τζέντα, στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, ενώ προέτρεψε τους πολίτες της να αποφεύγουν «αχρείαστα ρίσκα».

Πάνω από 420 οι νεκροί στο Σουδάν

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από τις εχθροπραξίες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 420 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 3.700 και πλέον.

Έχουν επίσης εκτοπιστεί δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, που πήραν τον δρόμο προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή προς γειτονικές χώρες, το Τσαντ και την Αίγυπτο.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ